Το σχέδιο Χατζηδάκη για να σωθεί η ΔΕΗ – Δεν αυξάνονται τιμολόγια, δεν πωλούνται “ασημικά”

Το σχέδιο σωτηρίας για τη ΔΕΗ θα παρουσιάσει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.

«Μπορεί να υπάρξει λύση καλής και κακής ΔΕΗ; Κάτι τέτοιο θα κόστιζε πέντε δισεκατομμύρια. Πού θα τα βούμε; Πουθενά. Δεν υπάρχει μεγάλη και μικρή ΔΕΗ,

δεν υπάρχει καλή και κακή, δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής. Πρέπει να πάμε σε λύση σωτηρίας για τη ΔΕΗ, πολυπαραμετρική λύση για να υπάρχει αφενός ρευστότητα στα ταμεία της και αφετέρου με κάποιες αναδιαρθρώσεις να δρομολογήσουμε γρήγορα την εξυγίανσή της για να μπορέσει να σταθεί η επιχείρηση και να βρει έναν δρόμο», δήλωσε το περασμένο Σάββατο ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός κατηγόρησε  την προηγούμενη κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. «Αυτοί που τίναξαν στον αέρα την επιχείρηση είναι η σημερινή αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια την απαξίωνε μέρα με την ημέρα. Από δω και πέρα με ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό, σύγχρονο μόνο να κερδίσουν έχουν οι εργαζόμενοι».

«Δεν υπάρχει μαγική λύση, δεν είμαι ταχυδακτυλουργός. Η εταιρεία είναι αυτοπαγιδευμένη. Εχει ζητήσει κατ΄επανάληψη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυξήσεις στα τιμολόγια. Αν όμως το κάνεις αυτό, θα χάσεις πελάτες που θα πάνε στους ανταγωνιστές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ δεν περιλαμβάνονται ούτε η πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών πακέτο με τους λιγνιτικούς, ούτε αυξήσεις τιμολογίων.

Το σχέδιο που αναμένεται να εξειδικεύσει σήμερα ο κ. Χατζηδάκης προβλέπει τη μεταφορά της κυριότητας των δικτύων διανομής στο ΔΕΔΔΗΕ και στη συνέχεια τη διάθεση ποσοστού σε στρατηγικό επενδυτή.

 Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε ο πρωθυπουργός είναι η ΔΕΗ να γίνει ένας νέος ΟΤΕ και ακόμη καλύτερος για τους εργαζόμενους αλλά και τους καταναλωτές.

Ο υπουργός Ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσει την κατάργηση των δημοπρασιών ρεύματος ΝΟΜΕ ένα αναγκαστικό μέτρο που υιοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και κόστισε εκατοντάδες εκατομμύρια στο ταμείο της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το έδαφος για την κατάργηση των ΝΟΜΕ προετοιμάστηκε ήδη κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Χατζηδάκης με τους θεσμούς την περασμένη εβδομάδα, ενώ με την επάνοδο των θεσμών το Σεπτέμβριο θα υπάρξει εξειδίκευση των μεταβατικών αλλά και των μόνιμων μέτρων που θα υιοθετηθούν για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού αλλά και για την εξασφάλιση του ισότιμου ανταγωνισμού και την κατάργηση των στρεβλώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα