Τι να προσέξετε για να μην πέσετε θύματα phishing attacks – Αυξάνονται τα παραπλανητικά μηνύματα
Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται αυξημένες αναφορές για αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων τύπου phishing σε χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κινητών τηλέφωνων αλλά και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ειδικότερα, λαμβάνονται μηνύματα όπως το Phishing email της εικόνας που αποστέλλεται τις τελευταίες ημέρες σε πολίτες. Tο ψευδές αυτό e-mail προσομοιώνει αίτημα από την υπηρεσία eGov- KYC, ζητώντας στοιχεία επικοινωνίας από τον πολίτη.
H Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπενθυμίζει χρήσιμες οδηγίες για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας των πολιτών.
Το Phishing συνιστά ενέργεια εξαπάτησης των χρηστών του διαδικτύου, κατά την οποία ο αποστολέας υποδύεται μία αξιόπιστη οντότητα, οργανισμό ή πρόσωπο που καλεί τον αποδέκτη του μηνύματος να ακολουθήσει τις οδηγίες που του δίνονται. Αυτές οι οδηγίες μπορεί να ζητούν από τον αποδέκτη να ακολουθήσει κάποιο ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link) ή και να παραχωρήσει δεδομένα του, όπως ευαίσθητα ιδιωτικά στοιχεία, κωδικούς, στοιχεία ταυτότητας ή διαβατηρίου, τραπεζικό λογαριασμό, τραπεζική κάρτα και άλλα.
Περαιτέρω τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημενος αριθμός μηνυμάτων σχετικά με επιστροφές φόρου ή χορήγηση επιδομάτων.
Καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όσο αληθοφανής φαίνεται ο αποστολέας ή και τα μηνύματα που λαμβάνουν , ώστε να μην πέσουν θύματα επιτήδειων που δρουν με αυτό τον τρόπο. Ακολουθούν κάποιες πρακτικές συμβουλές για την προστασία από τις επιθέσεις αυτού του τύπου (phishing attacks).
-Δεν θα πρέπει ποτέ να δίνετε τα προσωπικά στοιχεία (π.χ. κωδικούς e-Βanking, αριθμούς/PIN καρτών, κωδικούς πρόσβασης, όνομα χρήστη) σε υποτιθέμενους διαμεσολαβητές, νομικά γραφεία, λογιστές, ή άλλους επιτήδειους για δήθεν εξυπηρέτηση (π.χ. σε θέματα κρατικής επιδότησης, Power/Fuel/Τουρισμός για όλους ή άλλες περιπτώσεις όπως ενοικίαση δωματίων κλπ).
-Θα πρέπει να πραγματοποιείτε πρόσβαση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του φορέα, του οργανισμού ή της τράπεζας ή μέσω της εφαρμογής στο κινητό σας (app) και όχι μέσω συνδέσμων από κάποιο μήνυμα ή email που λάβατε, μηχανές αναζήτησης ή άλλες ιστοσελίδες.
-Αν λάβατε κάποιο ύποπτο email, προτού ενεργήσετε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τους συνεργάτες σας ή με τον υποτιθέμενο αποστολέα για να ελέγξετε την αυθεντικότητα του.
Θα πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά τη διεύθυνση του αποστολέα. Τα μηνύματα τύπου phishing έχουν συχνά διευθύνσεις αποστολέα που δεν έχουν σχέση με αυτόν που υποτίθεται ότι τα στέλνει.
-Θα πρέπει να εξετάζετε το είδος των πληροφοριών που σας ζητούνται. Ακόμα και αν το μήνυμα που λάβατε φαίνεται αυθεντικό, είναι απίθανο κάποιος φορέας, τράπεζα ή εταιρία να επικοινωνήσει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σας ζητήσει προσωπικά στοιχεία, στοιχεία τραπεζικής ή πιστωτικής κάρτας, ή άλλα προσωπικά ή ευαίσθητα δεδομένα.
-Θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί εάν το μήνυμα δημιουργεί μια αίσθηση επείγοντος. Οι επιτιθέμενοι προσπαθούν συχνά να ασκήσουν πίεση χρησιμοποιώντας αυτήν την τακτική.
-Θα πρέπει επίσης να είστε επιφυλακτικοί με μηνύματα επιστροφής φόρου ή χορήγησης επιδομάτων.
Είναι αποτελεσματικός ένας ενδελεχής έλεγχος γραμματικής και ορθογραφίας καθώς τα τυπογραφικά λάθη και η κακή γραμματική είναι συχνά χαρακτηριστικά των μηνυμάτων τύπου phishing.
-Υπάρχουν αρκετές λύσεις ασφάλειας και αντιμετώπισης κακόβουλου λογισμικού (antispamming) που περιλαμβάνουν λειτουργίες αναγνώρισης και απόρριψης κακόβουλων μηνυμάτων.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πόλεμος ανακοινώσεων Nova - Mega για τα τηλεοπτικά δικαιώματα - Στον χορό και ο Ant1
- Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Τελευταία παράταση για την υλοποίηση παρεμβάσεων από τους ωφελούμενους
- Το ράλι των πάντων επέστρεψε στις αγορές… όπως και οι επενδυτές-τζογαδόροι
- Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα επίπεδα υγρασίας «κλέβουν την ανάσα μας»
- Ξεκίνησαν οι εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Οι προσφορές ανά εταιρεία
- ΑΑΔΕ: Από Ιούλιο ο έλεγχος live-Σε εξέλιξη η διασύνδεση POS-ταμειακών
- Ασπρόπυργος: Επιτέθηκαν σε υπάλληλο εταιρείας φύλαξης και του πήραν το αυτοκίνητο
- Περιορισμένος ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΟΟΣΑ
- Πιτσιλής: Διεύρυνση ψηφιακών εργαλείων κατά της φοροδιαφυγής
- Χαλκιδική: Κουκουλοφόροι άνοιξαν πυρ και σκότωσαν 39χρονο από τη Βόρεια Μακεδονία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Τυνησία: Εμβάσματα 1 δισεκ. δολαρίων έλαβαν φέτος παράτυποι μετανάστες
- ΓΕΜΗ: Αριθμός ρεκόρ στις ενάρξεις επιχειρηματικής δραστηριότητας το πρώτο 6μηνο
- Πανελλαδικές 2023: Λήξη προθεσμίας υποβολής Μηχανογραφικού την Δευτέρα
- Οι εφημερίδες του Σαββάτου 15 Ιουλίου 2023
- Αφόρητη ζέστη και το Σάββατο – Μικρή πτώση θερμοκρασίας από την Κυριακή
- Παράνομα 23.000 κομμωτήρια και κουρεία στην Ελλάδα – Τεράστια φοροδιαφυγή
- Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε μετανάστες από το αεροδρόμιο της Αθήνας
- ΔΥΠΑ: Ξεκινούν το Σάββατο οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες
- Δύσκολη νύχτα για τη Νάξο – Μάχη με τις φλόγες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΗΠΑ: Η Γερουσία θέλει να ανοίξει ο «φάκελος UFO»
- Το ράλι των πάντων επέστρεψε στις αγορές… όπως και οι επενδυτές-τζογαδόροι
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στην πρόσληψη της Αμερικανίδας πρώην λομπίστριας Φιόνα Σκοτ Μόρτον
- Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την Τουρκία από θέση ισχύος
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Υπαρκτός αλλά περιορισμένος ο κίνδυνος στην αγορά εργασίας λέει ο ΟΟΣΑ
- Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Νέα παράταση έως 15/9 για την υλοποίηση παρεμβάσεων