Τον δρόμο διαφυγής αμάχων από Λίβανο προς Συρία απέκλεισε με επίθεση το Ισραήλ

Τον δρόμο που χρησιμοποιούν χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι προσπαθούν να διαφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, κοντά στο πέρασμα Μάσναα απέκλεισε το Ισραήλ με πλήγμα του νωρίτερα σήμερα Παρασκευή, όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου Αλί Χαμίε, διευκρινίζοντας ότι η επίθεση είχε στόχο περιοχή μέσα στο λιβανέζικο έδαφος, κοντά στο συνοριακό πέρασμα, και προκάλεσε κρατήρα τεσσάρων μέτρων.

Το συνοριακό πέρασμα Μάσναα βρίσκεται στην κοιλάδα Μπεκάα στον διεθνή αυτοκινητόδρομο Βηρυτού-Δαμασκού, και είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς συνδέει ανθρώπους και αγαθά μεταξύ

των δύο χωρών.

Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) κατηγόρησε χθες Πέμπτη th Χεζμπολάχ ότι χρησιμοποιεί το πέρασμα για να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Συρία στον Λίβανο. «Οι IDF δεν θα επιτρέψουν τη λαθραία διέλευση αυτών των όπλων και δεν θα διστάσουν να δράσουν, αν αναγκαστούν, όπως έχουν κάνει σε όλη τη διάρκεια αυτού του πολέμου» έγραψε ο Αβιχά Αντράι στο Χ.

Ο Χαμίε από την πλευρά του είχε επισημάνει σε συνέντευξη Τύπου χθες ότι οι λιβανέζικες αρχές είναι αρμόδιες για τη διαχείριση του περάσματος Μάσναα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της λιβανέζικης κυβέρνησης, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι -στην πλειονότητά τους Σύροι- έχουν περάσει από τον Λίβανο στη Συρία τις τελευταίες 10 ημέρες για να γλιτώσουν από τους εντεινόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Την Πέμπτη, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε ότι περίπου 160.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα από τον Λίβανο στη Συρία μετά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Ο ρυθμός αυτών που περνούν στη Συρία, όπου επίσης μαίνεται πόλεμος, επιβραδύνθηκε την Τετάρτη (2/10) μετά από μια σταθερή ροή αφίξεων από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την αεροπορική εκστρατεία του κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο στις 23 Σεπτεμβρίου, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε μια ενημέρωση.

Από τις χιλιάδες που πιστεύεται τώρα ότι έχουν κάνει το ταξίδι, περίπου το 70% -περίπου 112.000 άνθρωποι- είναι Σύροι. Οι υπόλοιποι είναι υπήκοοι του Λιβάνου.

Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων εγκαταλείπει τον Λίβανο προς τα ανατολικά, προς τη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό.

Σχέδια απομάκρυνσης ξένων πολιτών

Οι κλιμακούμενες συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ έχουν εγείρει φόβους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν θα παρασυρθούν στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που μαίνεται σε πολλά μέτωπα.

Χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την απομάκρυνση πολιτών από τον Λίβανο μετά τη δραματική κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του λιβανέζικου ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ. Αν και καμία χώρα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική εκκένωση, ορισμένες ναυλώνουν αεροσκάφη.

Μπάιντεν: «Μπορούμε να αποφύγουμε τον ολοκληρωτικό πόλεμο»

«Μπορούμε να αποφύγουμε» το ξέσπασμα «ολοκληρωτικού πολέμου» στη Μέση Ανατολή, διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, την ώρα που η διεθνής κοινότητα ανησυχεί έντονα για το ενδεχόμενο να γενικευτεί η σύρραξη στην περιοχή. «Δεν πιστεύω πως θα έχουμε ολοκληρωτικό πόλεμο. Θεωρώ ότι μπορούμε να τον αποφύγουμε. Αλλά μένουν ακόμη να γίνουν πολλά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Keywords
Αναζητήσεις
ton-dromo-diafygis-amachon-apo-livano-pros-syria-apekleise-me-epithesi-to-israil.htm
Τυχαία Θέματα