Του Κυρίου ΔΕΗ – θώμεν! – Η συμφωνία και το αισιόδοξο σενάριο για την Οικονομία – Από την “αντίσταση”, στο “Κύριε ελέησον”

ΔΕΗ και Εργασιακά στην κορυφή της ατζέντας των έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, αλλά κυρίως της κυβέρνησης …με τους βουλευτές της, που βλέπουν ότι πέφτουν και οι τελευταίες …κόκκινες γραμμές προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία, χωρίς την οποία, το 2017 από έτος …απογείωσης και ανάπτυξης, κινδυνεύει να γίνει έτος ύφεσης και κατάρρευσης της πραγματικής οικονομίας.

Οι …λεβέντικοι χοροί τελείωσαν…ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προσγειώνονται στη διαχείριση του μνημονίου που

υπέγραψαν, ακριβώς όπως συνέβη με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τα προηγούμενα μνημόνια. Τα περί …αντιστάσεων… αντισταθμιστικών θα πάρουν τη θέση που ήδη έχουν πάρει τα περί …προδοτών…γερμανοτσολιάδων από πέρυσι.

Στις 7 Απριλίου, λοιπόν, στο Eurogroup στη Μάλτα, κατά πάσα πιθανότητα, κλείνει η συμφωνία (Staff Level Agreement) με τους Ευρωπαίους και με την “ανοχή” του ΔΝΤ. Το “κλείνει η συμφωνία”, δεν είναι βέβαια καθόλου απλό. Θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα οι …θεσμοί και να βρεθούν λύσεις σε πολύ κρίσιμα οικονομικά και πολιτικής διαχείρισης θέματα!

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ BANKWARS ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ

Στις 16/02/2017

“Το πρωί της Τρίτης μια στρατιά από 30 ελεγκτές της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συνδρομή πέντε ελεγκτών της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, έκαναν φύλλο και φτερό την Επιχείρηση για να βρουν αποδεικτικά στοιχεία χειραγώγησης των τιμών στην αγορά ενέργειας.

Πόσο άσχετη μπορεί να είναι αυτή η …εισβολή, με το θέμα που το bankwars ανέδειξε στις 14 Φεβρουαρίου;

“ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗ ΔΕΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ;

Επειδή ο …διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και επειδή άλλα εμφανίζονται ως σημαντικά στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα και άλλα συζητιώνται πίσω από τις κουρτίνες, υποβάλλουμε προς κρίση μία ερώτηση:

Μήπως οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα σκληροί απέναντι στην Ελλάδα, στο θέμα της αξιολόγησης, επειδή κάτι …θέλουν;

Τη ΔΕΗ για παράδειγμα;

-Θυμίζουμε, ότι η προηγούμενη αξιολόγηση, έκλεισε και αυτή μετά χιλίων βασάνων, αφού όμως πρώτα δεχθήκαμε το γερμανικό αίτημα για τη σύσταση του Υπερταμείου, στο οποίο εντάχθηκε προς …αξιοποίηση για 99 ολόκληρα χρόναι, το μεγαλύτεριο μέρος της κρατικής πριουσίας.

-Θυμίζουμε επίσης, ότι οι συμμετοχές του Δημοσίου που βρίσκονται στο ΤΑΙΠΕΔ προορίζονται για πώληση, ενώ οι συμμετοχές που βρίσκονται στο Υπερταμείο προορίζονται για… αξιοποίηση, υπάρχει δηλαδή και το περιθώριο, για άλλες λύσεις πέραν της πώλησης.

Με βάση το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του ΤΑΙΠΕΔ, θα έπρεπε ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2016 να έχει προσληφθεί ο σύμβουλος για την πώληση του 17% της ΔΕΗ.

Σημείωση: Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης και της ΔΕΗ για τη μη πώληση αυτή τη στιγμή του 17% είναι η χαμηλή χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας”

http://www.bankwars.gr/%ce%bc%ce%ae%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%af-%ce%b8%ce%ad%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%b5%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba/

ΤΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύμφωνα με τον αισιόδοξο σχεδιασμό, η Ελλάδα, πιθανόν να βγει στις αγορές περί τα μέσα του καλοκαιριού αφού προηγούμενα θα έχει περάσει από συμπληγάδες, σε συγκεκριμένες μάλιστα ημερομηνίες.

-Στις 7 Απριλίου, στο Eurogroup στη Μάλτα, κλείνει η συμφωνία (Staff Level Agreement) με τους Ευρωπαίους και με την “ανοχή” του ΔΝΤ. Το “κλείνει η συμφωνία”, δεν είναι βέβαια καθόλου απλό. Θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα οι …θεσμοί και να βρεθούν λύσεις σε πολύ κρίσιμα οικονομικά και πολιτικής διαχείρισης θέματα!

Ποιά είναι αυτά;

Το θέμα της περικοπής του αφορολογήτου (αυτό μάλλον το έχουμε ήδη …δώσει) αλλά και των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, που επιμένει πεισματικά το ΔΝΤ. Για τις συντάξεις η τελευταία ελληνική υποχώρηση προέβλεπε εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ από το πάγωμα των αυξήσεων και άλλα 900 εκατ. από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς σε βάθος χρόνου από το 2020. Η πρόταση αυτή συνάντησε την άρνηση του ΔΝΤ που επιμένει στην περικοπή 1,8 δισ. ευρώ μια κι έξω από το 2019.Το θέμα των ομαδικών απολύσεων, του λοκ άουτ αλλά και των συλλογικών διαπραγματεύσεων (Εργασιακά) στα οποία επίσης επιμένει το ΔΝΤ και στα οποία η ευρωπαική πλευρά, είναι μεν στα λόγια σύμφωνη με την ελληνική κυβέρνηση (δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ), αλλά στο τραπέζι με την Ντέλια Βελκουλέσκου, ο Κοστέλο…σφυρίζει αδιάφορα. Το αδιευκρίνιστο και ομιχλώδες θέμα με τα θετικά μέτρα, στα οποία κυρίως ποντάρει η κυβέρνηση για να περάσουν τα μέτρα. Οι Έλληνες υπουργοί, υποστηρίζουν ότι τα αντίμετρα, θα είναι ακριβώς όσα και τα μέτρα, ενώ θα λαμβάνονται και ταυτοχρόνως. Πηγές των…θεσμών, δεν έχουν την ίδια οπτική. Πρώτον, λένε, τα αντίμετρα, δεν μπορούν να εφερμόζονται ταυτόχρονα, για το απλούστατο λόγο, ότι προηγουμένωνς, πρέπει να έχει πιστοποιηθεί η αποδοτικότητα των μέτρων. Δεύτερον, η αποδοτικότητα των μέτρων θα πρέπει να είναι πάνω από το 3,5% του πλεονάσματος. Μόνο το “παραπάνω” θα πηγαίνει στα αντίμετρα.

-Όλα όμως ξεκινούν ουσιαστικά, σε μια σημαδιακή ημερομηνία: 21η Απριλίου! Τότε ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat τα οριστικά στοιχεία για την πορεία των ελληνικών οικονομικών μεγεθών του 2016. Αν και εφόσον επιβεβαιωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το πλεόνασμα που έχει δώσει η ελληνική πλευρά (και έχει αποδεχθεί το ΔΝΤ, εξ ου και έκανε πίσω στο θέμα που έβαζε για εξτρά μέτρα άμεσα προς κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2018), το σχέδιο προχωρεί στο επόμενο βήμα, καλώς εχόντων των πραγμάτων με το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών (πρώτος γύρος στις 23 Απριλίου και δεύτερος στις 7 Μαίου).

– Στις 22-23 Απριλίου, στις εαρινές συνόδους του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, παρουσία Λαγκάρντ και Σόιμπλε, γίνεται το επόμενο ουσιαστικό βήμα: Αποφασίζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς η ευρωπαική πλευρά θα “προσφέρει” συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ παράλληλα θα γίνει σοβαρή συζήτηση με πιθανότητα θετικής κατάληξης, για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Υπενθυμίζεται ότι ο Σόιμπλε έκανε πρόσφατα λόγο για το ενδεχόμενο αποδοχής πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 2,7% του ΑΕΠ, αντί του 3,5%, αν επιβεβαιωθεί τι τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, υπεραποδίδουν. Το θέμα για το επί πόσα χρόνια θα πρέπει η Ελλάδα να διατηρεί τα πλεονάσματα είναι προς συζήτηση. Τρία χρόνια μετά το 2018 θέλει το ΔΝΤ, στα πέντε καταλήγει ο Σόιμπλε.

Ως προς το χρέος, εξετάζονται τεχνικά πολλές κρίσιμες (για τη συμμετοχή του ΔΝΤ) λεπτομέρειες. Δεν αποκλείεται για παράδειγμα, να υπάρξει πρόωρη εξόφλησημέρους του χρέους στο ΔΝΤ, είτε με τα κεφάλαια που “λιμνάζουν” από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είτε με μέρος των κερδών των Κεντρικών Ευρωπαικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν αγοραστεί σε πολύ χαμηλές τιμές και ως γνωστόν, εξοφλούνται στο 100% της ονομαστικής τους αξίας.

-Τον Μάιο, το οριστικό ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα οδηγήσει και στο ποιά και πόσα μέτρα θα πρέπει να προ-νομοθετηθούν από την ελληνική Βουλή. Ως τότε η συζήτηση θα περιορίζεται στα εργασιακά, στις ομαδικές απολύσεις, στις αποκρατικοποιήσεις, στα ενεργειακά, στο Μεσοπρόθεσμο του 2018 και τα ειδικά μισθολόγια.-Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία, το Eurogroup στις 22 Μαίου. Τότε, αν όλα έχουν πάει σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και στη Γαλλία δεν έχει εκλεγεί η Λεπέν, η συμφωνία Ελλάδας – δανειστών, θα είναι γεγονός!-Τον Ιούνιο, η ΕΚΤ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα εγκρίνει την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση. Από αυτή την ημερομηνία και μετά θα τρέξουν οι διαδικασίες για την πρώτη, “δειλή” και με …πατερίτσες, έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με ανάδοχο της έκδοσης των ομολόγων την Rothschild.Βασίλης Βαλαμβάνος, vasval9@gmail.com
Keywords
Τυχαία Θέματα