Το STAR της οικογένειας Βαρδινογιάννη στην επίθεση -Κατήργησαν το ασυμβίβαστο καναλάρχη-εργολάβου για τον Καλογρίτσα

Το STAR που ανήξει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, επιτίθεται ευθέως στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι “έστρωσε κόκκινο χαλί στον εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα λίγο πριν τη δημοπράτηση των αδειών για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας.

Στο πολυνομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, αναφέρει, το οποίο ψηφίστηκε στις 2 Αυγούστου 2016 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 8 Αυγούστου, καταργήθηκαν οι τελευταίες διατάξεις του «βασικού μετόχου»
της κυβέρνησης Καραμανλή που προέβλεπαν ασυμβίβαστο καναλάρχη-εργολάβου! Το, δε, πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων (το παλαιό ΥΠΕΧΩΔΕ). Και ποιός είναι υπουργός σε αυτό το υπουργείο; Ο Χρήστος Σπίρτζης, που -θυμίζουμε- είναι κουμπάρος του Καλογρίτσα! Τυχαίο; Δεν νομίζω…
Πιο συγκεκριμένα: Από την αρχική ρύθμιση του βασικού μετόχου που είχε φέρει η κυβέρνηση Καραμανλή και είχε ανατρέψει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είχαν μείνει δύο άρθρα, το 31 και το 32, τα οποία προέβλεπαν τις ασυμβίβαστες ιδιότητες του εργολάβου και του ιδιοκτήτη μέσου μαζικής ενημέρωσης.Ωστόσο, όπως μπορείτε να δείτε, στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις καταργήθηκαν οι διατάξεις του νόμου 3669 του 2008.Έτσι, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την οικογένεια Καλογρίτσα, η οποία θα μπορεί να συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια και τεχνικών εταιρειών που παίρνουν δημόσιες συμβάσεις αλλά και στο διοικητικό συμβούλιο του τηλεοπτικού σταθμού που έχει δρομολογήσει να αποκτήσει!Τι προέβλεπαν οι διατάξεις του νόμου 3669/2008 που κατήργησε η κυβέρνηση ΠΡΙΝ τον διαγωνισμό:

Δείτε εδώ τα ΦΕΚ του 2008 (με το βασικό μέτοχο) και του 2016 (που καταργήθηκαν οι διατάξεις): 36692008.pdf ν44122016.pdf

Τι έλεγε ο Τσίπρας για τον βασικό μέτοχο το 2015: Σας νίκησε η διαπλοκή!Μπορεί η κυβέρνηση τώρα να άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για τον Χρήστο Καλογρίτσα ή οποιονδήποτε άλλο εργολάβο θέλει να γίνει και καναλάρχης, ωστόσο δεν πάει καιρός που ο Αλέξης Τσίπρας (ως πρωθυπουργός μάλιστα) ασκούσε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις -και δη την κυβέρνηση Καραμανλή- για τη χαμένη μάχη του «βασικού μετόχου»!«Μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις υπόσχονταν ρύθμιση του τοπίου, αλλά καμία δεν το έπραξε. Αυτοί που απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων είχαν αρκετή δύναμη ώστε να μπορούν να επιβάλλουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις να μη γίνεται τίποτα» έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας στις 8 Μαΐου του 2015 στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου των ΑΝΕΛ, για το θέμα της διαπλοκής και των ΜΜΕ.«Να σας θυμίσω τον περίφημο νόμο για τον “βασικό μέτοχο” που υποτίθεται προσπαθούσε να αποκλείσει από την ιδιοκτησία των καναλιών ανθρώπους ή εταιρείες που είχαν συναλλαγή με το δημόσιο. Απεδείχθη ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη δύναμη από τις κυβερνήσεις ή ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να είχαν την πρόθεση αλλά δεν είχαν την αντοχή να φτάσουν μέχρι το τέλος» είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας!Και αφού, λοιπόν, ο πρωθυπουργός μέμφθηκε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις χαμένες μάχες, ήρθε να καταργήσει και τις δύο διατάξεις της κυβέρνησης Καραμανλή που είχαν μείνει για τον βασικό μέτοχο για να δείξει (πρώτη φορά)… πως κερδίζονται οι μάχες! Αυτά είναι…Καμμένος: Δεν μπορούν να έχουν μέσα ενημέρωσης οι κατασκευαστές!Την ίδια ώρα, ωστόσο, ξεκάθαρη θέση υπέρ του ασυμβίβαστου έχει πάρει ο Πάνος Καμμένος.Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε δηλώσει στις 11 Ιουλίου του 2016 στον Alpha FM πως «δεν θα πρέπει οι κατασκευαστές και οι εργολάβοι να είναι στα ΜΜΕ. Κινήθηκε χρήμα για να εξυπηρετηθεί η διαπλοκή».Παράλληλα, πριν από λίγες μέρες (8 Σεπτεμβρίου) από το Λονδίνο είχε επαναλάβει πως η ιδιότητα του εργολήπτη δημοσίων έργων είναι ασύμβατη με αυτή του ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού.Υπέρ του ασυμβίβαστου έχουν ταχθεί και ουκ ολίγοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς είχε δηλώσει στις 3 Αυγούστου στον Σκάι ότι «δεν πρέπει οι άνθρωποι που έχουν σχέση και μεγάλες δουλειές με το δημόσιο να έχουν μέσα ενημέρωσης».«Κατά την άποψή μου ο κ. Καλογρίτσας δεν πρέπει να είναι καναλάρχης» είχε πει, από την άλλη, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος στον Σκάι στις 5 Αυγούστου 2016. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: “Βόμβες” από τον πρόεδρο της Επιτροπής για τον έλεγχο του πόθεν έσχες!

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει ξεσπάσει μετρά την αποκάλυψη του Star για τον τρόπο που έγινε ο έλεγχος των πόθεν έσχες των τεσσάρων υπερθεματιστών των τηλεοπτικών αδειών. Μιλώντας αποκλειστικά στην κάμερα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του καναλιού και τον Βαγγέλη Γκούμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής που έκανε το διαγωνισμό φέρνει στο φως νέα στοιχεία – «φωτιά»!

«Δεν θα χρησιμοποιήσω τον όρο πόθεν έσχες γιατί είναι λίγο βαρύς. Εμείς κάναμε έλεγχο ότι τα χρήματα αυτά υπάρχουν και υπάρχουν στην εταιρεία», είπε ο Χρήστος Δουληγέρης στην κάμερα του Star. Φωτίζοντας το παρασκήνιο του διαβόητου ελέγχου, ο πρόεδρος της Επιτροπής του διαγωνισμού – παρωδία επεσήμανε πως κάποια χρήματα προέρχονται από αγοραπωλησίες και κάποια υπάρχουν μέσω των φορολογικών δηλώσεων, ενώ υποστήριξε πως δεν απαιτείται από τους υπερθεματιστές να υπάρχει το χρηματικό ποσό, αλλά η περιουσιακή κατάσταση.

«Εμείς δεν κοιτάξαμε αν υπάρχουν σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό τα χρήματα αυτά», συνέχισε ο κ. Δουληγέρης και, στην ερώτηση αν ο έλεγχος ήταν μόνο οπτικός, ανέφερε «αν κοιτάς συμβόλαια και αποφάσεις άλλες δεν είναι οπτικός. Απλά δεν πας στον έλεγχο που είναι να ψάξεις πού βρήκε ο καθένας τα εκατομμύρια που γράφει ο καθένας στη φορολογική του δήλωση. Αυτό δεν το έχουμε ελέγξει εμείς, δεν μπορούμε να το ελέγξουμε εμείς. Δεν προβλεπόταν κάπου ότι πρέπει να ελέγξουμε την προέλευση των χρημάτων. Τους ζητήσαμε να κάνουν μία δήλωση ότι δεν προέρχονται από παράνομες ή εγκληματικές δραστηριότητες»!

Το Star αποκαλύπτει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι ένας από τους τέσσερις υπερθεματιστές έβαλε ενέχυρο ένα οικόπεδο για να δικαιολογήσει το τίμημα, ένα οικόπεδο εκατοντάδων στρεμμάτων που πρέπει να πουλήσει σε δεκαπέντε ημέρες!

«Πριν τον διαγωνισμό δεν χρειαζόταν να υπάρχουν όλα τα χρήματα. Όσα χρήματα χρειάζονται για να συμπληρώσουν το ποσό μπήκαν μέσα σε αυτό το πενθήμερο της εβδομάδας που πέρασε», ανέφερε ο πρόεδρος την Επιτροπής και συνέχισε: «η προέλευση των χρημάτων, η προέλευση των περιουσιακών στοιχείων, έχει γίνει από αγορές, από πωλήσεις ακινήτων, από παροχές ακινήτων ή περιουσιακών στοιχείων προς τις εταιρίες που δημιουργήθηκαν για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό».

Παράλληλα, ο κ. Δουληγέρης απάντησε πως δεν θυμάται αν τα χρήματα υπήρχαν σε κάποιο λογαριασμό, ενώ, σε ερώτηση αν μεγαλύτερη ευθύνη έχει η επιτροπή ή η εταιρεία ορκωτών λογιστών, είπε πως «η επιτροπή βάζει την υπογραφή της, η εταιρεία ορκωτών λογιστών δεν βάζει κάπου την υπογραφή της.

«Ευθύνες, νομικά, είναι λίγο δύσκολο να κάτσω εγώ να αξιολογήσω ποιος έχει, εντάξει; Αλλά όταν αποφασίζεις για κάτι και έχεις μια εταιρεία που είναι του κύρους μιας τέτοιας μεγάλης εταιρείας, νομίζω ότι μπορείς να εμπιστευτείς», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως ο έλεγχος των υπερθεματιστών έγινε με βάση την κοινή λογική.

Δηλαδή, μιλάμε για τον ορισμό της αδιάβλητης διαδικασίας, αφού πέντε άνθρωποι, άσχετοι με το πόθεν έσχες, υπέγραψαν ένα χαρτί ενός οίκου που δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη και δέχθηκαν ως αντίτιμο ένα οικόπεδο, που ίσως πουληθεί!

Μάλιστα, ο πρόεδρος της επιτροπής δεν είναι οικονομολόγος, αλλά… πληροφορικός μηχανικός, ενώ όπως είπε ο ίδιος στην κάμερα του Star, του έκανε εντύπωση «το πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να βρει χρήματα με βάση τις πωλήσεις. Εμείς είμαστε καθηγητές πανεπιστημίου και δημόσιοι υπάλληλοι, οπότε τα λεφτά αυτά ξεφεύγουν των ορίων της δικής μας εκτίμησης».

Τέλος, ο κ. Δουληγέρης ανέφερε πως δεν υπήρξε κάποιο μέλος της επιτροπής που να διατυπώσει ενστάσεις λόγω του ότι δεν είναι σχετικό με το αντικείμενο του πόθεν έσχες και συνέχισε: «είχαμε πιο πολλές δυσκολίες στις αρχικές αιτήσεις που είχαμε για να ελέγξουμε όλη την περιουσιακή κατάσταση και με όλη τη νομοθεσία. Δηλαδή, πιο δύσκολα ήταν τα πράγματα όταν ελέγχαμε για τα οκτώ εκατομμύρια παρά τώρα, γιατί άλλα πράγματα ζήταγαν τότε και άλλα τώρα».

Άρα, έχουμε άλλη μία παγκόσμια πρώτη: πιο δύσκολο ήταν να αποδειχθεί το πόθεν έσχες των 8 εκατομμυρίων και πιο εύκολο των 246 εκατομμυρίων…!

Keywords
Τυχαία Θέματα