Τι γίνεται με την μετοχή της τράπεζας Πειραιώς – Τι ξεχνούν οι αδαείς που …κλαίνε για το χρήμα των μικρομετόχων και του Δημοσίου

Καλημέρα σας

Τελικά αυτή η χώρα δεν πρόκειται ποτέ να χαθεί…

...Στα Μέσα Ενημέρωσης, έντυπα και κυρίως ηλεκτρονικά, ζει το …απαύγασμα της γνώσης σε όλους τους τομείς…

…Θέλετε λοιμωξιολόγους; σεισμολόγους; πανελίστες για τους βιασμούς;  μετεωρολόγους; εκλογολόγους; γεωπολιτικούς αναλυτές που βάζουν κάτω και τον Κίσιγκερ; μυαλά που …τη λένε μέχρι και στον Γκέιτς;  Τι θέλετε;

…Τα πάντα έχουμε, όλα τα σφάζουμε, όλα τα μαχαιρώνουμε…

…Διόλου περίεργο λοιπόν που όποτε ο σοφός λαός χρειαστεί τις γνώσεις ενός τραπεζίτη, χρηματιστηριακού συμβούλου ή αναλυτή, να ξεφυτρώνουν

σαν τα μανιτάρια…

…Χθες, βοηθούντων και αδαών από την Αξιωματική Αντιπολίτευση (σ.σ. ευτυχώς οι …ειδικοί αδαείς της κυβερνώσας παράταξης  σιώπησαν)…πέσαμε από τα σύννεφα, μαθαίνοντας,  ότι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που προ δύο ημερών  μετά τις ανακοινώσεις για ΑΜΚ κέρδισε 26%, έκανε βουτιά 22%…

…Και το ακόμα πιο σοβαρό που μάθαμε, είναι ότι …ξεπουλιέται η τράπεζα, καθώς ουσιαστικά πωλεί στους ιδιώτες αξία 7 δισ προς 1 δισ…

…Πάλι καλά που δεν είχαμε και αίτημα επέμβασης …εισαγγελέα προκειμένου να …προστατέψει την περιουσία του Δημοσίου (ΤΧΣ) που μετά την αύξηση κεφαλαίου θα έχει μειωμένο ποσοστό στην τράπεζα (κάτω από 30%)…

…Ευτυχώς όμως, την τιμή του δίκιου του λαού, την έσωσε ανακοίνωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Διαβάστε…κόσμε!

“Όπως είχαμε εδώ και μήνες αναδείξει, και λίγες μέρες μετά την ψήφιση από τη ΝΔ, των επίμαχων διατάξεων για το ΤΧΣ τις οποίες καταγγείλαμε και καταψηφίσαμε, σημερινά δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν ότι η διαδικασία επανιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς, που πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης, θα οδηγήσει σε τεράστια ζημία το Δημόσιο – μέσω του ΤΧΣ – και τους μικρομετόχους της τράπεζας. Η κυβέρνηση και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς είναι απολύτως υπεύθυνες για τη μεθόδευση απαξίωσης των μετοχών του Δημοσίου και των μικρομετόχων της τράπεζας”.

…Ποίημα! Η βαθιά γνώση των χρηματοοικονομικών και τραπεζικών θεμάτων σε όλο της το μεγαλείο. Και βέβαια, καμία αναφορά στο …παρελθόν το γκρίζο…

…Κλαίμε για 4-5 δισ δημόσιο χρήμα και χρήμα μικρομετόχων που “καίγονται” για να φυτρώσει μια υγιής νέα, κανονική τράπεζα με σαφή προοπτική κερδών αλλά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που “κάηκαν” χωρίς καμία προοπτική, ουκ ολίγα δισ με τις προηγούμενες 3 ανακεφαλαιοποιήσεις του τραπεζικού συστήματος αλλά και το…Βατερλώ που ακολούθησε το 2015…

…Παρεμπιπτόντως, το ΤΧΣ, το Δημόσιο, δηλαδή εμείς, τον Ιούλιο του 2014, είχαμε χρηματιστηριακή περιουσία προερχόμενη από τις τράπεζες 24 δισεκατομμύρια ευρώ. Μετά την τρίτη κεφαλαιοποίηση που έγινε τον Νοέμβριο του 2015, φθάσαμε σε περιουσία ΤΧΣ χρηματιστηριακής αξίας κάπου 2 δισεκατομμυρίων…

…Το λες και επιτυχία…

…Τέλος πάντων, περασμένα ξεχασμένα…

…Όσον αφορά στην Πειραιώς, την πλέον “αμαρτωλή” του συστήματος (και εξ αιτίας των συγχωνεύσεων άλλων …αμαρτιών, πχ Αγροτικής), το …κλάμα για τα λεφτά που χάνονται είναι …για τα μάτια του κόσμου…

…Και αυτό, χωρίς πολλά πολλά λόγια, γιατί η τράπεζα, αν δεν έμπαιναν ιδιωτικά κεφάλαια θα έπρεπε να σπάσει σε “καλή” και “κακή”. Όπερ θα εσήμαινε μηδέν αξία για το ΤΧΣ, το Δημόσιο, τους μικρομετόχους. Άρα, ό,τι και αν σωθεί τώρα,  είναι προτιμότερο του μηδενός. Και το σημαντικό: Αυτό που θα σωθεί θα είναι τράπεζα, το ΤΧΣ θα έχει σημαντικό ποσοστό τράπεζας κανονικής και το Δημόσιο, πέραν του ποσοστού, θα προσδοκά έσοδα φορολογικά από την κερδοφορία του.

