“Την ψάχνει” με τις σχολάζουσες κληρονομίες το ΥΠΟΙΚ – Σε 2 χρόνια θα περνούν στο Δημόσιο

Μέσα σε δύο χρόνια οι σχολάζουσες κληρονομιές θα περνούν στο Δημόσιο, εφόσον, βέβαια, δεν βρεθεί κληρονόμος, σύμφωνα με σχέδιο νόμου για τον «Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών», το οποίο έδωσε χθες για διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, υπάρχουν διατάξεις για αναλυτική καταγραφή και ελέγχους στα εθνικά κληροδοτήματα.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 3.000 σχολάζουσες κληρονομιές αξίας 4 δισ. ευρώ και 15.000 εθνικά κληροδοτήματα ύψους 10 δισ. ευρώ.

Τα ίδια στελέχη τονίζουν πως το Δημόσιο με την ψήφιση

του νομοσχεδίου θα μπορέσει να έχει άμεσα οφέλη από τις σχολάζουσες κληρονομιές και έμμεσα από την καλύτερη διαχείριση των εθνικών κληροδοτημάτων.

Τα μέτρα
Πιο αναλυτικά, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

Δίνεται περιθώριο δύο ετών στον «κηδεμόνα» μίας σχολάζουσας κληρονομιάς για να εντοπίσει τους νόμιμους κληρονόμους.

Αν παρέλθει η διετία και δεν βρεθεί κληρονόμος, η περιουσία θα περνά αυτόματα στο Δημόσιο.

Με το ισχύον καθεστώς, αυτό συνέβαινε σε 10 χρόνια, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που χρειάστηκαν 30 χρόνια.

Ανάθεση διαχειριστικών ελέγχων για τα εθνικά κληροδοτήματα σε ελεγκτικές εταιρείες.Επιτάχυνση των διαδικασιών μίσθωσης διαφόρων ακινήτων που περιλαμβάνονται σε κληροδοτήματα.Επιβολή εισφοράς 0,5% επί των εσόδων των περιουσιών των εθνικών κληροδοτημάτων. Το ποσό θα χρησιμοποιείται για την πληρωμή όσων διαχειρίζονται και ελέγχουν τα εθνικά κληροδοτήματα.Γίνονται πιο αυστηρές οι ποινές για όσους διαχειρίζονται κληροδοτήματα και δεν παρουσιάζουν ετήσια οικονομικά στοιχεία (ισολογισμούς, απολογισμούς). Το χρηματικό πρόστιμο ορίζεται πλέον στα 10.000 ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα