Τι σχεδιάζει του ΥΠΟΙΚ για ν. Κατσέλη, «κόκκινα» δάνεια, ρυθμίσεις χρεών
Λύση στα πρότυπα του κυπριακού μοντέλου για την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό θα αναζητήσει η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε πριν κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Επιδότηση από το κράτος για τη μηνιαία δόση του δανείου, στα πρότυπα του κυπριακού μοντέλου, και «κούρεμα» του δανείου από τις τράπεζες για τους πιο ευάλωτους δανειολήπτες ή επιμήκυνση θα περιλαμβάνει το διάδοχο πλαίσιο του
Το μοντέλο προβλέπει τη θέσπιση ενός ορίου προστασίας –σε επίπεδο αντικειμενικής αξίας- ενώ συναρτά τη μεταχείριση του δανειολήπτη με το ύψος του δανείου του, την αξία του ακινήτου αλλά και το εισόδημά του. Όπως υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος, το νέο καθεστώς δεν θα είναι ένας «νόμος Κατσέλη minus», με την έννοια ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει να υπάρξει ένα χειρότερο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας σε σχέση με αυτό που προβλέπει σήμερα η νομοθεσία.
Το νέο πλαίσιο θα βασίζεται στη σύνδεση της αξίας του δανείου με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας. Ειδικότερα, η συμμετοχή του δανειολήπτη στην τραπεζική ρύθμιση θα καθορίζεται με βάση ένα όριο αξίας της πρώτης κατοικίας σε σχέση με το ύψος του δανείου. Ένα επιπρόσθετο όριο εισοδήματος, αλλά και ύψους αξίας της κατοικίας, θα καθορίζει τη συμμετοχή στο σχήμα επιδότησης της δανειακής δόσης από το κράτος. Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, σε περίπτωση που οι λεπτομέρειες του καινούργιου αυτού σχήματος δεν έχουν οριστικοποιηθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε λήγουν οι ισχύουσες διατάξεις του νόμου Κατσέλη, θα δοθεί νέα παράταση, ώστε η μετάβαση στο νέο καθεστώς να είναι ομαλή.
Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα για την προετοιμασία της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, θα εξετάσουν αύριο το θέμα. «Βρισκόμαστε κοντά στο κυπριακό μοντέλο, με επιδότηση των δόσεων του δανείου», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «η συζήτηση με τις τράπεζες αφορά στο αν και πώς θα γίνεται ‘κούρεμα’ δανείου, σε αντιστοιχία με την εμπορική αξία του ακινήτου. Για παράδειγμα, τι θα γίνεται όταν η τρέχουσα αξία του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το υπόλοιπο του δανείου;».
Για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων
Όσον αφορά το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα του χρηματοπιστωτικού τομέα, δηλαδή τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι «βρισκόμαστε πιο κοντά στο σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για Asset Protection Scheme (APS). Είναι πιο εύκολο να περάσει από την Κομισιόν, γιατί έχει εφαρμοστεί στην Ιταλία». Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί στη συνέχεια και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τιτλοποιήσεις μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού. «Το σχέδιο της ΤτΕ ίσως να ενσωματωθεί σε 2η φάση, αν και υπάρχουν αμφιβολίες εάν μπορεί να περάσει από την Κομισιόν, λόγω κρατικών ενισχύσεων», σημείωσε.
Για τις ρυθμίσεις χρεών
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση θα προτείνει επίσης στους τεχνοκράτες των δανειστών μία ολιστική ρύθμιση για τα χρέη προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες μέσω του μόνιμου Εξωδικαστικού Μηχανισμού, με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή το 2ο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικά για τις οφειλές των επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να ενεργοποιήσει άμεσα ρύθμιση σε έως 120 δόσεις, με παράλληλη νομοθεσία αναφορικά με το χτίσιμο ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για όσους τηρούν τις ρυθμίσεις οφειλών.
Για τις δικαστικές αποφάσεις
Σχετικά με την έντονη ανησυχία της Κομισιόν για τις δικαστικές αποφάσεις που μπορεί να υποχρεώσουν το Δημόσιο στην καταβολή πολλών δισ. ευρώ για αναδρομικά σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έχουν εκπονήσει μελέτη για επιπτώσεις και σχέδιο κάλυψης του κόστους. «Η επίπτωση θα είναι ‘μια κι έξω’ και η καταβολή των αναδρομικών μπορεί να είναι σε βάθος χρόνου», είπε. Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί, εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίνει ότι κακώς καταργήθηκαν τα Δώρα και πρέπει να καταβάλλονται κάθε χρόνο, η απάντησή του ήταν: «Εκεί μπορείς να φέρεις ένα άλλο νομοσχέδιο».
Για τον κατώτατο μισθό
Στην περιοχή του 5%-8% φαίνεται να βάζει η κυβέρνηση τον πήχη για την αύξηση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, μετά τη συζήτηση με τους Ευρωπαίους για το πώς υπολογίζεται η παραγωγικότητα. Όπως ανέφερε από το πρωί το Newmoney.gr, οι Ευρωπαίοι έχουν αφήσει να διαφανεί ότι δεν θα είχαν αντίρρηση για μια αύξηση 5%-6%, αλλά από ‘κει και πάνω αρχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις, ενώ θεωρούν υπερβολική μια αύξηση ύψους 10%.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις
Τις καθυστερήσεις στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, που έχουν προβληματίσει τους δανειστές αλλά και τους επενδυτές, παραδέχθηκε εν μέρει ο ίδιος αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών. «Η Εγνατία δεν είναι το πιο προχωρημένο project», ομολόγησε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι η προκήρυξη της άδειας για το καζίνο στο Ελληνικό θα γίνει άμεσα, όπως και η υπογραφή της σύμβασης για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Επίσης, σημείωσε ότι έρχεται νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας για τον διαχωρισμό των δικτύων, νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για τα λιμάνια και προχωράει η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ.
Οι υψηλόβαθμοι τεχνοκράτες των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ θα αφιχθούν στην Αθήνα τη Δευτέρα και θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο το απόγευμα της Τρίτης, μετά την επιστροφή του από το Eurogroup, στο οποίο δεν θα συζητηθεί η Ελλάδα. Ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο και οι ομόλογοί του από την ΕΚΤ, τον ESM και το ΔΝΤ αναμένεται να παραμείνουν στη χώρα μας μέχρι την Παρασκευή. Η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας προβλέπεται να δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου και θα αποτελέσει τη βάση για να εξετάσει το Eurogroup στις 11 Μαρτίου εάν θα επιστραφούν στην Ελλάδα περίπου 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. «Δεν υπάρχει κίνδυνος να μην εκταμιευθεί το ποσό από τα κέρδη των ομολόγων», διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τουρκία: Θα αναγνωρίσουμε τη «Μακεδονία» με το συνταγματικό της όνομα
- Τι δεν καλύπτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και γιατί
- ΠΟΕΔΗΝ: Ασθενής μαχαίρωσε προϊσταμένη νοσηλεύτρια στον «Ερυθρό Σταυρό»
- Πράττω: Συμμετοχή στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον συμφωνήσουμε πάνω σε αρχές
- Ένταση στο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών έξω από τη Βουλή (φωτογραφίες)
- Πέθανε ο δημοφιλής ηθοποιός Τρύφωνας Καρατζάς
- Νέοι μετεωρολογικοί σταθμοί στο δίκτυο του EΑΑ-meteo με χορηγία των ΕΛΠΕ
- Έρευνα: Είδος προς εξαφάνιση ο καφές στο μέλλον
- Μαξίμου: Διακαναλικό debate Τσίπρα-Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας
- Παράταση υποβολής αντιρρήσεων για τους αναρτημένους δασικούς χάρτες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Ένταση στο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών έξω από τη Βουλή (φωτογραφίες)
- Eurobank: Αποστολή εξωστρέφειας στο Ισραήλ για δώδεκα ομάδες του egg
- Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο – Πέθανε ο Τρύφων Καρατζάς
- Τι σχεδιάζει του ΥΠΟΙΚ για ν. Κατσέλη, «κόκκινα» δάνεια, ρυθμίσεις χρεών
- Τσίπρας και Μητσοτάκης αποχαιρετούν τη γιαγιά Μαρίτσα – σύμβολο της Λέσβου
- Μαξίμου: Δεν θα επιλέξουμε fast track διαδικασίες για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών
- Μίχαλος: Η ενίσχυση των εξαγωγών απαιτεί στρατηγικό σχέδιο
- Τελευταία Νέα BankWars
- Τι σχεδιάζει του ΥΠΟΙΚ για ν. Κατσέλη, «κόκκινα» δάνεια, ρυθμίσεις χρεών
- Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο – Πέθανε ο Τρύφων Καρατζάς
- Eurobank: Αποστολή εξωστρέφειας στο Ισραήλ για δώδεκα ομάδες του egg
- Μίχαλος: Η ενίσχυση των εξαγωγών απαιτεί στρατηγικό σχέδιο
- Μαξίμου: Δεν θα επιλέξουμε fast track διαδικασίες για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών
- Ένταση στο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών έξω από τη Βουλή (φωτογραφίες)
- Τσίπρας και Μητσοτάκης αποχαιρετούν τη γιαγιά Μαρίτσα – σύμβολο της Λέσβου
- Χάος στο Ποτάμι: Εξαλλος ο Ψαριανός: “Δεν θα γίνω ρεπατζής του Ζουράρι” – Καταψηφίζει ο Αμυράς
- Aντίστροφη μέτρηση για την πρώτη κλήρωση του νέου Εθνικού Λαχείου
- ΤτΕ: Αύξηση 8,1% στο πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΤτΕ: Άνοδος 8,1% στο πλεόνασμα ισοζυγίου για τον τουρισμό στο 9μηνο
- Στην τελική ευθεία η προετοιμασία του Ηρακλή ενόψει Τρικάλων
- CERN: Η πρόταση για τον FCC, διάδοχο του LHC
- Επτά χρόνια λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής
- Νέοι μετεωρολογικοί σταθμοί στο δίκτυο του EΑΑ-meteo με χορηγία των ΕΛΠΕ
- Σε δεκαετή κάθειρξη καταδικάστηκε πρώην διευθυντής της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ
- Ο Τσίπρας ζητά από τον Μητσοτάκη να κάνουν ντιμπέιτ ΜΟΝΟ για το Σκοπιανό
- Εξαρθρώθηκε σπείρα για κλοπές από καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα
- Επίσκεψη μεταπτυχιακών φοιτητών στο Θριάσιο
- Διοικητής Ερυθρού Σταυρού κατά πάντων για τη δημοσιοποίηση της επίθεσης με μαχαίρι σε νοσηλεύτρια