Το ΤΧΣ, ο Ηλίας Ξηρουχάκης και η νέα εποχή στις τράπεζες

Καμμιά φορά ακόμα και οι καταστροφές έχουν χρήσιμες συνέπειες. Η αλλοπρόσαλλη πολιτική του Α’ εξαμήνου 2015 έναντι των πιστωτών της χώρας, είχε σαν αποτέλεσμα να επιβάλουν οι θεσμοί έναν καινούργιο οργανισμό, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σήμερα αποδεικνύεται ότι μάλλον έπρεπε να τον είχαμε εφεύρει οι ντόπιοι πριν το επιβάλλουν οι ξένοι.

‘Άλλωστε, σε πολλές χώρες υπάρχουν οργανισμοί που έχουν κεφάλαια και κυρίως την τεχνογνωσία να σώζουν τράπεζες, εφόσον χρειάζεται,  αλλά  στην Ελλάδα

τα πιο σοβαρά πράγματα γίνονται την τελευταία στιγμή και σε ώρα λίγο πριν το “τετέλεσται”.

Έχουμε και το ιστορικό προηγούμενο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το οποίο ιδρύθηκε μετά από απαίτηση των ξένων δανειστών του ελληνικού κράτους όταν αυτό είχε χρεοκοπήσει.

Σε όλες αυτές τις κρίσιμες για την Ελλάδα περιπτώσεις  έχουν μεγάλη σημασία τα πρόσωπα-  επικεφαλής που αναλαμβάνουν τη δύσκολη και συνήθως άχαρη δουλειά: Να έχουν το κουράγιο να επιμένουν στις προτεραιότητες που υπηρετούν αλλά και  την ικανότητα να πείθουν για την ορθότητά τους.

Στο τελευταίο χρονικά κρίσιμο εγχείρημα που αφορά στις τράπεζες το ΤΧΣ έχει επικεφαλής- Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Ηλία Ξηρουχάκη, ο οποίος αθόρυβα και αποφασιστικά, συνέβαλε στην δύσκολη πορεία ενίσχυσης των συστημικών τραπεζών.

Δεν είναι καθόλου  συμπτωματικό ότι την χρονιά που πέρασε, οι διοικήσεις συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, Alpha) με την καθοριστική συμβολή του ΤΧΣ πέτυχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου που τις οδήγησαν στη νέα εποχή. Ειδικά στη μη συστημική Τράπεζα Αττικής, το εγχείρημα κατέληξε στη σωτηρία της, ενώ χωρίς την κάλυψη του ΤΧΣ η τράπεζα θα οδηγούνταν σε εκκαθάριση.

bankwars

Keywords
Τυχαία Θέματα