Το ΕΛΚ υπέρ νέων μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό

Να συνεχιστούν περαιτέρω οι μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνει το ασφαλιστικό βιώσιμο κατέληξε η όμάδα ευρωβουλευτών του ΕΛΚ που αναγνώρισε πως το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα.

Η ομάδα των ευρωβουλευτών, μελών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ, μεταξύ των οποίων και ο Γ. Κύρτσος, κατά την τριήμερη παραμονή της στην Αθήνα συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, τον Διοικητή της Τράπεζας

της Ελλάδας Ι. Στουρνάρα ,τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, τον επικεφαλής της ΓΣΕΕ, τον επικεφαλής του ΙΟΒΕ, δημοσιογράφους και λίγο πριν την αναχώρησή της σήμερα, έδωσε συνέντευξη τύπου στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Κύρτσος σημείωσε πως όλοι οι ευρωβουλευτές μίλησαν “με σεβασμό στις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός”, δεχόμενοι ότι η εικόνα της οικονομίας έχει βελτιωθεί, τόνισαν όμως ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση, και ότι το ασφαλιστικό είναι το κεφάλαιο-κλειδί για μια συμφωνία με τους πιστωτές. Παράλληλα συμπλήρωσε πως “η Ελλάδα διαθέτει το 10% του ΑΕΠ της για την κοινωνική ασφάλιση, ποσοστό τετραπλάσιο από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ”, είπε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Μπ. Μπαλζ, προσθέτοντας ότι η αύξηση των εισφορών δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. “Η Ελλάδα θα αποφασίσει ποιό μοντέλο θα ακολουθήσει, αλλά πρέπει να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση”, τόνισε. Ενώ αναφερόμενος στις επαφές που είχε η ομάδα του ΕΛΚ στην Αθήνα τόνισε πως “βρήκαμε ανοιχτές πόρτες και ανοιχτά μυαλά”.

Για το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ο κ. Κύρτσος υπογράμμισε ότι “δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά με καλή διαπραγμάτευση και διάθεση μπορούμε να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα”. Στις παραμέτρους που εξετάζονται για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό, ανέφερε τις εισφορές, τις επικουρικές συντάξεις, τα ηλικιακά όρια, τις μελλοντικές και τις ισχύουσες κύριες συντάξεις, τον χρόνο ασφάλισης, τα ειδικά επιδόματα και τα προνόμια ορισμένων κατηγοριών. Το μοντέλο που θα βρεθεί πρέπει να ευνοεί την απασχόληση και τις νέες γενιές”, πρόσθεσε.

Όλοι οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, λόγω γνώσης και εμπειρίας, αν και δέχθηκαν ότι η ελληνική πλευρά έχει μεγαλύτερη απόσταση με το ΔΝΤ απ’ ό,τι με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα