Τι προτείνει η Επιτροπή Πισσαρίδη για φόρους, ασφάλιση, επιχειρήσεις, τράπεζες, ενέργεια, δημόσιο – Κλειδί τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης
Τη δέσμη των προτάσεων της «επιτροπής σοφών», υπό τον καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παρέλαβε η κυβέρνηση.
Ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρός, θα μελετήσουν τις προτάσεις της επιτροπής και το σχέδιο θα πάρει την οριστική του μορφή το φθινόπωρο, αν και εφόσον βέβαια έχει αποσαφηνισθεί και το πόσα θα είναι τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα
Το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης που επείγει για όλες τις χώρες της ΕΕ, θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο (17/18 Ιουλίου).
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ
Τη μείωση του φορολογικού βάρους στη μισθωτή εργασία.Τις επιταχυνόμενες αποσβέσεις και μείωση κόστους ενέργειας στη μεταποίηση.Την ενίσχυση βασικής έρευνας μέσω άρσης αγκυλώσεων στα πανεπιστήμια. Κίνητρα για την ενίσχυση της καινοτομίας.Τη ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και εργαζόμενους.Την υποστήριξη των γυναικών ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας.Την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης.Τη δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος, με ανώτατο όριο έκδοσης απόφασης το ένα έτος.Τη συνέχιση και εμβάθυνση της ψηφιακής μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση.Τον εκσυγχρονισμό του συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας στον τομέα της προστασίας των επενδυτών.Τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.Την αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας με προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση.Τη σταδιακή μεταφορά πόρων του φόρου ακίνητης περιουσίας σε τοπικό επίπεδο.Την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.Στη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με άμβλυνση του κόστους μετάβασης και στήριξη των τοπικών κοινωνιών κατά την απολιγνιτοποίηση.Την ανάπτυξη υποδομών.
ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ Κ’ Η ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΡΛ ΜΙΣΕΛ
Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί από την πλευρά της Γερμανίας και της Γαλλίας -που έχουν ταχθεί υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ταμείο ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ- οι εκκλήσεις να υπάρξει γρήγορα μία συμφωνία. Ωστόσο, διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν, κυρίως με την ομάδα των τεσσάρων λεγόμενων «φειδωλών» χωρών του Βορρά -Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Δανία– της οποίας ηγείται ατύπως ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
Για να γεφυρώσει τις διαφορές αυτές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, παρουσίασε την Παρασκευή μία συμβιβαστική πρόταση με παραχωρήσεις στις χώρες που αντιδρούν, οι οποίες αφορούν στο ύψος του προϋπολογισμού και τις επιστροφές από αυτόν καθώς και τα κριτήρια κατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Πάντως, στη συμβιβαστική πρόταση διατηρήθηκε η πρόβλεψη για τα 750 δισ. ευρώ και την αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων (500 δισ. επιχορηγήσεις και 250 δισ. δάνεια). Σημειώνεται ότι, με βάση την πρόταση της Κομισιόν, η Ελλάδα μπορεί να λάβει 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, από τα οποία 22,5 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις. Όπως και η Κομισιόν, ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του Ταμείου να δοθεί στις χώρες του Νότου.
Από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και πληροφορίες προκύπτει ότι οι διαφορές που έχουν καταγραφεί στη διαπραγμάτευση αφορούν, μεταξύ άλλων, το ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ, τις επιστροφές από τον προϋπολογισμό, την κατανομή των πόρων του Ταμείου μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων, καθώς και τα κριτήρια βάσει των οποίων οι χώρες θα λάβουν επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και αν αυτές θα πρέπει να συνδέονται με όρους. Ειδικότερα:
Το μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου προϋπολογισμού
Οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες θέλουν έναν μικρότερο προϋπολογισμό από το περίπου 1,1 τρισ. ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την Παρασκευή, ο Σαρλ Μισέλ παρουσίασε μία συμβιβαστική πρόταση για έναν προϋπολογισμό ύψους 1,074 τρισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και του Νότου που είναι αποδέκτες αγροτικών επιδοτήσεων και αναπτυξιακών προγραμμάτων του προϋπολογισμού της ΕΕ, θέλουν να διατηρηθούν οι παροχές αυτές. Όσον αφορά τα επιπλέον 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα δανεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αγορές, αυτά θεωρούνται πολλά από ορισμένες χώρες. Ο Σαρλ Μισέλ διατήρησε την πρόταση της Κομισιόν για τα 750 δισ. ευρώ.
Επιστροφές από τον προϋπολογισμό
Οι τέσσερις «φειδωλές» χώρες θέλουν να διατηρήσουν τις μειώσεις στις εισφορές τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ άλλες χώρες θέλουν να σταματήσουν αυτές οι επιστροφές. Ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε να υπάρξουν οι επιστροφές.
Επιχορηγήσεις και δάνεια
Οι χώρες του Νότου θέλουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης να δοθούν κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων, ενώ η Ολλανδία θέλει μόνο δάνεια. Ο Σαρλ Μισέλ διατήρησε την πρόταση της Κομισιόν για επιχορηγήσεις 500 δισ. ευρώ και δάνεια 250 δισ. ευρώ.
Κριτήρια κατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
Ανατολικές χώρες -μεταξύ των οποίων η Λιθουανία και η Βουλγαρία- είναι αντίθετες στην πρόταση της Κομισιόν να δοθούν οι περισσότεροι πόροι του Ταμείου στις χώρες του Νότου, με βάση τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που είχαν πριν από την πανδημία. Για να ενισχύσουν το δικό τους μερίδιο, θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια, όπως η μείωση του πληθυσμού ή τα κριτήρια να συνδέονται μόνο με τα πλήγματα που έχουν υποστεί οι οικονομίες από την COVID-19. Ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε ένα μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να δοθούν με βάση την έκταση της ύφεσης που θα έχουν οι χώρες λόγω του κορονοϊού.
Όροι για τη χορήγηση των πόρων
Οι πλούσιες χώρες του Βορρά λένε ότι η υλοποίηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό το απορρίπτουν κατηγορηματικά οι χώρες του Νότου. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ θέλουν να μη χορηγούνται πόροι στις χώρες που δεν σέβονται βασικές δημοκρατικές αρχές, μία προειδοποίηση που αφορά την Πολωνία και την Ουγγαρία. Ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι προϋπόθεση για τη χορήγηση των πόρων θα είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου.
Αποπληρωμή του χρέους
Ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε η αποπληρωμή του χρέους των 750 δισ. ευρώ που θα εκδώσει η Κομισιόν να αρχίσει από τον επόμενο προϋπολογισμό 2021-27, νωρίτερα από ό,τι είχε προταθεί πριν. Το πώς θα αποπληρωθεί το χρέος αυτό δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, με τις προτάσεις για επιβολή μεγαλύτερης φορολογίας στην ΕΕ σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ή σε πλαστικά μίας χρήσης να συναντούν αντιδράσεις, μικρότερες ωστόσο σε σχέση με άλλες προτάσεις για την επιβολή νέων ψηφιακών ή χρηματοπιστωτικών φόρων.
Χρονικό πλαίσιο
Οι χώρες του Βορρά και του Νότου διαφωνούν σχετικά με το πότε οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα αρχίσουν και πότε θα σταματήσουν να δίνονται.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- C-FACE: Έξυπνη μάσκα κατά του κορωνοϊού μπορεί να μεταφράσει την ομιλία σε οκτώ γλώσσες
- Πώς σχολιάζει ο ιταλικός τύπος τη δήλωση του πάπα για την Αγία Σοφία
- Ορχάν Παμούκ - Ο Τούρκος Νομπελίστας σχολίασε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
- Τζόκερ: 74.000 ευρώ για τον έναν «πεντάρη»
- Γώγος: Πλέουμε ήδη πάνω στο δεύτερο κύμα κορoνοϊού
- Ουγγαρία: Απαγορεύει την πρόσβαση υπηκόων από το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη
- Χαράλαμπος Γώγος: Πλέουμε ήδη πάνω στο δεύτερο κύμα κορονοϊού
- Πώς ερμηνεύει ο ιταλικός Τύπος τον πόνο του Πάπα για την Αγία Σοφία
- Τι γράφει το “Πρώτο Θέμα” για Παππά, Αρτεμίου, Πετσίτη – Η απάντηση του π.υπουργού
- Μέρκελ, Κόντε και ο... φόβος του ESM
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τι γράφει το “Πρώτο Θέμα” για Παππά, Αρτεμίου, Πετσίτη – Η απάντηση του π.υπουργού
- ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Μέτωπο Κυβέρνησης -Εκκλησίας – Η παρέμβαση του Πάπα
- Τζόκερ: Τζακ ποτ την Κυριακή
- Τι προτείνει η Επιτροπή Πισσαρίδη για φόρους, ασφάλιση, επιχειρήσεις, τράπεζες, ενέργεια, δημόσιο – Κλειδί τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης
- Ε. Τουλουπάκη: Ένας αντιεισαγγελέας ζητά ποινική δίωξη, δεύτερος να πάει η υπόθεση στο αρχείο
- Τελευταία Νέα BankWars
- Τι προτείνει η Επιτροπή Πισσαρίδη για φόρους, ασφάλιση, επιχειρήσεις, τράπεζες, ενέργεια, δημόσιο – Κλειδί τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης
- Ε. Τουλουπάκη: Ένας αντιεισαγγελέας ζητά ποινική δίωξη, δεύτερος να πάει η υπόθεση στο αρχείο
- Τι γράφει το “Πρώτο Θέμα” για Παππά, Αρτεμίου, Πετσίτη – Η απάντηση του π.υπουργού
- Τζόκερ: Τζακ ποτ την Κυριακή
- ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Μέτωπο Κυβέρνησης -Εκκλησίας – Η παρέμβαση του Πάπα
- Nέα έρευνα δείχνει σημαντική προστασία του εμβολίου BCG στη νοσηρότητα του COVID-19
- Κορωνοϊός: 31 νέα κρούσματα – Τα 4 εισαγόμενα – Συναγερμός στην Κοζάνη
- Eβγαλε «λαβράκι» η έφοδος των κομάντο στις φυλακές Κορυδαλλού
- Το χαβά του ο Ερντογάν: Ζήτημα της Τουρκίας η Αγία Σοφία
- Η πρώτη δημόσια εμφάνιση Τραμπ με μάσκα στη διάρκεια της πανδημίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πάνω από 566.000 νεκροί από τον νέο κορονοϊό
- Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα για τον κορωνοϊό
- Πάλι τζακ ποτ στο Τζόκερ την Κυριακή – Γεμίζουν τα ταμεία του εμπορίου ελπίδας και τύχης
- Πολωνία: Οριακό προβάδισμα για τον απερχόμενο πρόεδρο Αντρέι Ντούντα στις προεδρικές εκλογές
- Γώγος: Πλέουμε ήδη πάνω στο δεύτερο κύμα κορoνοϊού
- Πολωνία: Θρίλερ δείχνουν τα exit polls-Οριακό προβάδισμα Ντούντα
- Μέρκελ, Κόντε και ο... φόβος του ESM
- ΗΠΑ: Στις φλόγες από έκρηξη πολεμικό πλοίο σε βάση στο Σαν Ντιέγκο
- Τζόκερ: 74.000 ευρώ για τον έναν «πεντάρη»
- Σπουδαίο «διπλό» η ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού (3-1)