Τι φέρνει ο θρίαμβος Τζόνσον σε τράπεζες, ελληνικές εξαγωγές και βαλάντια γονέων που έχουν παιδιά στα Βρετανικά Πενεπιστήμια

Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον, ο Ντ.Τραμπ και ουκ ολίγοι Ευρωπαίοι να πανηγυρίζουν για την μεγάλη επιτυχία των Συντηρητικών στις εκλογές που οριστικοποιεί το Brexit, αλλά αυτά σύντομα θα τελειώσουν…Η αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία και οι αλλαγές που δρομολογούνται στις συναλλαγές με τη Μ.Βρετανία, θα έχουν σοβαρές συνέπειες. Πιθανόν δε, να είχαμε ακόμα μεγαλύτερες, αν κέρδιζαν οι Εργατικοί του Κόρμπιν οι οποίοι δεν είχαν “πυξίδα” για το πως θα διαχειριστούν το αποφασισμένο από το δημοψήφισμα

Brexit, ενώ και πολλές τους αναφορές στα οικονομικά, είχαν πάρει…διαζύγιο από το “επιχειρείν”.

Το ινστιτούτο Bertelsmann, σε μελέτη του, είχε αποτιμήσει σε 57,3 δισεκατομμύρια ευρώ το ετήσιο κόστος ενός «Brexit άνευ συμφωνίας» για το Ηνωμένο Βασίλειο και σε 40,4 δισ. το κόστος ενός τέτοιου διαζυγίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το βρετανικό ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί κατά 6% σε σχέση με αυτό που θα ήταν χωρίς το Brexit. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, η απώλεια μπορεί να φθάσει μέχρι το 9% σε βάθος 15ετίας.

Οι επιπτώσεις του Brexit για την Ελλάδα θα είναι σημαντικές, για τις τράπεζες, τις εξαγωγές, τον τουρισμό και τους Έλληνες φοιτητές που θα σπουδάσουν στη Μεγάλη Βρετανία. Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι αυτές οι επιπτώσεις θα “κατανεμηθούν” σε βάθος χρόνου, μιας και η Μ.Βρετανία παίρνει μεν διαζύγιο από την ΕΕ, αλλά θα “συζούν” αναγκαστικά για αρκετούς ακόμα μήνες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η Μεγάλη Βρετανία  έχει συναλλαγές με τον ελληνικό τραπεζικό σύστημα που φτάνουν τα 42 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό συγκεντρώνεται από λογαριασμούς που τηρούν οι ελληνικές τράπεζες σε Βρετανικές, τοποθετήσεις σε ομόλογα (κρατικά και εταιρικά) και μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Υπαρκτός ο κίνδυνος μείωσης της αξίας του χαρτοφυλακίου των Ελληνικών Τραπεζών.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας προκύπτει από τη διατάραξη της νομισματικής ισοτιμίας και την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι της στερλίνας, γεγονός που σημαίνει πως τα ελληνικά προϊόντα που σήμερα εξάγονται στη Βρετανία θα καταστούν αυτόματα πιο ακριβά, χάνοντας σε ανταγωνιστικότητα.

Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές βρετανικών προϊόντων στην Ελλάδα θα καταστούν φθηνότερες και θα αυξηθούν, πιέζοντας το εμπορικό έλλειμμα.

Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Μ.Βρετανία  φτάνουν σε ετήσια βάση τα 2,5 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 1,4% του ΑΕΠ και αφορούν κυρίως τρόφιμα, φρέσκα και τυποποιημένα. Η υποτίμηση της στερλίνας έναντι τους ευρώ και του δολαρίου που θα ακολουθήσει την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, θα κάνει αυτόματα τα ελληνικά τρόφιμα ακριβότερα.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ελλάδα δέχεται κάθε καλοκαίρι περίπου 2,5 εκατ. Άγγλους τουρίστες, με ένα μέσο όρο 9 διανυκτερεύσεων για τον κάθε ένα. Η Ελλάδα θα είναι ακριβότερη για τους Βρετανούς, αν, όπως αναμένεται υποτιμηθεί η στερλίνα έναντι του ευρώ.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Υπολογίζεται ότι περίπου 450.000 ξένοι φοιτητές σπουδάζουν κάθε χρόνο στη Βρετανία και μεταξύ αυτών, περίπου 10.000 Έλληνες. Αναμένονται, όχι πάντως άμεσα και για τους ήδη σπουδάζοντες, αυξήσεις στα δίδακτρα.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Για τους Έλληνες κατόχους ακίνητης περιουσίας στη Βρετανία αναμένεται να επαναπροσδιοριστεί η φορολόγησή τους, καθώς και για τους υπαλλήλους, που κάνουν χρήση της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων εντός Ε.Ε.. Πλέον, θα χρειάζονται επαγγελματική βίζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα