Το πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – Επαφές για οριστικοποίηση συνάντησης με τον Ερντογάν

09:30 9/7/2024 - Πηγή: BankWars

Στις ΗΠΑ βρίσκεται από χθες Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται από σήμερα Τρίτη έως και την Πέμπτη.

Το πρόγραμμα αρχίζει σήμερα στις 17.00 τοπική ώρα με την επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας.

Στις 12.15 (τοπική ώρα) ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε συζήτηση που διοργανώνει το think tank Council

on Foreign Relations με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Στην ατζέντα της συνόδου θα βρεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους (Ε.Ε. και IndoPacific 4 – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα).

Αύριο Τετάρτη, τo βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου και αύριο θα συζητήσει στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Νάντια Σάντλοου.

Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο θα συζητήσει την ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνεργάτες του Έλληνα πρωθυπουργού βρίσκονται σε επαφές με τους συνεργάτες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να οριστικοποιηθεί συνάντηση των δύο την Τετάρτη ή την Πέμπτη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Keywords
Αναζητήσεις
to-programma-tou-k-mitsotaki-stis-ipa--epafes-gia-oristikopoiisi-synantisis-me-ton-erntogan.htm
Τυχαία Θέματα