Τι δηλώνουν Βορίδης, Άδωνις, Σταικούρας, Κακλαμάνης για τη διαγραφή Σαμαρά
Για τη θέση της κυβέρνησης για τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επιχειρηματολόγησε αναλυτικά ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στο “Mega”, επιμένοντας ιδίως στο «γιατί» της διαγραφής.
Αναλυτικά, στη συνέντευξη Σαμαρά «υπήρχε μια σημαντική, κατά τη γνώμη μου, ποσοτική και ποιοτική διαφοροποίηση», παρατήρησε εισαγωγικώς. Και, ναι μεν, «πράγματι οι πρώην πρωθυπουργοί, οι πρώην
«Για πρώτη φορά ζητείται παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών στη βάση, εν τέλει, αμφισβήτησης του πατριωτισμού του. Αυτό είναι βαριά ποιοτική διαφοροποίηση. Διότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν είναι τυχαία εκεί. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τοποθετηθεί εκεί από τον πρωθυπουργό. Εάν αμφισβητείται ο πατριωτισμός του υπουργού Εξωτερικών, προφανώς αμφισβητείται και ο πατριωτισμός του πρωθυπουργού, που διατηρεί έναν μη επαρκώς πατριώτη υπουργό Εξωτερικών στη θέση του. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».
Εξ άλλου, «είναι ένα ζήτημα η πολιτική διαφοροποίηση σε ζητήματα πολιτικής, ακόμη και εξωτερικής πολιτικής, αλλά η αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν μπορεί να γίνει δεκτή», ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας.
Είπε, όμως, και κάτι ακόμη: «Εγώ, αν κατέληγα ότι αυτή η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση, αν θεωρούσα ότι στην εξωτερική πολιτική τα κάνει λάθος και μάλιστα δεν την πίστευα κιόλας γιατί δεν με πείθουν οι διευκρινίσεις της, αν θεωρούσα ότι πηγαίνει στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που πηγαίνει όλος ο κόσμος, γεννιέται ένα ερώτημα: τι την στηρίζεις αυτήν την κυβέρνηση;». Και, ακολούθως, «το βασικό ερώτημα είναι: μετά ταύτα ο κ. Σαμαράς, έχοντας πει όλα αυτά, πώς στηρίζει και συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση;».
Στη συνέχεια ο Μ. Βορίδης επικαλέσθηκε την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το Σάββατο, για το ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως σταθερή, σε αντιδιαστολή μάλιστα – προσέθεσε ο κ. Βορίδης – με το τι γίνεται στη Γερμανία και στη Γαλλία, που βρίσκονται «σε βαθιά πολιτική κρίση». Στον αντίποδα, η χώρα μας έχει «ισχυρή κυβέρνηση, ισχυρό πρωθυπουργό, καθαρή πλειοψηφία και προβλήματα στην αντιπολίτευση».
‘Αλλωστε, συμπλήρωσε, «οι βουλευτές της ΝΔ είναι συντεταγμένοι στη γραμμή της κυβέρνησης και είναι κάτι το οποίο έχουν αποδείξει», ενώ στο σημείο αυτό, ο υπουργός Επικρατείας είπε, επί λέξει, τρία «Δεν»: Δεν φοβάται διαφοροποιήσεις σε νομοσχέδια. Δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Δεν υπάρχουν εκλογές.
«Ηη κυβέρνηση έχει να κάνει πάρα πολλή δουλειά, έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά ζητημάτων του κόσμου». Και, ακριβώς, την ώρα που «η κυβέρνηση είναι συγκεντρωμένη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, το να λέμε ξανά και ξανά και ξανά πράγματα τα οποία έχουν απαντηθεί, προφανώς γεννιέται ένα ερώτημα».
Για το εάν τίθεται ζήτημα με τη βουλευτική έδρα του Αντώνη Σαμαρά, απάντησε ότι τα ζητήματα αυτά είναι συνειδησιακά, είναι «ζητήματα δικά του» (του κυρίου Σαμαρά), υπενθυμίζοντας ότι, όταν ο ίδιος, ο κ. Βορίδης δηλαδή, στο παρελθόν άλλαξε κόμμα, «την παρέδωσα την έδρα, αλλά αυτό είναι ζήτημα του καθενός».
Με αφορμή δε, την πρόταση Σαμαρά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επεσήμανε: «Ο Κώστας Καραμανλής, επίσης, είναι ένα σημαντικό πρόσωπο και για την παράταξη και για το έθνος», με την ταυτόχρονη παρατήρηση ότι υπάρχει διαφορά να την ανοίγει τη συζήτηση αυτή ένας τρίτος από το να την ανοίγει ο θεσμικά υπεύθυνος για την πρόταση του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, που δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο του μεγαλύτερου κόμματος στη Βουλή.
«Η συζήτηση δεν μπορεί να ξεκινά ασύντακτα, επιπλέον έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας», επομένως δεν μπορεί «να ανοίγουμε μια τέτοια συζήτηση, γιατί είναι απομειωτική για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας». Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, «εμείς έχουμε διευκρινίσει σε όλους τους τόνους ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει την ώρα που πρέπει και θα επιλέξει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας».
Συγκεκριμένα για την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά διερωτήθηκε εν πρώτοις: «Εδώ δεν έπρεπε να υπάρξει μια συνεννόηση, ειδικά όταν το πρόσωπο αυτό έχει αυτό το βάρος;». Και συνέχισε: «Αποδεικνύεται ότι δεν έχει υπάρξει συνεννόηση. Βγαίνει, με διαφορά μισής ώρας, διαρροή ότι δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε τέτοια συνεννόηση. Εδώ υπάρχει η θεσμική τάξη, η οποία πρέπει να τηρείται, έχει σημασία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη διαδικασία». Επισημαίνοντας, ότι το Σύνταγμα ζητά αυξημένη πλειοψηφία, και άρα, ο Πρόεδρος πρέπει να έχει κατά το δυνατόν συνθετικά χαρακτηριστικά, ο Μ. Βορίδης διατύπωσε την άποψη ότι, ναι, ένα πρόσωπο τη Δεξιάς θα μπορούσε να έχει συνθετικά χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια της συνέντευξης, όμως, έθεσε σειρά ερωτημάτων: «Η κατασκευή του φράχτη είναι δεξιά ή κεντρώα πολιτική; Τα Ραφάλ, τα F35, οι φρεγάτες είναι δεξιά ή κεντρώα πολιτική; Η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι δεξιά ή κεντρώα πολιτική; Η επιβολή της νομιμότητας παντού είναι δεξιά ή κεντρώα πολιτική; Η επαύξηση των ποινών στον Ποινικό Κώδικα και ένα πιο αυστηρό ποινικό πλαίσιο είναι δεξιά ή κεντρώα πολιτική; Ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών, η περιοριστική μεταναστευτική πολιτική για την οποία κατηγορούμαστε, ελεγχόμαστε και δεχόμαστε βαρύτατη κριτική, είναι δεξιά ή κεντρώα πολιτική;».
Ενώ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σχετικά με το νόμο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, διερωτήθηκε: «Αν ήταν σκληρός ιδεολογικός πυρήνας, όπως θέλουν ορισμένοι να το εμφανίσουν, ο πρόεδρος της ΝΔ θα έλεγε να πράξει ο καθένας κατά τη συνείδησή του;». Θύμισε δε, ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη «ο πρωθυπουργός είπε πως δεν πιστεύει στην woke ατζέντα, δεν υπάρχει woke ατζέντα στην Ελλάδα και, αν είναι στο χέρι του, δεν θα υπάρξει ποτέ».
Με αφορμή δε, τη διαπίστωση ότι «μετά τις εκλογές στην Αμερική άνοιξε εντατικά η συζήτηση αυτή», παρατήρησε ότι «στην Αμερική το woke είναι ότι πηγαίνουν και γκρεμίζουν αγάλματα ηρώων τους επειδή, όπως λένε, είχαν δούλους». Και, στο σημείο αυτό, έκανε την αναλογία: «Να πάμε να γκρεμίσουμε το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στην πλατεία στην Τρίπολη, γιατί ο Κολοκοτρώνης ήταν σφαγέας. Αυτό είναι το woke».
Η συνέντευξη έκλεισε όπως ξεκίνησε: «Έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές τις απόψεις του κυρίου Σαμαρά και τις έχουμε με πολύ σεβασμό και με πολλή προσοχή». Όμως, εδώ, επανέλαβε, υπήρξε η ποιοτική διαφοροποίηση, που είναι «η αμφισβήτηση του πατριωτικού προσανατολισμού της κυβερνήσεως». Πολλώ μάλλον, κατέληξε, που «σε αυτό εμπλέκεται και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί δεν μπορεί να κάνει χαριεντίσματα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορεί να γίνεται αυτό».
Ο ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Καλεσμένος στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» του ΕΡΤNews βρέθηκε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, όπου σχολίασε την απόφαση του πρωθυπουργού.
Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απόφαση ως «αναγκαία», αν και, όπως ανέφερε, δεν ήταν ευχάριστη στιγμή για τον ίδιο. «Εγώ πάντα έδειχνα ευγνωμοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά που με έκανε Υπουργό Υγείας και πιστεύω ότι η κυβέρνησή του κράτησε τη χώρα στο ευρώ την περίοδο 2012-2015», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός «δεν μπορούσε να κάνει οτιδήποτε άλλο».
Ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε πως ο κ. Σαμαράς «έχει επιλέξει μία τακτική εδώ και μεγάλο διάστημα» και ότι κάθε πολιτικός που δίνει μια τέτοιου είδους συνέντευξη, γνωρίζει τις πιθανές συνέπειες. Τόνισε επίσης τη σημασία της πειθαρχίας για τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας: «Η Νέα Δημοκρατία έχει πρόεδρο. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Υπάρχουν συγκεκριμένα όρια, και αυτό είναι βασικό για την κυβερνητική σταθερότητα».
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση με την Τουρκία, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε: «Το ότι μιλάμε με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι παραχωρούμε εθνική κυριαρχία». Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι είναι «άκομψο να ακούγονται ονόματα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ υπάρχει Πρόεδρος σε θητεία».
Κλείνοντας, τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης παραμένει η αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών.
Ο Χ.ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ
«Στη ζωή μου, έχω μάθει να μην είμαι αχάριστος και ο Αντώνης Σαμαράς μου προσέφερε τέσσερα χρόνια κυβερνητικής θητείας την περίοδο 2012 – 2015. Με τη συνολική του τοποθέτηση εχθές, ουσιαστικά κατέστησε αναπόφευκτη την επιλογή του πρωθυπουργού, μία ορθή επιλογή», ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο MEGA.
«Δεν μπορώ να γνωρίζω τους λόγους που έκανε αυτήν τη συνολική τοποθέτηση, είναι αυτονόητο ότι υπάρχει συνοχή και σταθερότητα στην κυβέρνηση», προσέθεσε. «Η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει τον εκλογικό της στόχο, το 2027, αν είμαστε συνεπείς σε αυτά που δεσμευθήκαμε στην κοινωνία το 2023. Θα κριθούμε στο πεδίο. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο πολίτης αγωνιά αν εμείς θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του επί της καθημερινότητας», επεσήμανε ακόμη.
Ο ΝΙΚ.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Την θύελλα την έβλεπα που ερχόταν, είπε ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης σχολιάζοντας σε σημερινή του συνέντευξη τις εξελίξεις στη ΝΔ και τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.
«Φοβάμαι ότι ήταν μονόδρομος η απόφαση. Δεν μπορώ να δώσω συμβουλή στον Αντώνη Σαμαρά, τον σέβομαι. Αλλά, μπορώ να δώσω συμβουλή στο εσωτερικό του κόμματός μου. Ό,τι ειπώθηκε, ειπώθηκε, ό,τι γράφτηκε, γράφτηκε, ας υπάρξει σιωπή τώρα σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση σε επίπεδο κορυφής. Αυτή τη στιγμή προέχει η πολιτική σταθερότητα της χώρας», είπε ο κ. Κακλαμάνης μιλώντας στο ACTION 24.
Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την Κ.Ο. του κόμματος και αυτό, όπως είπε, θα φανεί μετά από μερικές μέρες στην ψήφιση του προϋπολογισμού.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλοι βουλευτές του κόμματος τον Αντώνη Σαμαρά, ο ίδιος εκτίμησε πως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η Αίγλη επιστρέφει – Ένας ζωντανός μύθος 120 ετών
- "Ανοίγουν" οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες
- Κοζάνη: Χαμηλές οι προσδοκίες από το μέγεθος της φετινής παραγωγής Κρόκου
- «Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες
- Οι εννέα μήνες μέχρι την 17η Νοεμβρίου: Από την κατάληψη της Νομικής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου
- Γιατί η Τουρκία υποχρεώνει την Ελλάδα να πατήσει γκάζι στα θαλάσσια αιολικά
- Ισραήλ: Ο στρατός έστειλε φύλλα στράτευσης σε μέλη της κοινότητας των υπερορθόδοξων εβραίων
- «Aνοιγμα» λαϊκών αγορών στους αγρότες θέλει το ΥΠΑΑΝ
- Ισραήλ: Ο στρατός έστειλε φύλλα στράτευσης σε μέλη της κοινότητας των υπερορθόδοξων εβραίων
- Ανησυχία στο Ιράν του Χαμενεΐ – Σε κώμα ο ανώτατος ηγέτης, λένε διεθνή μέσα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Οι εννέα μήνες μέχρι την 17η Νοεμβρίου: Από την κατάληψη της Νομικής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου
- Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στην ενέργεια
- Τι δηλώνουν Βορίδης, Άδωνις, Σταικούρας, Κακλαμάνης για τη διαγραφή Σαμαρά
- Φόρος τιμής στους φοιτητές που εξεγέρθηκαν τον Νοέμβριο 1973- Δηλώσεις πολιτικών
- “Ανοίγουν” οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες – Σε διάλογο το υπουργείο Ανάπτυξης με τους παραγωγού
- Τελευταία Νέα BankWars
- Τι δηλώνουν Βορίδης, Άδωνις, Σταικούρας, Κακλαμάνης για τη διαγραφή Σαμαρά
- “Ανοίγουν” οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες – Σε διάλογο το υπουργείο Ανάπτυξης με τους παραγωγού
- Φόρος τιμής στους φοιτητές που εξεγέρθηκαν τον Νοέμβριο 1973- Δηλώσεις πολιτικών
- Οι εννέα μήνες μέχρι την 17η Νοεμβρίου: Από την κατάληψη της Νομικής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου
- Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στην ενέργεια
- Τον αρνητή της κλιματικής αλλαγής Κρις Ράιτ, επέλεξε ο Τραμπ για υπουργό Ενέργειας
- Πράσινοι: Φραντσίσκα Μπράτνερ και Φέλιξ Μπάναστσακ το νέο ηγετικό δίδυμο
- Μουρούτης: “Ηγετική κίνηση η απόφαση του πρωθυπουργού να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά”
- Μπλόκαρε η υποβολή αιτήσεων μετεγγραφής φοιτητών
- Σι: Καλεί τις χώρες Ασίας-Ειρηνικού για ενότητα απέναντι στον “προστατευτισμό”
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Στο τελικό στάδιο η αναδιάρθρωση του Ομίλου Intrum βάσει πλάνου - Kαμία επίπτωση για την Ελλάδα
- Εθνική Λυρική Σκηνή: 30 καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις για τη σεζόν 2024/25
- Γ. Παπανδρέου: Η επέτειος του Πολυτεχνείου σηματοδοτεί την ανάγκη διαρκούς περιφρούρησης των δημοκρατικών θεσμών
- Intrum: Στο τελικό στάδιο η αναδιάρθρωση – Καμία επίπτωση στην Ελλάδα
- Περισσότεροι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές - Τι λέει ο Τ. Θεοδωρικάκος
- Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές των αυτοκινήτων μέσα σε 5 χρόνια
- Μεγάλη πτώση των τιμών ελαιολάδου – Ανάσα για καταναλωτές, πρόβλημα στους παραγωγούς
- Η Volkswagen παρουσιάζει το νέο Tiguan
- Η Hyundai λανσάρει ένα νέο EV με τεχνητή νοημοσύνη
- Μητσοτάκης για ρεύμα: Πρέπει να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός που δεν θα επιτρέπει υπερέσοδα εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων