ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΡΤ

Για τους λόγους, που απεργούν τις τελευταίες επτά εβδομάδες, καθώς και για τον ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τοποθετήθηκαν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρουσία και των παρουσιαστών των δύο κεντρικών δελτίων της ΕΡΤ, της Έλλης Στάη και του Προκόπη Δούκα.

Οι εργαζόμενοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν «τα σχέδια εκποίησης της ΕΡΤ» καθώς και «την κατασπατάληση

δημόσιου χρήματος, μέσω χρυσοφόρων συμβάσεων Προσωπικού Ειδικών Θέσεων (ΠΕΘ), Ειδικών Συμβούλων, μικτών και εξωτερικών παραγωγών, στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 13 Ειδικοί Σύμβουλοι και οι 13 απασχολούμενοι ως Προσωπικό Ειδικών Θέσεων κοστίζουν στην ΕΡΤ ετησίως 1.031.400 ευρώ, ή μηνιαίως 85.950 ευρώ. Οι τηλεοπτικές παραγωγές για το 2012-2013 έχουν συνολικό κόστος 2.414.171 ευρώ. Για το 2013 εγκρίθηκαν συνολικά 25 μικτές και εξωτερικές παραγωγές ραδιοφώνου, συνολικού κόστους 209.637.51 ευρώ και για το 2012 εγκρίθηκαν 24 μικτές και εξωτερικές παραγωγές συνολικού κόστους 569.681.78 ευρώ.

Κάνοντας λόγο για «τον μύθο των υπεράριθμων και αργόσχολων δημοσιογράφων της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης», οι εργαζόμενοι κατέθεσαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στα τέσσερα κανάλια, τους επτά ραδιοφωνικούς σταθμούς, τους 19 περιφερειακούς σταθμούς, το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», τα πολυμέσα, τις υπηρεσίες προέδρου και στο site της ΕΡΤ απασχολούνται 661 δημοσιογράφοι, με καθαρές μηνιαίες αμοιβές 877.000 ευρώ (μέσος μισθός 1.300-1.400 ευρώ).

Μίλησαν, επίσης, για «χρυσά συμβόλαια» παρουσιαστών-σχολιαστών, την ίδια ώρα που -όπως σημείωσαν- δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι διαθέσιμοι για ρεπορτάζ.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις, που παρατηρούνται, σε διάφορους τομείς της ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, Νίκος Γρυλλάκης ανέφερε πως στον πιο εμπορικό ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ, την ERASport, το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Superleague καλυπτόταν από εθελοντές συνεργάτες.

Για «ντε φάκτο ιδιωτικοποίηση της ΕΡΤ που πλήττει την καρδιά της δημοκρατίας» μίλησε ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος. Αναφερόμενος στην ένταξη κτιρίων της εταιρείας στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για ένα σχέδιο σταδιακής απαξίωσης των υπηρεσιών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που αλλοιώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα της.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης, μίλησε για «εμπαιγμό από τον αρμόδιο υπουργό, καθώς όλες οι διαβεβαιώσεις ακυρώθηκαν» και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης, χαρακτήρισε πολιτικό σκάνδαλο το ζήτημα σταδιακής ιδιωτικοποίησης της ΕΡΤ.

Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν και σε «πολυάριθμα περιστατικά λογοκρισίας και απαξίωσης του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης μέσα από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα» -με τελευταίο κρούσμα την έμμεση διαφήμιση από το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, που η κεντρική παρουσιάστρια αρνήθηκε να μεταδώσει- με αποτέλεσμα, όπως υποστήριξαν, τα ποσοστά των ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ, που “πήραν” την πρωτιά το βράδυ των εκλογών, να έχουν καταρρεύσει. Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, ανέφεραν το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, «που έχει χάσει από τον Ιούνιο περισσότερο από το 50% της τηλεθέασης».

Τέλος, οι 60 συμβασιούχοι δημοσιογράφοι, που εργάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια με το καθεστώς των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου, ζήτησαν σαφή απάντηση για το ποια και πότε θα είναι η επόμενη μέρα της ενημέρωσης στην ΕΡΤ, απαιτώντας λύση στο πρόβλημά τους, με την άμεση επαναπρόσληψή τους με το ίδιο καθεστώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα