ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα “εθνικό Μνημόνιο” αξιοπιστίας – σταθερότητας – ανάπτυξης

Πολλαπλά μηνύματα για το πως η Ελλάδα θα πετύχει την επανεκκίνηση της οικονομίας βάζοντας τέλος στις παθογένειες του παρελθόντος συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών πρακτικών έστειλαν από τη Λάρισα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ Α.Τουρκολιάς και ο Πρόεδρος Γ.Ζανιάς. Μιλώντας σε δείπνο επιχειρηματιών, στο πλάισιο περιοδείας τους στην επαρχία, έδωσαν αισιόδοξο στίγμα όσον αφορά

την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών, επισήμαναν την ανάγκη συνεργασίας όλων όσων εμπλέκονται στην παραγωγική διαδικασία και έδωσαν στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕ στην περιφέρεια της Θεσσαλίας.

‘Έχουμε ανάγκη από καινοτόμες, εξωστρεφείς, ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Και σε αυτές, εμείς ως Εθνική Τράπεζα θα είμαστε με συνέπεια δίπλα τους” , είπε ο κ.Τουρκολιάς.

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥΡΚΟΛΙΑ

- Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η εξυγίανση της οικονομίας και η εξασφάλιση διατηρήσιμης αναπτυξιακής δυναμική παραμένουν πρωτίστως εθνική υπόθεση. Κατά τη γνώμη μου, είναι κρίσιμο και σημαντικό να προετοιμάσουμε — τουλάχιστο στη συνείδησή μας και εν συνεχεία στον εθνικό μας διάλογο — το δικό μας διαχρονικό εθνικό «Μνημόνιο». Ένα Μνημόνιο αξιοπιστίας, σταθερότητας, ανταγωνιστικότητας με σαφή προσανατολισμό στη μέριμνα και την αλληλεγγύη προς τους νέους μας και τις επερχόμενες γενεές.

-Δεν πρέπει να υποκύψουμε στον πειρασμό εύκολων λύσεων, αναβολών ή πρόχειρων και εφήμερων συνταγών επιβίωσης ή «διαχείρισης» των προκλήσεων που απομένουν, όπως συνέβη συχνά το παρελθόν. Αυτό ισχύει για όλους όσους καλούνται να διαδραματίσουν μικρό η μεγάλο ρόλο στη νέα οικονομική πραγματικότητα της χώρας. Πολιτική ηγεσία, επιχειρηματίες, τράπεζες, παραγωγικές τάξεις όλοι οι δυνητικού εμπλεκόμενοι στην οικονομική διαδικασία καλούνται να προσδώσουν στην έννοια της ανάταξης και επανεκκίνησης της οικονομίας ένα ουσιαστικό και βιώσιμο περιεχόμενο απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος.

- Η επικέντρωσή μας σε επενδυτικά προγράμματα πρέπει να συνεξετάζει και τα παθήματα του παρελθόντος. Έχουμε ανάγκη από καινοτόμες, εξωστρεφείς, ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Και σε αυτές, εμείς ως Εθνική Τράπεζα θα είμαστε με συνέπεια δίπλα τους.

- Είναι απολύτως συμβατό με το συμφέρον των εταίρων και βασικών δανειστών μας, να επανέλθει στις αγορές η ελληνική οικονομία, βασισμένη σε γερά θεμέλια, απαλλαγμένη από επείγοντα προγράμματα προσαρμογής και μακροχρόνια μνημόνια χρηματοδότησης, στηριζόμενη σε ένα υγιές υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης χωρίς να μεταφέρει υπέρμετρα δημοσιονομικά βάρη από το παρελθόν.

1. ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Α.ΤΟΥΡΚΟΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Κρίσιμοι μακροοικονομικοί δείκτες για την αξιολόγηση της χώρας, από τους εταίρους και τις αγορές, παρουσιάζουν σταθερή βελτίωση, συνεισφέροντας στην ανάκτηση αξιοπιστίας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας:

Δραματική βελτίωση του πρωτογενούς ελλείμματος μέσα σε μια τετραετία: η μεγαλύτερη και ταχύτερη, που έχει σημειωθεί ποτέ σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, κατά το 10-μηνο του 2013, είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με τους στόχους, υπεραποδίδοντας σε όρους συγκράτησης των περισσότερων κατηγοριών πρωτογενών δαπανών και με σταδιακή εξομάλυνση των αποκλίσεων από τους στόχους των εσόδων. Οι όποιοι κραδασμοί, κυρίως από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και το σύστημα υγείας, μπορούν να απορροφηθούν από τη μέχρι σήμερα υπεραπόδοση στη συγκράτηση άλλων κατηγοριών δαπανών. Ως εκ τούτου, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης – ένα χρόνο νωρίτερα από τις εκτιμήσεις του Μνημονίου — διαφαίνεται πλέον ως απολύτως ρεαλιστικό ενδεχόμενο: και δεν είναι μόνο δική μας εκτίμηση, είναι ευρέως παραδεκτό.Οι όροι εξυπηρέτησης του χρέους (τόκοι, χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών) και οι χρηματοδοτικές ανάγκες έχουν ήδη βελτιωθεί σημαντικά, ειδικότερα όσον αφορά τα δάνεια από το μηχανισμό στήριξης, μετά και την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, στις αρχές του 2012, σε συνδυασμό με τη συμπληρωματική συμφωνία του Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο επιτόκιο στο σύνολο του ελληνικού χρέους κυμαίνεται πλέον στο 2,5% ενώ οι αντίστοιχες πληρωμές τόκων μειώθηκαν στα 6.2 δισ. ευρώ το 2013 από 13 δισ. περίπου, κατά μέσο όρο, την προηγούμενη διετία. Οι συγκεκριμένοι όροι είναι πλέον συγκρίσιμοι με τους αντίστοιχους των χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης, αν και το ακαθάριστο συνολικό χρέος παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται μετά το 2015.Η συμπληρωματική συζήτηση περί χρηματοδοτικού κενού, που έχει αναζωπυρωθεί τους τελευταίους μήνες, δεν είναι κάτι νέο, αλλά είχε εκτιμηθεί ήδη από την αρχική δημοσίευση του Δεύτερου Προγράμματος για την Ελλάδα, το Μάρτιο του 2012. Πρέπει να επισημανθεί ότι το συγκεκριμένο κενό αφορά κυρίως τους δανειστές μας (σε αντιδιαστολή με το δημοσιονομικό κενό), καθώς και την ελλιπή έως τώρα εφαρμογή, εκ μέρους τους, των αποφάσεων του Νοεμβρίου του 2012.Η τελική επίσημη επικύρωση της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό –που ήδη προεξοφλείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές — θα επισφραγίσει τη δημοσιονομική εξυγίανση και θα ενεργοποιήσει τελικά τις διαδικασίες για την τελική φάση εξασφάλισης της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Όσο και αν διαρκέσει αυτή η διαδικασία και όποια και αν είναι η στρατηγική, που θα υιοθετηθεί [δηλαδή, αν θα είναι εφάπαξ ή υπό τη μορφή σταδιακών βημάτων], ο τελικός στόχος και η ουσία της δέσμευσης των εταίρων μας δεν αλλάζουν.

Μόλις χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη φθινοπωρινή της έκθεση, προβλέπει αυξημένο, σε σχέση με προηγούμενη εκτίμησή της, πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 και, για πρώτη φορά, θετικό ρυθμό (0,6%) ανάπτυξης.

Είναι απολύτως συμβατό με το συμφέρον των εταίρων και βασικών δανειστών μας, να επανέλθει στις αγορές η ελληνική οικονομία, βασισμένη σε γερά θεμέλια, απαλλαγμένη από επείγοντα προγράμματα προσαρμογής και μακροχρόνια μνημόνια χρηματοδότησης, στηριζόμενη σε ένα υγιές υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης χωρίς να μεταφέρει υπέρμετρα δημοσιονομικά βάρη από το παρελθόν.

Η αξιόπιστη αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας θα είναι και το εφαλτήριο για αναβαθμίσεις του αξιόχρεου του ελληνικού κράτους, που θα συμπαρασύρουν και τις αξιολογήσεις του ιδιωτικού τομέα εξασφαλίζοντας, μεταξύ άλλων, πρόσβαση σε άφθονη ρευστότητα με ανταγωνιστικούς όρους και θα προσελκύσουν ακόμη πιο ποιοτικούς και μακροπρόθεσμους επενδυτές.Η πλήρης αναστροφή συσσωρευμένων ανισορροπιών στην εξωτερική θέση της χώρας –το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τείνει να εκμηδενιστεί το 2013 από 14,5% του ΑΕΠ πριν πέντε χρόνια — που αντανακλά, μεταξύ άλλων, και την επιταχυνόμενη κάμψη του μοναδιαίου κόστους εργασίας, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και συρρικνώνοντας τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης. Ήδη από το 2012, η αξία των εξαγωγών, αγαθών και υπηρεσιών, εκτός καυσίμων, υπερβαίνει την αξία των αντίστοιχων εισαγωγών.Το όφελος από την αύξηση της αξιοπιστίας της χώρας αποτυπώνεται ήδη στη σημαντική αύξηση των χρηματοοικονομικών αποτιμήσεων των ελληνικών τίτλων (συρρίκνωση του επιτοκιακού περιθωρίου των ελληνικών κρατικών 10-ετών ομολόγων, έναντι των γερμανικών, σε χαμηλό τετραετίας και αύξηση χρηματιστηριακών αποτιμήσεων κατά σχεδόν 140%, συγκριτικά με το μέσο επίπεδο του Ιουνίου του 2012 – κορυφαία σε απόδοση αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι βαθειά μου πεποίθηση ότι οι δυνάμεις, που θα θέσουν την οικονομία σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά, αμβλύνοντας τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης και υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα της μακροχρόνιας δυναμικής του χρέους, ενυπάρχουν στην οικονομία. Η κινητοποίησή τους, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να επιταχύνει αποφασιστικά το μετασχηματισμό και την ανάκαμψη της οικονομίας.

2. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΤΕ

Η ελληνική περιφέρεια συνεχίζει να βιώνει τις επώδυνες επιπτώσεις της κρίσης, που επέφερε συντριπτικά πλήγματα στον παραγωγικό ιστό, αυξάνοντας δραματικά τα ήδη υψηλά ποσοστά ανεργίας. Παρά τη μεγαλύτερη αντοχή, που επέδειξε η οικονομική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα, η ανεργία σημείωσε αύξηση στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, υψηλότερη των 17 ποσοστιαίων μονάδων κατά την τελευταία πενταετία, με το ποσοστό ανεργίας να υπερβαίνει το 25,5% στο 6μηνο του 2013, ενώ το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (33%) καταγράφεται στη Δυτική Μακεδονία. Ειδικά, οι τομείς κατασκευών, βιομηχανίας και ήπιας μεταποίησης, υπηρεσιών και λιανικού εμπορίου υπέστησαν ραγδαία συρρίκνωση της δραστηριότητάς τους, που ήταν αδύνατον τα καλυφθεί από τη σχετικά ανθεκτική εικόνα του πρωτογενούς τομέα.

3. ΘΕΣΣΑΛΙΑ: ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και σε μια πενταετία, που το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του κατέγραψε απόσυρση έως και 100 δις σε καταθέσεις, είναι ιδιαιτέρως τιμητικό για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας το γεγονός ότι οι καταθέτες της Θεσσαλίας, και ειδικά της Λάρισας, εμπιστεύτηκαν έμπρακτα τον Όμιλό μας, αυξάνοντας το μερίδιο των καταθέσεων κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με το 2009, ενώ η ανάκαμψη στο εξάμηνο του 2013 είναι εντυπωσιακή (+5,7 ποσοστιαίες μονάδες) στο 25,5% των συνολικών καταθέσεων στο νομό, συγκριτικά με 19,8% στα τέλη του 2012.

Αντιστοίχως, ο Όμιλος της Εθνικής επιχείρησε να διατηρήσει το μέγιστο εφικτό βαθμό στήριξης προς την περιφέρεια Θεσσαλίας, τιμώντας τους πελάτες και επενδύοντας στις μακροπρόθεσμες σχέσεις συνεργασίας, που έχει αναπτύξει μαζί τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων, που έγιναν από τον Όμιλό μας τους τελευταίους 40 μήνες στο νομό Λαρίσης έφτασαν τις 2.000.

Αναφορικά με την αξία των ρυθμίσεων οφειλών, στο πλαίσιο δανείων, μόνο για τη Θεσσαλία, ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια. Παράλληλα, η ροή νέων δανείων στο 9μηνο του 2013 είναι, για τη Θεσσαλία, ως προς το σύνολο των νέων χορηγήσεων, τετραπλάσιου ύψους συγκριτικά με εκείνα του 9μηνου του 2012.

4. ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ Η ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

- Η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ολοκλήρωση των τεστ κοπώσεως των ελληνικών τραπεζών και τις επικουρικές ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, αναμένεται να επιτρέψουν στην Τράπεζα να διαδραματίσει πολύ πιο ενεργό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη, επουλώνοντας τα πλήγματα από την επιβεβλημένη αναδιάρθρωση δημοσίου χρέους, την ύφεση και τη φυγή καταθέσεων.

- Η Εθνική Τράπεζα στοχεύει να ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή της βάση, που σήμερα ο δείκτης Core Tier 1 είναι 9,2%. Το επόμενο βήμα –και δικός μας στόχος- είναι η βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών να περάσει στην πραγματική οικονομία και, ιδιαίτερα, στους πιο παραγωγικούς και εξωστρεφείς της τομείς. Το οφείλουμε στους πελάτες και τους υγιείς και καινοτόμους παραγωγούς και επιχειρηματίες, τους οποίους πρέπει να στηρίξουμε πιο ενεργά τα επόμενα χρόνια. Και είμαστε σε θέση να το πράξουμε. Αρκεί ένα και μόνο παράδειγμα.

- Η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη ελληνική τράπεζα, και χωρίς κομπασμό, πρωτοπόρος στην Ευρώπη, με δείκτη δανείων προς καταθέσεις σχεδόν 90%, όταν ο δείκτης αυτός σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι, κατά μέσο όρο, 120%. Δηλαδή έχουμε, πέραν των άλλων, και δυνάμεις-κεφάλαια για δάνεια. Όσο και αν φαίνεται απλοϊκό, αναζητάμε εμείς επενδυτικά σχήματα και σχέδια, καινοτόμα, εξωστρεφούς προσανατολισμού για να τα στηρίξουμε. Είναι ο πλέον κατάλληλος χρόνος, η επιχειρηματική κοινότητα να λάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες και να δρέψει τους καρπούς της αυριανής επιτυχίας.

- Το θέμα της διαθέσιμης ρευστότητας και διοχέτευσής της με ικανοποιητικό ρυθμό στην πραγματική οικονομία δεν είναι θέμα αυτοματισμού, ή επιχειρηματικών και διοικητικών αποφάσεων, αλλά οικονομικής ισορροπίας και προοπτικής. Χρέος μας είναι να εξασφαλίσουμε βέλτιστη χρήση των περιορισμένων, ακόμη, πόρων ρευστότητας σε όσους αναλάβουν την αναπτυξιακή διαδικασία, καθώς και σε αυτούς, που εξαιτίας συγκυριακών και μόνο παραγόντων, έχουν περιέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Μια γρήγορη ματιά στη διάρθρωση των πιστώσεων στην οικονομία τα τελευταία τρίμηνα, επιβεβαιώνει ότι η προσπάθεια αυτή συντελείται ήδη, ενώ ο ρυθμός απομόχλευσης διατηρείται στο ελάχιστο αναγκαίο επίπεδο.

- Πρόσφατα είχα την ευκαιρία στην Αμερική, στο πλαίσιο της Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να διαπιστώσω, όπως και οι συνεργάτες μου, ότι το κλίμα στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη έχει αλλάξει σημαντικά υπέρ της χώρας μας. Πιστεύω πρωτίστως, ότι σε ορατό διάστημα, θα υπάρξουν ενέργειες που θα μετουσιώσουν σε έργο τις εκτιμήσεις αυτές. Και μάλιστα σε έργο που θα εγγυάται διαχρονικά ενάρετο κύκλο οικονομικής ανάπτυξης. Η Εθνική έχει αποδείξει ότι όταν πεισμώνει επιτυγχάνει απολύτως. Έτσι, είμαι βέβαιος ότι η κοινωνία θα δρέψει απολύτως θετικά αποτελέσματα με την έξοδο από την κρίση. Η κοινωνία, που με θυσίες και πείσμωνα εμμονή αφήνει πίσω της ατοπήματα του παρελθόντος.

Γ. Ζανιάς: ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

Η Εθνική Τράπεζα περιοδεύει τις περιφέρειες της χώρας για να μεταφέρει το μήνυμα αυτής της αλλαγής πορείας και να δει από κοντά πώς μπορεί να βοηθήσει καλύτερα τις τοπικές οικονομίες, είπε στη Λάρισα ο Πρόεδρος κ. Γ. Ζανιάς μιλώντας σε δείπνο επιχειρηματιών.

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

- Οι συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική οικονομία βελτιώνονται συνεχώς, το οικονομικό κλίμα βρίσκεται στα καλύτερα επίπεδα των τελευταίων ετών, αποκτούμε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην απορρόφηση κονδυλίων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, φέτος είχαμε την καλύτερη τουριστική περίοδο των τελευταίων ετών και του χρόνου αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερη, υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στην αγορά εργασίας και το πρόβλημα της ανεργίας.

- Το «γύρισμα» της οικονομίας επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η «ρίζα του κακού», το μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού, μετατρέπεται στο τέλος του χρόνου, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, σε πλεόνασμα, ενώ από το επόμενο έτος το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης πέφτει αρκετά κάτω από το 3%, κάτω δηλαδή από το όριο που, αν ξεπεραστεί, επιβάλλεται επιτήρηση της χώρας στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Σε όρους διαρθρωτικού πλεονάσματος, η χώρα μας ικανοποιεί ήδη το σχετικό κριτήριο του Δημοσιονομικού Συμφώνου που εισήχθη πρόσφατα στην Ε.Ε.

- Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη. Πέρυσι είχαμε την τελευταία αρνητική έκπληξη για βαθύτερη ύφεση. Φέτος η έκπληξη γίνεται θετική και από του χρόνου, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η μεταβολή της οικονομικής δραστηριότητας αποκτά θετικό πρόσημο.

- Η συνέχιση όμως αυτής της νέας πορείας έχει και κάποια προαπαιτούμενα. Αυτά δεν είναι άλλα από την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα αλλά και η συνεχής και αποτελεσματική εισαγωγή εκείνων των διαρθρωτικών αλλαγών που διώχνουν οριστικά τις δομές εκείνες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση.

Original article: ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα “εθνικό Μνημόνιο” αξιοπιστίας – σταθερότητας – ανάπτυξης.

Keywords
λαρισα, ελλαδα, μνημονιο, μνημονιο 2, μνημονιο 3, εθνικη τραπεζα, tier 1, ετε, τραπεζες, ομιλια, νέα, υγιές, ειπε, οικονομια, αναδιαρθρωση, χρεος, συγκεκριμένο, αεπ, ιουνίου, βιωσιμότητα, θεσσαλια, αποσυρση, δις, τεστ, tier, original, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αποσυρση αυτοκινητων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αξια, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, κοινωνια, αποτελεσματα, το θεμα, αεπ, βημα, γνωμη, δανεια, εθνικη, ετε, ηγεσια, θεμα, οικονομια, πλαισιο, ρυθμος, σημερινη, τεστ, υφεση, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, αλληλεγγυη, αμερικη, ανεργια, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, διαστημα, δικη, δις, δυτικη μακεδονια, δυτικη, ευκαιρια, ευρω, ειπε, εκθεση, εκτιμηση, εμμονη, ενεργα, εννοια, εξελιξη, ετων, ετος, ευρωπη, εφαπαξ, υποθεση, ισχυει, θεσσαλια, θετικο, εικονα, ομιλια, κλιμα, κρατικο, μακεδονια, ματια, μεριμνα, μηνυματα, μηνες, μικρο, μορφη, ομιλος, ουσιαστικο, ουσια, οφελος, ροη, προγραμματα, ρυθμισεις, ρολο, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, σημαδια, στιγμα, σχεδια, σχηματα, υγιεις, φυγη, φορα, χρονος, αγορες, εφαρμογη, ενωση, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, tier 1, tier, τραπεζα, θετικα, υγειας, υγιές, ζανιας
Τυχαία Θέματα