ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Β’ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα σκληρά μέτρα που συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις».

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση

Διαβάστε τον πίνακα τροποποιούμενων διατάξεων

Διαβάστε

το πολυνομοσχέδιο

Διαβάστε τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Διαβάστε την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους

Διαβάστε την ειδική έκθεση για το πολυνομοσχέδιο

Διαβάστε την έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρύθμισης

Τι περιλαμβάνει

Στο κείμενο περιέχονται οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο που ζητεί το ΔΝΤ ώστε να μπει στο πρόγραμμα, ενώ περιλαμβάνεται και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Επ΄ αυτού τα βασικά στοιχεία αποκαλύφθηκαν χθες… δια της πλαγίας. Η έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου αποκάλυψε ότι ο πήχης για την ανάπτυξη φέτος περιορίστηκε στο 1,8% του ΑΕΠ, ενώ η πρόβλεψη για το διάστημα 2017-2021 περιλαμβάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, κείμενο προβλέπει ότι από 1.1.2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις ως 18% καθώς και μέρος των επικουρικών αν δεν συμπληρώνεται το απαιτούμενο ποσό περικοπής. Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές. Το μέτρο θα θίξει πάνω από 1.000.000 συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη πάνω από 700 ευρώ. Οι απώλειες θα αρχίζουν από λίγα ευρώ έως και πάνω από 300 ευρώ το μήνα. Η συνολική μείωση της σύνταξης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 18%. Άρα χάνονται μία ως δύο συντάξεις το χρόνο. Ενώ από 1.1.2020 (ή από 1.1.2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος) επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ, που θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους. Έτσι, όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ το μήνα δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο.

Τα οικογενειακά επιδόματα των συνταξιούχων του δημοσίου, αλλά και τα επιδόματα συζύγου των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα θα κοπούν από το 2019 μαζί με τις «προσωπικές διαφορές» των συντάξεων σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη βουλή. Έτσι, εκτός από τις περικοπές στις συντάξεις που θα έχουν ως ανώτατο πλαφόν το 18% ο λογαριασμός γίνεται ακόμη βαρύτερος με αποτέλεσμα οι συνολικές απώλειες να πλησιάζουν το 20%. Για τις μειώσεις στις «προσωπικές διαφορές» των συντάξεων το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι αυτές περικόπτονται από μέχρι του ποσοστού του 18% στις κύριες συντάξεις όπως αυτές είχαν καταβληθεί μέχρι τις 13 Μαΐου του 2016.

Το υπόλοιπο ποσό της προσωπικής διαφοράς – με την προϋπόθεση ότι υπάρχει- συνεχίζει να καταγράφεται ως τέτοιο και θα βαίνει μειούμενο μέχρι να εξαλειφθεί με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το ίδιο ισχύει και για τις επικουρικές συντάξεις. Με την ίδια λογική κόβονται και οι «προσωπικές διαφορές» για όσες συντάξεις εκδόθηκαν από το 2016 και μετά ή για αιτήσεις που θα κατατεθούν μέχρι το τέλος του 2018.

Όμως, στις περιπτώσεις των συνταξιούχων που οι προσωπικές διαφορές είναι «αρνητικές» δηλαδή το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού από την 1η Ιανουαρίου 2019 η σύνταξη αυξάνεται κατά 1/5 της διαφοράς, ώστε αυτή η διαφορά να καλυφθεί στο σύνολό της μέσα σε διάστημα 5 ετών (έως το 2023).

Σημειώνεται ότι στο κείμενο επιβεβαιώνονται οι εξοντωτικές εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι (δικηγόροι,αγρότες, έμποροι, μηχανικοί κ.α) ο υπολογισμός των οποίων σύμφωνα με τα νέα δοδομένα θα γίνεται στη βάση του μικτού καθαρού εισοδήματος, πριν την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών.

Μετά από την κατάθεση του νομοσχεδίου θα ακολουήσει συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου στις Επιτροπές, ενώ εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος στην Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη 17 και Πέμπτη 18 Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα