Τι παίζεται στην Ισπανία και την ΕΕ με το δημοψήφισμα για ανεξάρτητη Καταλονία

H ώρα της κρίσης πλησιάζει για την Καταλονία, καθώς η περιφερειακή κυβέρνησή της έχει προγραμματίσει για την Κυριακή το κρίσιμο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

Η Μαδρίτη κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να το εμποδίσει, χαρακτηρίζοντάς το παράνομο και μονομερή ενέργεια μιας περιφερειακής κυβέρνησης, που αψηφά την συνταγματική τάξη. Οι αυτονομιστές, από την πλευρά τους, επιμένουν ότι ασκούν το

θεμελιώδες δικαίωμα της αυτοδιάθεσης κι επικαλούνται τα μαύρα χρόνια της δικτατορίας του Φράνκο, που έστελνε στη φυλακή τους Καταλανούς εθνικιστές κι απαγόρευε να χρησιμοποιείται η διάλεκτός τους.
Αν και το δημοψήφισμα προετοιμαζόταν επί μήνες, αν όχι χρόνια, οι εντάσεις κλιμακώθηκαν ανησυχητικά τις τελευταίες ημέρες. Η Ισπανία βιώνει από τις αρχές του Σεπτέμβρη τη χειρότερη πολιτική κρίση των τελευταίων 40 ετών, όπως επισημαίνουν επίσημα χείλη.

Την 6η Σεπτεμβρίου, το κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε νόμο που προβλέπει τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος παρά την απαγόρευσή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας το ζητούν από το 2012. Και η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας υπό την ηγεσία του Κάρλες Πουτζδεμόν δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω, παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των αρχών.

Εδώ και εβδομάδες, οι καταλανικές αρχές παίζουν τη γάτα με το ποντίκι με τις ομοσπονδιακές αρχές με στόχο να κρύψουν τις κάλπες, τα ψηφοδέλτια ή ακόμα και να δημιουργήσουν ιστότοπους όπου οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τη διεύθυνση του εκλογικού τους κέντρου!

Κυβέρνηση: Δεν θα γίνει δημοψήφισμα
Το δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για την Κυριακή στην Καταλονία με ερώτημα την ανεξαρτησία της από την Ισπανία δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, δήλωσε σήμερα ο ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο.
«Επιμένω ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε ο Μενέντεθ ντε Βίγο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης πως η ψηφοφορία είναι παράνομη.

Δύο από τα σημαντικά ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είναι εάν θα επιστρατεύσει την τοπική αστυνομία (Mossos d’ Esquadra) για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και εάν θα θέσει σε εφαρμογή το έσχατο μέτρο του Άρθρου 155.

Αναφορικά με το πρώτο ερώτημα, τον εξαναγκασμό της τοπικής αστυνομίας να εφαρμόσει τις διαταγές για απαγόρευση του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση, η εισαγγελία και τα άλλα σώματα της αστυνομίας και της εθνοφυλακής, κατηγορούν τους Mossos για απροθυμία των 17.000 στελεχών τους να συνεργασθούν στην κατάσχεση προεκλογικού υλικού και την παρεμπόδιση εκδηλώσεων υπέρ της ψήφου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Όσον αφορά το θέμα της επιβολής μέτρων καταστολής στην Καταλωνία, το εθνικιστικό κόμμα των Βάσκων PNV έχει απειλήσει ότι δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό εάν η κυβέρνηση επιβάλλει κράτος εξαίρεσης στην Καταλονία.

Έκκληση του ηγέτη της Καταλονίας
Ο ηγέτης της Καταλονίας είναι πεπεισμένος πως όλοι οι ψηφοφόροι θα ενεργήσουν ειρηνικά την Κυριακή που η περιφέρεια καλείται να ψηφίσει σ’ ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της το οποίο έχει κηρυχθεί παράνομο από την Ισπανία.
«Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει κάποιος που θα χρησιμοποιήσει βία ή που θα θελήσει να προκαλέσει βία η οποία θα αμαυρώσει την ανεπίληπτη εικόνα του κινήματος της καταλανικής ανεξαρτησίας ως ειρηνικού», δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ο Κάρλες Πουιτζεμόντ.
Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στην ισπανική αστυνομία, χιλιάδες μέλη της οποίας στέλνονται στην περιφέρεια της Καταλονίας για να εμποδίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, να ενεργήσουν με την επαγγελματική μάλλον παρά με πολιτική ιδιότητα όταν θα εκτελούν την Κυριακή τα καθήκοντά τους.
«Θα ήθελα να χρησιμοποιήσουν τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιεί η καταλανική περιφερειακή αστυνομία. Όχι πολιτικά κριτήρια, όχι βάσει πολιτικών εντολών, αλλά με κριτήρια αστυνόμευσης και επαγγελματικά», δήλωσε.

Γιατί επιδιώκει την ανεξαρτησία της η Καταλονία
Οι λόγοι που ωθούν τους Καταλανούς να επιδιώκουν την απόσχισή τους από την Ισπανία είναι κυρίως οικονομικοί. Η περιοχή είναι πλούσια -μεγάλες βιομηχανίες, χημικές, φαρμάκων και άλλες, έχουν την έδρα τους εκεί-. 16 δισ ευρώ ετησίως -περίπου το 8% των οικονομικών της επιδόσεων- συνεισφέρει στα ισπανικά κρατικά ταμεία. «Η Καταλονία πληρώνει μεγάλα ποσά στη Μαδρίτη, αλλά παίρνει πολύ λίγα ανταλλάγματα», λένε οι αυτονομιστές.

Το σχέδιό τους, όμως, να γίνει η Καταλονία νέο μέλος της Ε.Ε. φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο. Η Κομισιόν απέφυγε ως τώρα να πάρει θέση στη διαμάχη. Νομικοί επισημαίνουν ότι η Καταλονία θα πρέπει να υποβάλει αίτημα ένταξης στην ΕΕ, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη. Κάτι τέτοιο, όμως, αναμένεται να προσκρούσει στο βέτο της Ισπανίας, που δεν θέλει να ανοίξει την όρεξη των Βάσκων. Αλλά ούτε η Ιταλία, το Βέλγιο και η Γαλλία θα ήθελαν να ενισχύσουν τους αυτονομιστές στη βόρεια Ιταλία, στη Φλάνδρα και την Κορσική αντίστοιχα. Αν, λοιπόν, η Καταλονία δεν γίνει μέλος της ΕΕ, τότε η οικονομία της θα δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα, αφού θα μείνει εκτός ευρώ και θα χάσει την πρόσβαση στην Κοινή Αγορά και ως εκ τούτου την ελεύθερη ανταλλαγή αγαθών, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού με την υπόλοιπη Ευρώπη. Κι αυτός είναι ο λόγος που πολλές μεγάλες επιχειρήσεις προειδοποίησαν ήδη την καταλανική κυβέρνηση ότι σε περίπτωση απόσχισης από την Ισπανία θα μεταφέρουν αλλού τις μονάδες παραγωγής τους.

Όλα αυτά φυσικά ενισχύουν την επιχειρηματολογία της Μαδρίτης, η οποία υποστηρίζει ότι οι οικονομικές επιδόσεις της περιφέρειας μπορεί να συρρικνωθούν κατά 25%-30%. Κι αυτό θα σημάνει διπλασιασμό των ποσοστών ανεργίας, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Λουϊς Ντε Γκίντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα