Τουρκία: Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό – Ξεπέρασε το 21%

Νέα αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία, αφού η αύξηση των τιμών καταναλωτή έφθασε το 21,31% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο στην Τουρκία (+1,5 μονάδα σε σχέση με τον Οκτώβριο) μετά την κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος.

Αυτή η τιμή του πληθωρισμού, που είναι υπερτετραπλάσιος του αρχικού στόχου της κυβέρνησης και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, εξηγείται κυρίως από τη βουτιά της τουρκικής λίρας, η αξία της οποίας κατακρημνίζεται πάνω από 45% έναντι του

δολαρίου από τις αρχές του έτους και κοντά στο 30% από τον Οκτώβριο, κάτι το οποίο καθιστά πιο ακριβές τις εισαγωγές.

Τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 19,89% σε ετήσια βάση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την Τετάρτη αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών με τον υφυπουργό του, απέρριψε εκ νέου αυτή την εβδομάδα την όποια αλλαγή στην αμφιλεγόμενη οικονομική πολιτική του. Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει έτσι να τάσσεται υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων, υποστηρίζοντας -αντίθετα με την κλασσική οικονομική θεωρία- ότι τα υψηλότερα επιτόκια ευνοούν την αύξηση των τιμών.

Απέναντι στην προοπτική νέων μειώσεων των επιτοκίων, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε από «σταθερές» σε «αρνητικές» τις προοπτικές για το αξιόχρεο της Τουρκίας.

Η Τουρκία καταγράφει διψήφιο πληθωρισμό σχεδόν αδιάκοπα από τις αρχές τους 2017, κάτι που καθιστά το κόστος ζωής δυσβάσταχτο για πολλές οικογένειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα