Την ανάγκη ενίσχυσης των δήμων επεσήμαναν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο
Την ανάγκη να ενισχυθούν οι δήμοι της χώρας με επιπλέον αρμοδιότητες και πόρους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στον ρόλο τους επεσήμαναν στους χαιρετισμούς τους στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στη Ρόδο οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι με την πολιτική της οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό και απαξίωση τους δήμους.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς επεσήμανε ότι απαιτούνται πόροι και στελέχωση των δήμων επισημαίνοντας ότι
Ο κ. Παππάς εξέφρασε την αντίθεση του στο εκλογικό σύστημα που πρότεινε λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών ( για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση) καλώντας την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί.
Αναφέρθηκε, επίσης, στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι λέγοντας ότι « στην δική μας αντίληψη αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης», αλλά, όπως είπε, δυστυχώς η χώρας μας δεν βαδίζει σε αυτή την πορεία. Αναφέρθηκε επίσης στο δημογραφικό πρόβλημα που υπάρχει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς και στο οξυμένο πρόβλημα εύρεσης στέγης που θα πρέπει να τύχουν ειδικής μέριμνας.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση για το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε και αποτελεί το ανάχωμα απέναντι στις περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες.
«Σήμερα όμως παρακολουθούμε μια δραματική κατάσταση όπου υπάρχει σταδιακή αποδυνάμωση και παρακμή του θεσμού» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης κατηγορώντας την κυβέρνηση για θεσμικό και οικονομικό στραγγαλισμό της αυτοδιοίκησης.
«Το 45% των δήμων βρίσκεται στα όρια της χρεωκοπίας και η κυβέρνηση έχει τον ρόλο του Ποντιου Πιλάτου» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνοντας ότι είναι καθήκον όλων να ενισχύσουν την αυτοδιοίκηση, αφού, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στην οικονομική αυτοδυναμία και αυτοτέλεια των δήμων
«Δεν μπορεί να έχουμε ένα συγκεντρωτικό κράτος με αποκεντρωμένες ευθύνες» τόνισε, επίσης, ο κ. Ανδρουλάκης.
Χαιρετισμό στο συνέδριο απεύθυνε επίσης ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στον χώρο της αυτοδιοίκησης που οδηγεί σε απαξίωση τους δήμους.
Χαιρετισμό στο συνέδριο απεύθυνε επίσης ο πρόεδρος της «Νίκης» Δημήτρης Νάτσιος τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση παλεύει «με την βουλιμική μανία ενός υδροκέφαλου κράτους» επισημαίνοντας την ανάγκη να ενισχυθούν οι δήμοι και να στελεχωθούν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών.
Την ενίσχυση των δήμων ζήτησε και η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ξεκίνησε την ομιλία της με αναφορά στους εποχικούς πυροσβέστες, εκπρόσωποι των οποίων παρέστησαν και στο συνέδριο.
Η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι απαιτούνται πόροι για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, ενώ αναφέρθηκε, επίσης, σε ζητήματα όπως αυτό της πολιτικής προστασίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, των Γερμανικών οφειλών, την ενισχυση του πολιτισμού και της παιδείας κ.α
Χαιρετισμό στο συνέδριο απεύθυνε εκ μέρους της «Νέας Αριστεράς» ο Φιλιππος Φιλίππου, που αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι της χώρας και στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν αυτά άμεσα.
Παππάς: Το νέο εκλογικό σύστημα για τους ΟΤΑ θα οδηγήσει σε “σκιώδεις προκαταβολικές συνεργασίες”Την αντίθεσή του στον πυρήνα των προβλέψεων του νέου εκλογικού συστήματος για τους ΟΤΑ, που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση εξέφρασε ο Νίκος Παππάς, πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο διεξάγεται στη Ρόδο.
Την προαναγγελία και η περιγραφή των επερχόμενων αλλαγών έκανε ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, οι εν λόγω αλλαγές αφορούν στην ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών αρχών σε έναν γύρο, αλλά σε δύο φάσεις. Με τους πολίτες να προσέρχονται μία φορά στην κάλπη, δηλώνοντας, όμως, την προτίμησή τους σε ως και δύο υποψήφιους συνδυασμούς, ενώ στη συνέχεια (β’ φάση), αν δεν υπάρχει νικητής με 50% +1, θα προσμετρώνται στους δύο πρώτους συνδυασμούς οι β’ επιλογές στα ψηφοδέλτια των παρατάξεων που δεν πέρασαν στη φάση αυτή.
Ο Νίκος Παππάς μίλησε για «ένα εντελώς καινούριο εκλογικό σύστημα, το οποίο μπορεί δυνητικά να δώσει δημοτικές αρχές, οι οποίες στην α’ επιλογή ψήφου να έχουν, για παράδειγμα, 20% και στη β’ φάση να κερδίσουν την πλειοψηφία». Για να προσθέσει αμέσως μετά: «Φανταστείτε το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί και το πόσο θα επερωτάται η λαϊκή εντολή αν στην ψήφο α’ επιλογής είχαμε έναν συνδυασμό με 40%».
Σύμφωνα με τον ίδιο, με το σημερινό εκλογική σύστημα, προφανώς και προβλέπεται ανατροπή και συμμαχίες ενόψει β’ γύρου, αλλά «αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια του λαού. Γίνονται προγραμματικές συμφωνίες και συγκλίσεις και ο λαός κρίνει επ’ αυτών. Δεν γίνονται προκαταβολικά αυτά και με τρόπο, ενδεχομένως, σκιώδη».
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέληξε, σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα: «Σε κάθε περίπτωση το πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πεδίο ευρύτερων συναινέσεων. Και το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα δεν συντείνει προς αυτή την κατεύθυνση».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία