Τι περιμένει η Ελλάδα και η Ευρώπη από τις εκλογές στη Γερμανία

Οχτώ μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και με τους ευρωσκεπτικιστές να κερδίζουν διαρκώς έδαφος, η Ευρώπη περιμένει από τη νέα γερμανική κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τις θέσεις της απέναντι σε καίρια ζητήματα όπως: η επιτάχυνση της τραπεζικής ενοποίησης, η διεύρυνση της οικονομικής πολιτικής, ο μετριασμός της πολιτικής λιτότητας, η τόνωση των επενδύσεων και η καταπολέμηση της ανεργίας.

Όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις,

η Άνγκελα Μέρκελ θα συνεχίσει να είναι η καγκελάριος της Γερμανίας, πιθανόν επικεφαλής μίας κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Για τις Βρυξέλλες ένας τέτοιος συνασπισμός θα ήταν ενδεχομένως το ευκταίο αποτέλεσμα, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες θεωρούνται πιο «φιλοευρωπαίοι» από ό,τι το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), οι φιλελεύθεροι σημερινοί σύμμαχοι της Μέρκελ.

Ωστόσο, τα πράγματα για τις Βρυξέλλες περιπλέκονται περισσότερο αν επαληθευτούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρουν το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), να μπαίνει στη γερμανική ομοσπονδιακή κάτω βουλή και μάλιστα με ένα ποσοστό έως και 8%.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το εκλογικό αποτέλεσμα που θα προκύψει μετά την 22α Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ περί «ένωσης κοινής ευθύνης» και η πρότασή του για βοήθεια χωρών της ευρωζώνης στο πνεύμα ενός σχεδίου Μάρσαλ, θεωρήθηκαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές από πολλές χώρες. Ιδιαίτερα οι χώρες του Νότου, τρέφουν μια κρυφή ελπίδα ότι αν η καγκελάριος Μέρκελ συγκυβερνήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες, θα μετριάσει τα μέτρα λιτότητας.

Όσον αφορά στα ζητήματα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, όπως π.χ. η τραπεζική ενοποίηση, οι Βρυξέλλες θεωρούν θετική τη στάση του Στάινμπρουκ. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών έχει θέσει ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, σε αντίθεση με την Μέρκελ η οποία έχει κατηγορηθεί ότι την εμποδίζει και την καθυστερεί.

Εν αναμονή των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, οι Βρυξέλλες αναμένουν από τη νέα γερμανική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και στο θέμα του χρηματοδοτικού κενού, το οποίο ο κ. Σόιμπλε βοήθησε να ανοίξει κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεκλογικής περιόδου.

Πάντως σε σημερινές του δηλώσεις του στην εφημερίδα Die Zeit, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σημειωτέον αναμένεται να παραμείνει στη θέση του, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, απέκλεισε, για μια ακόμη φορά, ένα δεύτερο κούρεμα του χρέους, αλλά μίλησε για μείωση του βάρους του χρέους συνολικά, υπό προϋποθέσεις. Όσο για τον υποψήφιο για την Καγκελαρία, ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, έχει αποφύγει επιμελώς να αποκαλύψει τα σχέδιά του για την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα