Θεσσαλονίκη: Δύο επιχειρήσεις την ημέρα έκλειναν μέσα στο 2016 – Τα στοιχεία του ΒΕΘ

Κατά 6000 μειώθηκαν στην περίοδο της οικονομικής κρίσης οι επιχειρήσεις-μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), που περιορίστηκαν φέτος σε λιγότερες από 18000, έναντι 24000 το 2008, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του φορέα, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, στη διάρκεια γεύματος εργασίας με την ευκαιρία των εορτών.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι από την αρχή του 2016 έως τις 20 Δεκεμβρίου έβαλαν λουκέτο 730 επιχειρήσεις, ενώ έναρξη πραγματοποίησαν μόνο 329. Ωστόσο,

παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που αποχαιρέτισαν την ενεργό δράση ήταν πολύ περισσότερες από όσες μπήκαν στην αφετηρία, τα στατιστικά του ΒΕΘ στοιχειοθετούν και μια αισιόδοξη προοπτική: οι μεν διαγραφές ήταν φέτος σημαντικά μειωμένες, κατά 33%, σε σχέση με πέρυσι, οπότε είχαν ανέλθει σε 1090, οι δε εγγραφές ήταν αυξημένες κατά 28,5%, αφού το 2015 είχαν κάνει έναρξη μόνο 256 επιχειρήσεις. Μεταξύ των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο, ασύμφορες κρίθηκαν 503 κι επτά οδηγήθηκαν σε πτώχευση.

“Καθημερινά το 2016, δύο επιχειρήσεις, κατά μέσο όρο, στη Θεσσαλονίκη, αποχαιρετούσαν την ενεργό δράση, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Παπαδόπουλος, που έχει και την ιδιότητα του πρώτου αντιπροέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι το 2017 θα είναι ένα εξίσου δύσκολο έτος για τις επιχειρήσεις του νομού, αλλά και συνολικά της χώρας.

Κατά τον κ.Παπαδόπουλο, η ελληνική κοινωνία και οικονομία χρειάζονται μια επενδυτική “έκρηξη” για να ορθοποδήσουν, κάτι που όμως δεν είναι εύκολο στις τρέχουσες συνθήκες. “Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ άμεσα, αλλά αυτό δεν φαίνεται πιθανό να γίνει. Με την υπερφορολόγηση και τον διωγμό που υφίστανται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ποιος θα έρθει να επενδύσει; Για αυτό και οι επιχειρήσεις μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες, αυτό γίνεται πλέον καθημερινά” υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι η φορολογική κι ασφαλιστική επιβάρυνση εργαζομένων και εργοδοτών στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, τη στιγμή που ο τζίρος των επιχειρήσεων έχει περιοριστεί κατά 50% στα χρόνια της κρίσης.
Όπως είπε, είναι τραγικό άνθρωποι που μέχρι χτες ήταν επιχειρηματίες να ζουν με τη σύνταξη των γονέων ή ακόμη και προστρέχοντας σε συσσίτια, ενώ χαρακτήρισε ώς παρήγορο το γεγονός ότι στη διάρκεια των εορτών ένα μέρος του βοηθήματος προς τους συνταξιούχους μπορεί να επιστρέψει στην πραγματικά οικονομία και τα καταστήματα.

«Αυτό που πρέπει να γίνει κοινός τόπος δανειστών και κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι με ευχολόγια, υποσχέσεις και φόρους» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα