Τις θέσεις ενόψει του συνεδρίου ανακοίνωσε το ΚΚΕ – ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Να κατανοήσουμε τις αιτίες για τα βάσανά μας

Φιλοδοξούμε να συμβάλουμε ώστε άνθρωποι με εμπειρία αγώνων του εργατικού λαϊκού κινήματος, αλλά και νέοι άνθρωποι που μπαίνουν τώρα στους αγώνες, να κατανοήσουν τις αιτίες των βασάνων τους, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι αν δεν γίνουν κατανοητές αυτές οι αιτίες, υπογράμμισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για την παρουσίαση των θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο του κόμματος που θα συγκληθεί από τις 11 ως τις 14 Απριλίου

2013.

Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ πρέπει να ανταποκριθεί στα επείγοντα και οξυμένα προβλήματα του λαού «με ανυποχώρητο αγώνα στη διαμόρφωση της Λαϊκής Συμμαχίας που θα κινητοποιήσει τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και θα δρομολογήσει με συνειδητή επιλογή τη ριζική ανατροπή που εξ αντικειμένου ταυτίζεται με την εργατική λαϊκή εξουσία και την λαϊκή οικονομία».

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι «ο λαός θα χειραφετηθεί, όταν δεν βλέπει μόνο τον ένα ή τον άλλο κρίκο του συστήματος, αλλά ολόκληρη την αλυσίδα» και υπογράμμισε ότι με μια τέτοια οπτική το λαϊκό κίνημα μπορεί και να αποτρέπει τα χειρότερα με την πάλη του, αλλά και να ανοίγει δρόμο για την ανατροπή που σημαίνει αλλαγή τάξης στην εξουσία.

Η Λαϊκή Συμμαχία συγκροτείται συνειδητά από τα πιο πολιτικοποιημένα τμήματα της εργατικής τάξης και των φτωχών αυτοαπασχολουμένων, συγκεντρώνει πριν απ? όλα κοινωνικές δυνάμεις, ενώ το ΚΚΕ δεν βάζει ως όρο αποδοχής για τη Συμμαχία την αποδοχή του προγράμματός του, είπε η κ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν φοβάται από την είσοδο στην Συμμαχία έμπειρων εργατικών μαζών.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, τόνισε ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος, ενώ, απαντώντας αργότερα σε σχετική ερώτηση, είπε ότι στην Ελλάδα κυριαρχούν τα μονοπώλια, η εργασία έχει κοινωνικοποιηθεί -«δεν έχεις πια μικρομάγαζα» είπε χαρακτηριστικά- υπάρχει η αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας όπου το κεφάλαιο για να επιβιώσει πρέπει να φτωχύνει τον εργάτη σε σημείο εξαθλίωσης, ενώ ταυτόχρονα η κρίση έδειξε τα όρια του καπιταλιστικού συστήματος, συνυπολογίζοντας και τον κίνδυνο πολέμου που ελλοχεύει.

Keywords
Τυχαία Θέματα