Τουρκία: Κατρακυλά η λίρα – Τι “βλέπουν” οι αναλυτές

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Citigroup, Luis Costa, η Τουρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα “θύματα” της απόφασης της Fed των ΗΠΑ να περιορίσει τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της εξακολουθεί να είναι τεράστιο, η πολιτική σταθερότητα κρέμεται από μία κλωστή και η Κεντρική Τράπεζα δεν είναι ανεξάρτητη να ασκήσει την πολιτική που θα έπρεπε.

“Η ιστορία

της λίρας είναι εξαιρετικά περίπλοκη και τα επίπεδα του 2,3 δείχνει ότι οι στηρίξεις δεν υφίστανται. Η κίνηση έγινε πολύ γρήγορα και έχει σπάσει όλες τις προβλέψεις”, αναφέρει ο Costa.

“Η κεντρική τράπεζα έχει χάσει πολύτιμα συναλλαγματικά αποθέματα, την ώρα που πιέζεται από τηνκυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων”, δήλωσε ο Peter Kinsella, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Commerzbank, για να προσθέσει ότι όσο βλέπουμε επιθετικά αντίμετρα από την κεντρική τράπεζα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιο επιθετική κίνηση του νομίσματος μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πρόσφατα επέκρινε την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας για τις αδιαφανείς νομισματικές πολιτικές της, καλώντας τους φορείς χάραξης πολιτικής να επιμείνουν σε μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να είναι η άμεση προτεραιότητα για να δαμαστεί ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός.

Κατρακυλά η λίρα παρά την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας

Η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας (TRY) επιταχύνθηκε χθες παρά την πρώτη άμεση επέμβαση της κεντρικής τράπεζας στην αγορά εδώ και δύο χρόνια, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως μία ακόμη ένδειξη της εντεινόμενης αβεβαιότητας που δημιουργεί η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στην Τουρκία.

Μετά από δύο ημέρες πίεσης στο τουρκικό νόμισμα με αφορμή το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων, η τουρκική κεντρική τράπεζα παρενέβη «δυναμικά» το απόγευμα καθώς η τουρκική λίρα πλησίαζε το ψυχολογικό όριο των 2,30 δολαρίων και των 3,13 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα ιστορικά χαμηλά.

Η κατεπείγουσα παρέμβαση του τουρκικού κεντρικού ιδρύματος επέτρεψε να ανασχεθεί για μερικές ώρες η πτώση της ισοτιμίας, στα 2,2690 δολάρια και στα 3,0951 προς μία λίρα. Αλλά στο τέλος της συνεδρίασης η λίρα έπεσε εκ νέου – η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στο επίπεδο 2,2915 ανά δολάριο και στο επίπεδο 3,1363 έναντι του ευρώ. Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έπεσε 2,88%, στις 65.429 μονάδες, ή κατά 29 μονάδες.

Από την 17η Δεκεμβρίου, η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 10% και πλέον. Η παρέμβαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, που διέθεσε σήμερα μέσα σε μερικές ώρες αξιόγραφα αξίας 1,5 ως 2,3 δισεκ. δολαρίων από τα συναλλαγματικά της αποθέματα, κατά εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, αποδείχθηκε ανεπαρκής.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το τουρκικό νόμισμα ενδέχεται να υποχωρήσει σε ένα επίπεδο συναλλαγματικής ισοτιμίας 2,35 προς 1 έναντι του δολαρίου μέσα σε ένα χρόνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Original article: Τουρκία: Κατρακυλά η λίρα – Τι “βλέπουν” οι αναλυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα