Τι απαντά ο Γ.Παπανδρέου για ΜΚΟ, Προεδρία Δημοκρατίας, έλλειμμα 2009 και δημοψήφισμα

Το θέμα των ΜΚΟ τέθηκε, ως ερώτηση, στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στον διάλογο που ακολούθησε την ομιλία του στην εκδήλωση του Συλλόγου αποφοίτων του Χάρβαρντ. Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε ειδικότερα αν μπορούμε να μιλάμε για αξιοπιστία όταν υπάρχουν τέτοιες «απάτες».

Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε αρχικά ότι ήταν η δική του κυβέρνηση εκείνη που

δημιούργησε το νομικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί να κινείται η Δικαιοσύνη και να διερευνά παρόμοιες υποθέσεις, όπως ζήτησε και τη διερεύνηση της υπόθεσης ΜΚΟ που αναλάμβανε προγράμματα αποναρκοθέτησης. Τόνισε, επίσης, ότι παρόμοια προβλήματα δεν εμφανίζονται μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες και πρόσθεσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να τα αντιμετωπίζει όταν εμφανίζονται.

Ανέφερε, ακόμη, ότι ο ίδιος, ως υπουργός Εξωτερικών, αποφάσισε να φτιάξει ένα πλαίσιο λειτουργίας, με το μητρώο, τον έλεγχο από τη Βουλή των πεπραγμένων των ΜΚΟ κλπ και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως το πλαίσιο να έπρεπε να είναι πιο αυστηρό, αλλά πλαίσιο δημιουργήθηκε.

Ο κ. Παπανδρέου διαπίστωσε ότι υπάρχει μια υπερβολή, που δεν αφορά στα χτυπήματα που δέχεται ο ίδιος, ούτε στη διαστρέβλωση που γίνεται γι αυτό τον σκοπό. Αφορά, όπως είπε, στη «συλλήβδην» αντιμετώπιση των ΜΚΟ ως «κακών». Τόνισε ότι αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό για τη χώρα (χρησιμοποίησε και τη λέξη «φασιστικό»). Οι ΜΚΟ, τόνισε, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις της Ελλάδας και ανέφερε το παράδειγμα της «διπλωματίας των πολιτών» που βοήθησε στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και βοήθησαν στη δημιουργία προσβάσεων της χώρας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Κατέληξε λέγοντας πως όταν υπάρχουν ατασθαλίες, η Δικαιοσύνη πρέπει να ενεργεί, όπως κάνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε αν θα αποδεχόταν πρόταση των κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας και απάντησε ότι δεν είναι και πολύ «του πρωτοκόλλου». Θέλω να αισθάνομαι μαχητής, ανέφερε και αυτό θα συνεχίσω να είμαι.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟ 2009

Ρωτήθηκε επίσης γιατί δεν κινήθηκε γρηγορότερα, ως πρωθυπουργός αφού γνώριζε το πρόβλημα με το έλλειμμα. «Μακάρι να γνώριζα το πραγματικό πρόβλημα» απάντησε ο κ. Παπανδρέου. Και επανέλαβε ότι προεκλογικά, το 2009, ο κ. Προβόπουλος του είχε πει ότι μπορεί να φθάσει το 10%, ότι είχε ρωτήσει τον Κ. Καραμανλή στο προεκλογικό ντιμπέιτ για το ύψος του ελλείμματος χωρίς να πάρει απάντηση και ότι η κυβέρνηση Καραμανλή ενημέρωσε επίσημα τις Βρυξέλλες, δύο μέρες πριν τις εκλογές, ότι θα ήταν 6,5%. Αναρωτήθηκε αν την ευθύνη για τη μη ενημέρωση του ελληνικού λαού είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή η τότε κυβέρνηση, όπως και το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που γνώριζαν.

Η ΕΚΤ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση τόνισε ότι θα μπορούσε να αποσοβηθεί το πρόβλημα της Ελλάδας ή να μειωθεί η ένταση της κρίσης, αν η ΕΚΤ δεχόταν να εγγυηθεί τα ελληνικά ομόλογα, αλλά δεν το ήθελε ούτε εκείνη ούτε η Γερμανία.

ΓΙΑΤΙ ΑΝΕΛΑΒΕ ΜΟΝΟΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με ένα θέμα που θέτει συχνά στις κομματικές του ομιλίες ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ειδικότερα, ρωτήθηκε γιατί δεν ζήτησε αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων στη Βουλή και ανέλαβε μόνος του την ευθύνη να ψηφίσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Όπως επισήμανε στην απάντησή του, ο ίδιος είχε επαφές με τη ΝΔ η οποία δεν ήθελε να ψηφίσει. Και αναφέρθηκε στο ρίσκο που θα αναλάμβανε ζητώντας αυξημένη πλειοψηφία και η ΝΔ δεν ψήφιζε. Σε αυτή την περίπτωση, είπε, η ΝΔ θα μπορούσε να πει ότι το πρόγραμμα δεν ψηφίστηκε, διότι δεν υπήρξε η αυξημένη πλειοψηφία που ζητήθηκε από τη Βουλή. Σε μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα το αναγνώριζε ως νομίμως ψηφισθέν. Και πρόσθεσε ότι τα περιθώρια ήταν ασφυκτικά, καθώς το πρόγραμμα έπρεπε να ψηφιστεί Παρασκευή και τη Δευτέρα να γίνει εκταμίευση για την πληρωμή ομολόγων 8 δισ. ευρώ. Κάλεσε τους παρισταμένους να σκεφτούν οι ίδιοι τι θα έκαναν αν βρίσκονταν στη θέση του. Όπως, επίσης, αντί να ρωτούν τον ίδιο γιατί δεν ζήτησε αυξημένη πλειοψηφία, να ρωτήσουν τη ΝΔ γιατί η ίδια, από μόνη της, δεν προσφέρθηκε να ψηφίσει το πρόγραμμα.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Σε ερώτηση ποιο ήταν το λάθος του που θα ήθελε να διορθώσει, ο κ. Παπανδρέου απάντησε αν θα ήθελε κάτι να είχε γίνει διαφορετικά, θα ήταν να μπορούσε να περάσει το δημοψήφισμα, εκφράζοντας την πίστη ότι ο ελληνικός λαός θα ψήφιζε «ΝΑΙ». Έτσι, τόνισε, θα είχε κοπεί και η μακρά συζήτηση για το αν η Ελλάδα μένει στο ευρώ ή φεύγει, που τόσο ταλαιπώρησε τη χώρα.

Original article: Τι απαντά ο Γ.Παπανδρέου για ΜΚΟ, Προεδρία Δημοκρατίας, έλλειμμα 2009 και δημοψήφισμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα