Το κοινό χαρακτηριστικό που συνδέει το Υπερταμείο της Ελλάδας με εκείνο της Ουκρανίας
Το παράδειγμα της Ελλάδας στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζει να αναλάβει η Ουκρανία για 3.600 εταιρείες συσχετίζονται.
Το Υπερταμείο και το ταμείο κρατικής περιουσίας της Ουκρανία έχουν ξεκινήσει ένα κύκλο συζητήσεων όπως δήλωσε στο περιθώριο του πρόσφατου συνεδρίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας – ΕΕΣΥΠ Γρηγόρης Δημητριάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ
Ο κ. Δημητρίαδης σημείωσε ότι το Υπερταμείο είναι ανοικτό σε ξένες επενδύσεις ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές, προκειμένου να επιτευχθεί το υψηλότερο επίπεδο αποτελεσματικότητας ως προς τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα, το Υπερταμείο συμμετέχει σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το One Planet Sovereign Wealth Fund, όπου συμμετέχουν 43 Δημόσια και Ιδιωτικά Επενδυτικά Ταμεία, ενισχύοντας τον διεθνή ρόλο του και δημιουργώντας εξωστρέφεια και αναγνώριση για τις καλές πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται στη χώρα μας.
Επιπλέον, παρακολουθεί και ανταλλάσσει τεχνογνωσία και βέλτιστες διεθνείς πρακτικές από επενδυτικά ταμεία ανά τον κόσμο, όπως το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Νέας Ζηλανδίας (NZSF) και της Πορτογαλίας (Parpublica), το ISIF της Ιρλανδίας, της Αιγύπτου (TSFE), καθώς και τη Mubadala των ΗΑΕ και τα υπόλοιπα από τη Μέση Ανατολή και την Ασία.
«Κάθε ένα από τα επενδυτικά ταμεία με τα οποία συζητάμε, έχει διαφορετική αξία να μας δώσει. Ο στόχος αυτής της δικτύωσης δεν είναι απλώς να έχουμε την πληρέστερη δυνατή εικόνα των διεθνών τάσεων και να ενσωματώνουμε τις πλέον συμβατές με τη χώρα μας πρακτικές, αλλά να τις συνδιαμορφώνουμε με την ενεργό διεθνή συμμετοχή μας».
Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι, όταν ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, οπότε και θα αναζητηθούν εταιρείες από το εξωτερικό, για να βοηθήσουν σε αυτή την διαδικασία με την προσφορά τεχνογνωσίας σε θέματα υποδομών, θα μπορούσε να συμβάλλει και η Ελλάδα.
Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι ένα κοινό χαρακτηριστικό που συνδέει το υπερταμείο της Ελλάδας με αυτό της Ουκρανίας, έγκειται στο ότι και τα δύο είναι σχετικά καινούργια και αυτό μας φέρνει ακόμη πιο κοντά σε σχέση με άλλα περισσότερο ώριμα, όπως για παράδειγμα της Νορβηγίας και της Σιγκαπούρης, που εμφανίζουν πολυετή δραστηριότητα.
Η Ουκρανία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας, ήδη υλοποιεί μεταρρυθμίσεις παρά την εμπόλεμη κατάσταση αλλά θα πρέπει να υλοποιήσει και ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο έχει καταρτίσει και θα επιταχυνθεί αφού ολοκληρωθούν οι εχθροπραξίες και εκκινήσει η ανοικοδόμηση της χώρας.
Η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να ενσωματώσει όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις υπό την ομπρέλα του ταμείου κρατικής περιουσίας. Συγκεκριμένα, 3.600 επιχειρήσεις θα ιδιωτικοποιηθούν. Όπως έχει γίνει γνωστό, σε πρώτη φάση προχωράει η ιδιωτικοποίηση αγροτικών καλλιεργειών και εταιρειών επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, των μικρότερων λιμανιών, ορισμένων ακινήτων και βιομηχανιών ενώ παράλληλα αναζητούνται στρατηγικοί επενδυτές για τον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στο κομμάτι της λιανικής. Επίσης, υπάρχουν ευκαιρίες στον τομέα των υποδομών, των τηλεπικοινωνιών και IT καθώς και στην δυνατότητα κατασκευής έξυπνων εργοστασίων, τα οποία μπορούν να εξυπηρετούν την Ευρώπη καθώς και την Βόρεια Αμερική.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Aυτοάνοσα νοσήματα και οι τροφές που βοηθούν
- Η HSBC εξαγόρασε τον βρετανικό βραχίονα της Silicon Valley Bank έναντι 1 λίρας - Προστατεύονται οι καταθέσεις
- Goldman Sachs: "Βλέπει" προσωρινή παύση στις αυξήσεις επιτοκίων της Fed λόγω των πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ
- Οικονομία: «Κίνημα των Τεμπών» και κάλπες επηρεάζουν το momentum
- Τζο Μπάιντεν: Οι υπεύθυνοι για τις πτωχεύσεις των Silicon Valley Bank και Signature Bank θα λογοδοτήσουν
- Σπάτα: Συνελήφθη ληστής δίπλα σε σπίτι υπουργού – Τι βρέθηκε στην κατοχή του
- Porsche: Κέρδη ρεκόρ το 2022 - Ψηλότερα ο πήχης το 2023
- Ο δεύτερος πιο θερμός χειμώνας στην Ευρώπη ο φετινός (γράφημα)
- Ποιες είναι οι 4 περιοχές της Ελλάδας που ξεχωρίζουν για το κρασί τους
- Επιστολή WWF Ελλάς στους βουλευτές για απόσυρση διατάξεων του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΝ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Το κοινό χαρακτηριστικό που συνδέει το Υπερταμείο της Ελλάδας με εκείνο της Ουκρανίας
- Ασιατικές αγορές: “Σώθηκαν” από τις δηλώσεις Μπάιντεν ότι το κράτος εγγυάται τις καταθέσεις σε Silicon Valley Bank και Signature Bank
- Η HSBC εξαγόρασε τον βρετανικό βραχίονα της Silicon Valley Bank
- Θρίαμβος για την ταινία «Τα πάντα όλα» με 7 Όσκαρ
- thetravel.com: Η Ίος στην κορυφή των 15 ελληνικών νησιών
- Ο νέος εφέτης ανακριτής συνεχίζει την έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη
- Κίνα-Λι Τσιανγκ: Δύσκολη η ανάπτυξη 5% – Γιατί κατηγορεί τις ΗΠΑ
- Προετοιμασία για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας προτείνει Γερμανός ειδικός σε θέματα ασφάλειας
- Μπάιντεν: Θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις πτωχεύσεις των Silicon Valley Bank και Signature Bank
- Οι εφημερίδες της Δευτέρας 13 Μαρτίου 2023
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η Sanofi βάζει εστιάζει στον διαβήτη Τύπου 1 μέσω ενός deal 2,9 δισ. δολ.
- Ευρωαγορές: Νέες ισχυρές πιέσεις υπό τον φόβο του ντόμινο
- Αν. Μιχαηλίδης: Να διερευνηθούν οι καταγγελίες του λιμενάρχη για την ασφάλεια του λιμένα Χίου
- Γιατί μικραίνουν τα ΙΚΕΑ στο αεροδρόμιο
- Viohalco: Το μεγάλο στοίχημα του 2013 και η εκτίναξη μεγεθών το 2022
- Βρετανία: Παραλύει το σύστημα υγείας από την απεργία των ιατρών
- Σπάτα: Συνελήφθη ληστής δίπλα σε σπίτι υπουργού – Τι βρέθηκε στην κατοχή του
- Στα 20,6 εκατ. οι πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ έως 8 Μαρτίου σε 1.244 δικαιούχους
- Βιομηχανία: Η αποβιομηχάνιση της χώρας μέσα από αριθμούς και επώνυμες μάρκες
- Η HSBC εξαγόρασε τον βρετανικό βραχίονα της Silicon Valley Bank