…Θα πουν ίσως οι…ειδικοί: Και γιατί έπρεπε να μπουν με αυτό τον τρόπο τα ιδιωτικά κεφάλαια του 1 δισ; Απλή η απάντηση: Μπαίνουν για να κερδίσουν. Και τους όρους στην αγορά δεν τους βάζουν οι έχοντες ανάγκη το χρήμα, αλλά οι χρηματοδότες….

ΥΓ: Δεν τα είπα τόσο…κομψά τραπεζικά, καθώς δεν διεκδικώ τίτλο ούτε “τραπεζικού αναλυτή”, ούτε “χρηματιστηριακού συμβούλου”. Μου άρεσε όμως το άρθρο του καλού συναδέλφου Γιώργου Παπανικολάου στο euro2day και το αναδημοσιεύω.

“Η απότομη άνοδος στη μετοχή της Πειραιώς, την περασμένη Τρίτη, «πληρώθηκε» με εξίσου απότομη πτώση τις δύο επόμενες ημέρες. Προφανώς η προσδοκία της ΑΜΚ, οδήγησε κάποιους να εκτιμήσουν λάθος που βρίσκεται η μελλοντική «αξία» της τράπεζας. Πίστεψαν, για να το πούμε λίγο απλουστευμένα, ότι η «μελλοντική αξία» κρύβεται στις υφιστάμενες μετοχές, ενώ στην πράξη, αφορά κυρίως εκείνες που θα εκδοθούν με την διαδικασία της ΑΜΚ.

Δυσάρεστο μεν, πλην περίπου νομοτελειακό, εξ αιτίας των συνθηκών στις οποίες πραγματοποιείται. Διότι βασική επιδίωξη του τρόπου με τον οποίο πραγματοποιείται η αύξηση είναι να προσελκύσει νέα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, (κρατικά δεν υπάρχουν, ούτε και είναι επιθυμητά από τους θεσμούς και τις εποπτικές αρχές), προκειμένου να αντλήσει συνολικά ποσό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Ενα ποσό κυριολεκτικά «θηριώδες» για τα ελληνικά δεδομένα και τη συγκεκριμένη συγκυρία.

Προϋπόθεση όμως για να συμβεί αυτό ήταν:

Να μειωθεί η συμμετοχή του ΤΧΣ σε επίπεδο κάτω της καταστατικής μειοψηφίας του 1/3, σε βαθμό δηλαδή που να μην αποθαρρύνει τους ιδιώτες επενδυτές, (κάτι που ήθελαν επίσης, η κυβέρνηση, οι θεσμοί και η ΕΚΤ)Να είναι πρωτίστως ελκυστικοί οι όροι για τους νέους επενδυτές, αλλά και να «σπρώχνουν» τους υφιστάμενους, να συμμετάσχουν ξανά, αν θέλουν να έχουν προσδοκία μελλοντικού κέρδους.

Εν ολίγοις, το dilution ήταν προδιαγεγραμμένο εξ αρχής, για μικρούς και μεγάλους μετόχους, ενώ με αυτά τα δεδομένα, εξηγείται η διαδικασία του book building, το reverse split και η κατάργηση του δικαιώματος, για τους παλαιούς μετόχους, όπως περιγράφεται αναλυτικά εδώ.

Όσοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «νέα ανακεφαλαιοποίηση», έχουν σε μεγάλο βαθμό δίκιο. Πρόκειται για μια ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, με ιδιωτικά κεφάλαια, προκειμένου να εξυγιάνει το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο της, μειώνοντας τα γνωστά σε όλους πλέον NPEs. Κάτι που συνεπάγεται σημαντική ζημία, άρα σημαντική μείωση των υφιστάμενων κεφαλαίων και απαίτηση για «φρέσκο χρήμα».

Χωρίς όμως μια αύξηση αυτού του μεγέθους, το μέλλον της τράπεζας ήταν αβέβαιο, ίσως να οδηγούσε και σε «σπάσιμο» της τράπεζας, με νέες και μη αναστρέψιμες συνέπειες τόσο για τους ιδιώτες μετόχους, μικρούς και μεγάλους, όσο και για το ΤΧΣ, παρά τις σημαντικές απώλειες που έχουν μεσολαβήσει.

Η διαφορά ωστόσο με τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, είναι ότι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της τράπεζας τα NPEs θα μειωθούν σε μονοψήφιο ποσοστό στους επόμενους 12 μήνες, ενώ μεσοπρόθεσμα θα φτάσουν στο επίπεδο του 3%. Εν ολίγοις αναμένουν να υπάρξει πραγματική εξυγίανση του χαρτοφυλακίου και όχι ένα «μπάλωμα» της κατάστασης, όπως είχε συμβεί, για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, σε παρελθούσες ανακεφαλαιοποίησεις, με αποτέλεσμα να… επαναλαμβάνονται.

Σε αυτό το σχέδιο άλλωστε, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, πέρα από την ΑΜΚ εντάσσεται η δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ μέσω swap ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, πώλησης των υπηρεσιών POS και “συνθετική τιτλοποίηση“, πράξεις που έχουν πραγματοποιηθεί η έχουν δρομολογηθεί, καθώς και επιπρόσθετο όφελος 600 εκατ. ευρώ, από την έκδοση Tier 1 ομολόγων.

Στην παρούσα φάση λοιπόν το θέμα δεν είναι τόσο αν έχει κάποιος ή δεν έχει μετοχές Πειραιώς, για να αποφασίσει τι θα κάνει, αλλά αν πιστεύει στο σχέδιο ή όχι. Αυτό άλλωστε θα κοιτάξουν και οι μεγάλοι νέοι επενδυτές, χωρίς τους οποίους δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση αυτού του μεγέθους”

Βασίλης Βαλαμβάνος, vasval9@gmail.com

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα