Τι κέρδισε η Ελλάδα από τη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν – Ακατάλληλη η στιγμή, λένε οι Αμερικάνοι

09:12 9/4/2015 - Πηγή: BankWars

Τι υποστηρίζει πως κέρδισε η ελληνική κυβέρνηση από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Μόσχα:

Πρώτον, ενισχύθηκε σημαντικά ο ενεργειακός άξονας μεταξύ των δύο χωρών. Και μάλιστα με προοπτική να αλλάξει ο ενεργειακός χάρτης και το ενεργεικό παιχνίδι στην ευρύτερη περιοχή συνολικά και με θεαματικά αποτελέσματα για τις δύο πλευρές. Η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, που θα συνδέει τον σημερινό αγωγό ο οποίος σταματά στην Τουρκία με τα δυτικά Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη. Ο Πούτιν έκανε σαφές και η ελληνική πλευρά αναμένει συγκεκριμενοποίηση των δεδομένων, ότι είναι διατεθειμένος να προκαβάλει κέρδη προς την Ελλάδα, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί σύντομα. Παράλληλα η Αθήνα έλαβε δύο διαβεβαιώσεις: Οτι θα μειωθούν οι τιμές φυσικού αερίου και δεύτερον οτι θα χαριστεί από τους ρώσους το μεγαλύτερο μέρος από τις προβλεπόμενες ρήτρες, ύψους 100 εκατ. ευρώ

Δεύτερον, δρομολογήθηκε ουσιαστική άρση των εμποδίων στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων, έστω κι αν αυτό δεν θα γίνει με επίσημη άρση του εμπάργκο, που έχει επιβάλλει η Ρωσία, ως αντίμετρα στις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της. Η συνεργασία θα περάσει μέσα από κοινοπραξίες, κοινές εταιρίες και άλλες φόρμουλες, όπως η εξαγωγή στη Ρωσία φρούτων ως “πρώτες ύλες” και χωρίς τυποποίηση. Η δραστηριότητα κοινών ελληνο-ρωσικών εταιρειών, και η μεταφορά ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία δεν λογίζεται ως εξαγωγή, κι αυτό γιατί θα τα διακινούν ρώσικες εταιρίες στις οποίες, όμως, θα συμμετέχουν και έλληνες παραγωγοί.

Τρίτον, η ανάπτυξη διμερών συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα: εμπορικό, οικονομικό, τουριστικό, πολιτιστικό, μορφωτικό. Η ενδυνάμωση τέτοιων δράσεων σε μία περιοδο κρίσης, θεωρείται σημαντική. Πιο σημαντικό πεδίο είναι φυσικά οι επενδύσεις και οι συμμετοχές ρωσικών εταιριών σε διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων και συμπάξεων στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση κατέστησε σαφές οτι δεν πουλά πλειοψηφικά πακέτα, με την ρωσική πλευρά να απαντά ότι ενδιαφέρεται και για μειοψηφικά. Η Μόσχα κοιτάζει προς τον ΟΛΘ και ίσως τον σιδηρόδρομο. Θα λάβει επίσης μέρος στους διαγωνισμούς για το πετρέλαιο στα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και νότι Κρήτη.

Τέταρτον, η αποκόμιση σημαντικών οικονομικών πλεονεκτημάτων και ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Η Αθήνα ελπίζει σε άμεσα οφέλη (από τον αγωγό και τις ενεργειακές συμφωνίες έως τα αγροτικά), αλλά και μακροπρόθεσμα, ύψους πολλών εκατομμυρίων ή και, στη συνέχεια, δισ. ευρώ.

Πέμπτον, η ανάπτυξη μίας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που δεν συνθλίβεται υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και δεν υποκύπει σε πολιτικές πιέσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο και το σεβασμό στην εθνική κυριαρχία.

ΗΠΑ: Δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα

Την αντίθετη του στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, εξέφρασε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η αντίθεση εκφράστηκε με σχόλιο που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, στο πλαίσιο της συμφωνίας των δυτικών χωρών να απομονώσουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία.

Βεβαίως, και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, οι Αμερικανοί ενώ ομιλούν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν λένε το παραμικρό για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Αντίθετα, και ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν ασκεί μία αντιαμερικανική πολιτική και υποστηρίζει τους τζιχαντιστές, του προσφέρουν πλήρη κάλυψη και στήριξη στο θέμα της Κύπρου και υποστηρίζουν τις προκλήσεις και την επεκτατική πολιτική του στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε τα εξής:

«Έχουμε κάνει σαφές ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για επαφές, ως να μην συμβαίνει τίποτα, με τη Ρωσία. Έχουμε τονίσει τη σημασία της ενότητας με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας για να συνεχιστεί η πίεση στη Ρωσία ώστε να σταματήσει να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, μέσω της συνέχισης της στήριξης των φιλορώσων αυτονομιστών και να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ».

Η δήλωση είναι η ίδια και χρησιμοποιήθηκε για την επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα και του Ρώσου Προέδρου στην Ινδία. Μετά από επιμονή μας, και αφού χρειάστηκε να ενοχλήσουμε επανειλημμένα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η δήλωση, με την οποία εκφράζεται δυσαρέσκεια, έγινε και για την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ιταλίας στη ρωσική πρωτεύουσα και του κ. Πούτιν στην Αγκυρα, όπου συνήψε εμπορικές συμφωνίες ύψους 6 δις ευρώ.

ΠΗΓΗ mignatiou.com

Keywords
Τυχαία Θέματα