Τι βλέπουν BofA και Citigroup για Ελλάδα, ΔΝΤ, χρέος και QE

14:06 5/5/2017 - Πηγή: BankWars

Τις εκτιμήσεις τους για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μετά την προκαταρκτική συμφωνία με τους θεσμούς, τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τα μέτρα για το χρέος και τη συμμετοχή στο QE, ξεδιπλώνουν μεγάλοι τραπεζικοί οίκοι του εξωτερικού.

Μπορεί να επετεύχθη μια κατ’ αρχήν τεχνική συμφωνία μεταξύ

της ελληνικής κυβέρνησης και του θεσμού για το πακέτο μεταρρυθμίσεων και λιτότητας στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, σημειώνει η Bank of America, στη σημερινή της ανάλυση για την Ελλάδα.

Η Bank of America διαπιστώνει ότι έχουν αυξηθεί οι ελπίδες ότι θα βρεθεί λύση στο σημερινό πρόβλημα, ενώ και η αποφυγή των σεναρίων κινδύνου (απώλεια πληρωμών το καλοκαίρι) είναι εφικτή. Πράγματι, πολλοί βλέπουν ότι το Eurogroup της 22ας Μαΐου είναι η καθοριστική ημερομηνία. Η Bank of America ενώ συμφωνεί ότι το παραπάνω είναι ένα σημαντικό βήμα, υποστηρίζει ότι είμαστε ακόμα μακριά από μια επιτυχημένη λύση. Και αυτό διότι πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να περάσει από τη Βουλή αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Αν και κίνδυνος τώρα δεν είναι στον ορίζοντα, δεδομένης της μικρής πλειοψηφίας της κυβέρνησης, ένα ατύχημα μπορεί πάντα να συμβεί.
Η ελληνική Βουλή πιθανότατα θα ψηφίσει το πολυετές νομοσχέδιο στις 16 Μαΐου.

Δεύτερον το πιο σημαντικό είναι το το «πολιτικό μέρος» της συμφωνίας το οποίο εξακολουθεί να λείπει. Πράγματι, ο γερμανός υπουργός οικονομικών έχει δηλώσει ότι απαιτείται η συμμετοχή του ΔΝΤ για οποιεσδήποτε εκταμιεύσεις. Αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η Bank of America εξακολουθεί να εκτιμά ότι δεδομένου ότι χρειάζονται σημαντικά μέτρα για την πραγματική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η συμμετοχή του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ δύσκολη ενόψει των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να επιδεινωθούν προτού γίνουν καλύτερα.

Η Citigroup διαπιστώνει ότι μπορεί η κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών να έδωσε κάποιες ελπίδες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη λήψη πιο σοβαρών δεσμεύσεων από τους ευρωπαίους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ωστόσο τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το καλοκαίρι του 2018.

Μάλιστα υπενθυμίζει ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προετοιμάζονται, επιβεβαιώνοντας ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από τον Μάιο του 2016.

Εκπρόσωπος του ESM δήλωσε ότι τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορούν να αποφασιστούν μόνο όταν η Ελλάδα εφαρμόσει με επιτυχία το πρόγραμμα προσαρμογής το 2018 και μόνο εάν θεωρηθεί ότι αυτή η ανακούφιση θεωρείται απαραίτητη.

Όπως σχολιάζει η Citigroup, η τεχνική συμφωνία που επετεύχθη αυτή την εβδομάδα με τους πιστωτές θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ώστε η Ελλάδα να αποφύγει τους κινδύνους για τις λήξεις του Ιουλίου.

Αυξάνει επίσης τις πιθανότητες αυστηρότερων δεσμεύσεων όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους πέρα ​​από αυτό που είχε συμφωνηθεί ήδη τον Μάιο του 2016 από τους ευρωπαίους πιστωτές.

Ωστόσο, η πραγματική ελάφρυνση του χρέους είναι απίθανο να επισημοποιηθεί και να εφαρμοστεί πριν από το καλοκαίρι του 2018, γεγονός που διατηρεί την αβεβαιότητα σχετικά με το εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και αν τα ελληνικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στο QE της ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα