Τουρκία: Χρέη εκατομμυρίων από τους «εκλεκτούς» του Ερντογάν

Τέσσερις εβδομάδες μετά τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία και πολλοί δήμαρχοι δεν μπορούν να αναλάβουν ακόμη τα καθήκοντά τους. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Πρόκειται κυρίως για κουρδικές πόλεις που είχαν τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικής διοίκησης. Πριν από τρία χρόνια είχαν καθαιρεθεί από την Άγκυρα με την κατηγορία της τρομοκρατικής δράσης πάνω από 100 εκλεγμένοι δήμαρχοι και είχαν αντικατασταθεί με μέλη του κυβερνώντος AKP

του προέδρου Ερντογάν.

Στις εκλογές του Μαρτίου ωστόσο οι πολίτες επανέφεραν στα αξιώματά τους πολλούς από τους παλιούς δημάρχους του φιλοκουρδικού HDP, αναδεικνύοντας όμως παράλληλα την -οικονομική κυρίως- καταστροφή που αφήνουν πίσω τους οι «εκλεκτοί» της Άγκυρας: στο Ντιγάρμπακιρ έγινε τα τρία τελευταία χρόνια μια πολυτελέστατη και ιδιαίτερα κοστοβόρα ανακαίνιση του Δημαρχείου. Στη δε Μαρντίν ο εντεταλμένος δήμαρχος του AKP παρέλαβε χρέη 10 εκατομμυρίων ευρώ και τα παραδίδει «φουσκωμένα» κατά 60 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του HDP Άχμετ Τουρκ δηλώνει απελπισμένος:

«Δεν μπορούσα να κοιμηθώ όταν το έμαθα. Όλη την ώρα σκεφτόμουν, πώς θα βγούμε από αυτή την κατάσταση; Οι πόλεις μας και τα χωριά έχουν τεράστιες ανάγκες. Το 80% των δρόμων είναι κατεστραμμένοι και εμείς δεν έχουμε λεφτά».

300.000 ευρώ για μπισκότα και καρύδια

Το ύψος των χρεών δεν επιτρέπει καν νέα δανειοδότηση. Μόλις ανέλαβε ο νέος δήμαρχος διέκοψε όλες τις τρέχουσες πληρωμές και παραγγελίες. Τα χρήματα δεν αρκούν ούτε για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος να ξεκινήσει έρευνες για την οικονομική κακοδιαχείριση της τελευταίας τριετίας που οδήγησε την πόλη του στην καταστροφή. Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η απερχόμενη αναγκαστική διοίκηση είχε ξοδέψει μεταξύ άλλων 300.000 ευρώ για να αγοράσει μπισκότα και καρύδια. Μια εντελώς διαφορετική εικόνα παρουσίασε ο πρόεδρος Ερντογάν όταν επισκέφτηκε προ εβδομάδων την Μαρντίν.

«Λύσαμε τα προβλήματα των πολιτών: κατασκευάσαμε δρόμους, σπίτια και σχολικές αίθουσες, ανακαινίσαμε ιστορικά τζαμιά. Εμείς το κάναμε! Και όχι το HDP που υποστηρίζεται από τους τρομοκράτες».

Νικητής… ο δεύτερος

Η οικονομική κακοδιαχείριση δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Σε ορισμένους δήμους και κοινότητες οι νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι δεν μπόρεσαν καν να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, διηγείται ο Άχμετ Τουρκ: «Στην Μπαγλά κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ κερδίσαμε το 70% των ψήφων και το AKP 25%. Καθότι όμως ο υποψήφιός μας καθαιρέθηκε από τον Ερντογάν πριν από τρία χρόνια, ανακήρυξαν δήμαρχο τον αμέσως επόμενο που ήταν ο υποψήφιος του AKP».

Ο ίδιος ο Άχμετ Τουρκ ανέλαβε μετ΄ εμποδίων: παρότι συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους το AKP υπέβαλε ένσταση με το επιχείρημα ότι η ηλικία του Τουρκ είναι «απαγορευτική» για το αξίωμα. Ο δήμαρχος είναι 73 ετών. Δεν είχε την πρόθεση να ξαναβάλει υποψηφιότητα, αλλά όταν τον καθαίρεσαν το είδε ως υποχρέωσή του, όπως λέει: «Με την καθαίρεσή μου το κράτος απλώς προσπέρασε τη λαϊκή βούληση. Είναι υποχρέωσή μου να το αντιμετωπίσω αυτό. Και αυτή είναι τώρα η εκδίκησή μου».

Πηγη: DW

Keywords
Τυχαία Θέματα