Τι είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Α.Μέρκελ για χρέος και πρόσφυγες

Το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους καθώς και την ανάγκη συνεργασίας για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., αποκλείοντας, ωστόσο, το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών με την Τουρκία, έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

«Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, τόσο σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα προσαρμογής, όσο και την

αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ζήτησε οι εταίροι να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις.

Ειδικότερα, για το χρέος υπογράμμισε ότι μετά την αξιολόγηση «η οποία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις ήδη διαφαινόμενες αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», είναι ανάγκη να γίνει αμέσως συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Επίσης, να υπάρξουν αν χρειαστεί κατά την διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος, «διορθώσεις σε σημεία, στα οποία αποδεδειγμένα – και αφού συμφωνήσουμε από κοινού – είναι εσφαλμένο», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Για το προσφυγικό

Αναφερόμενος στο Προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για «ζήτημα υπόστασης» της Ευρώπης και επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση ανέδειξε ότι το κέντρο βάρους της ΕΕ δεν είναι το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος.

«Η σημερινή κατάσταση αφυπνίζει την Ευρώπη και επιτέλους την οδηγεί να επιστρέψει στις ρίζες της, που είναι ο άνθρωπος, η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως «όλοι οι λαοί της Ευρώπης, χωρίς φοβικά σύνδρομα, πρέπει να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στους πραγματικούς πρόσφυγες» και βεβαίως θα πρέπει να εργαστούν για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία που είναι, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, η ρίζα του κακού.

Να εκπληρώσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της

Η Τουρκία, η οποία «ορθώς έχει εμπλακεί στο ζήτημα, πρέπει να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις, οι οποίες αφορούν τον έλεγχο των ροών και κυρίως ζήτημα των παράνομων οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι φεύγουν από την Τουρκία, πολλές φορές με την συνεργασία των τουρκικών αρχών», συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι πρέπει επίσης να επανενεργοποιηθουν οι συμφωνίες επανεισδοχής.

Σε ό,τι αφορά την απειλή της τρομοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι «είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι πρέπει να είμαστε αμείλικτοι απέναντι στους τρομοκράτες, οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και δεν πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως ανοχή» και κάλεσε όλους να διακρίνουν τους τρομοκράτες από τους πρόσφυγες.

Η Ελλάδα πάντως, επανέλαβε, όχι απλώς θα κάνει το χρέος της, αλλά θα πρωταγωνιστήσει εκπληρώνοντας τις δικές της υποχρεώσεις στο ακέραιο.

«Όταν στα μέσα Φεβρουαρίου θα γίνει ο έλεγχος, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η ίδια η Ελλάδα επιζητεί την συνεργασία με την FRONTEX, διευκρινίζοντας όμως ότι θα πρέπει να γίνει στην εξής βάση «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ, αλλά καθορίζονται κυρίαρχα από την Ελλάδα και η Ελλάδα προσδιορίζει τους όρους υπό τους οποίους θα υπάρχει η συνεργασία με την FRONTEX. Κοινές περιπολίες αποκλείονται. Η FRONTEX βεβαίως ως ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, αποτελεί σημαντική δύναμη για την περιφρούρηση των συνόρων».

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για κορυφαίο ρόλο της Άγκελα Μέρκελ στην προσφυγική κρίση και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν μπορεί οι ευρωπαϊκοί λαοί να αντιμετωπίζουν το προσφυγικό με φοβικά σύνδρομα, τα οποία δεν ταιριάζουν ούτε στον πολιτισμό ούτε στην δημοκρατία μας. Είναι κοινή υπόθεση όλων μας, αλλά με όρους δημοκρατίας και πολιτισμού, όπως ταιριάζει στην Ευρώπη».

Η ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

(upd) Έκκληση στους ευρωπαίους εταίρους να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να σταματήσουν την, όπως τονίζει, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πολιτική της αυστηρής λιτότητας απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά το επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Γερμανός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ

Ο κ. Παυλόπουλος έφτασε στο ανάκτορο Bellevue λίγο μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα), όπου υπέγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών.Οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν ωστόσο να πραγματοποιηθεί η υποδοχή με στρατιωτικές τιμές, όπως είχε προγραμματιστεί.

Κατοχικό δάνειο – αποζημιώσεις: Νομικά ενεργές οι απαιτήσεις της Ελλάδας

Στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων αναφέρθηκε επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο επίσημο γεύμα που του παρέθεσε ο Γερμανός ομόλογός του Γιοάχιμ Γκάουκ στο Βερολίνο.

«Στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, της διεθνούς έννομης τάξης και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης εμείς θεωρούμε ότι ορισμένες από τις απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο, τις γερμανικές αποζημιώσεις της εποχής είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες», είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στον κ. Γκάουκ είπε ότι ξέρει πάρα πολύ καλά και πως είναι πολύ γενναίο αυτό το οποίο έπραξε σχετικά με την αναγνώριση όλων εκείνων των εγκλημάτων που συντελέστηκαν κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Και που δεν απηχούν, εγώ είμαι βέβαιος, δεν απηχούσαν και τότε την ψυχή του γερμανικού λαού, παρά μόνο ορισμένους, οι οποίοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν την δύναμη και την ιστορία του γερμανικού λαού. Και ήταν πολύ σημαντικό αυτό το οποίο πράξατε, όπως και οι πρωτοβουλίες, οι οποίες πήρατε», πρόσθεσε.

«Γνωρίζετε, και αυτό το εντάσσω στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, της διεθνούς έννομης τάξης και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, ότι εμείς θεωρούμε ότι ορισμένες από τις απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο, τις γερμανικές αποζημιώσεις της εποχής είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Αλλά και αυτού του είδους οι θέσεις δεν διεκδικούνται από την Ελλάδα μονομερώς. Το έχω τονίσει πάντοτε. Τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού πολιτισμού. Και μέσα σε αυτόν τον διεθνή νομικό πολιτισμό, αλλά και τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό θ’ ακολουθήσει καθένας αυτά τα οποία νομίζει. Η Ελλάδα και σε αυτόν τον τομέα αισθάνεται φίλη χώρα την Γερμανία και το κυριότερο αισθάνεται αυτήν την στιγμή την Γερμανία σαν τη δύναμη εκείνη η οποία μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα για την ομαλή πορεία της Ευρώπης»

Keywords
Τυχαία Θέματα