Την Πέμπτη η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Tην Πέμπτη 24 Ιανουαρίου ψηφίζεται στην Ολομέλεια η Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με πληροφορίες απο την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Η Συμφωνία θα εισαχθεί έτσι στην αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας σήμερα το απόγευμα και θα ψηφιστεί αύριο επι της αρχής στην επιτροπή και Τετάρτη θα ξεκινήσει η συνεδρίαση στην Ολομέλεια με στόχο να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Απαντες, πολιτική διεύθυνση της Βουλής

και κομματικά επιτελεία, έχουν επιδοθεί σε μάχες χαρακωμάτων σε πρώτη φάση για την (ανα)διαμόρφωση των συσχετισμών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, και σε δεύτερο επίπεδο για την χρονική διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια. Οι πρώτες συγκρούσεις καταγράφονται στην Διάσκεψη των Προέδρων, όπου εκτός όλων των άλλων, έχει τεθεί και θέμα παραίτησης από την θέση του Αντιπροέδρου της Βουλής του κ. Σπ. Λυκούδη: σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λυκούδης που είχε εκλεγεί στην θέση αυτή ως στέλεχος του Ποταμιού, από τη στιγμή που διαλύθηκε η ΚΟ (μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γ. Αμυρά), γνωστοποίησε στα υπόλοιπα μέλη της Διάσκεψης την πρόθεσή του να παραιτηθεί της θεσμικής θέσης του, εάν κριθεί πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, δεδομένου πως δεν υφίσταται πλέον το κόμμα του με βάση τα κοινοβουλευτικά δεδομένα.

Την ίδια στιγμή, οξύτατες είναι οι αντιδράσεις από το χώρο της αντιπολίτευσης, εξαιτίας της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Βουλής να τοποθετήσει τον ανεξαρτητοποιηθέντα (και θετικό έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών) Σπ. Δανέλλη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ως «εκπρόσωπο» των ανεξαρτήτων βουλευτών. Ο κ. Δανέλλης ήταν μέλος της Επιτροπής ως εκπρόσωπος του Ποταμιού, μετά εμφανίστηκε να παραμένει ως μέλος αλλά ανεξάρτητος βουλευτής, στη συνέχεια «εξαφανίστηκε» από τη σύνθεση της Επιτροπής, και σήμερα μέσω κοινοβουλευτικής διαφάνειας παρουσιάζεται με απόφαση του κ. Βούτση πάλι ως «ανεξάρτητος».

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου κατατέθηκε το Σάββατο 19 Ιανουαρίου με τίτλο «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».

Τι γίνεται μετά τη «διάλυση» της ΚΟ του Ποταμιού

Με την διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, ύστερα απο την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά και την αποχώρηση του Γρηγόρη Ψαριανού, χάνονται μια σειρά προνομίων. Πλέον όλοι οι εναπομείναντες βουλευτές ακόμα και ο Σταύρος Θεοδωράκης θεωρούνται ανεξάρτητοι βουλευτές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν δικαιούται πλέον να τοποθετείται στη Βουλή ως πολιτικός αρχηγός αλλά μόνο ως απλός βουλευτής. Επίσης, χάνει το γραφείο του ως αρχηγός κόμματος στην Βουλή και πλέον θα “στεγάζεται” στα γραφεία των ανεξάρτητων βουλευτών.

Μάλιστα, χάνει το δικαίωμα να εχει εκπροσώπηση στην έδρα της Βουλής και για αυτό το λόγο ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης παραιτήθηκε. Ταυτόχρονα, μειώνονται κατά πολύ οι μετακλητοί υπάλληλοι που είχε το Ποτάμι και το κόμμα χάνει το δικαίωμα του να ορίζει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στις συνεδριάσεις της Ολομελείας και εισηγητή στα νομοσχέδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα