Τουρκία: Τα υψηλά επιτοκια “φρέναραν” την ανάπτυξη – 2,5% στο β’ τρίμηνο

17:33 2/9/2024 - Πηγή: BankWars

Μικρότερη του αναμενόμενου –στο 2,5%– ήταν η ανάπτυξη της οικονομίας της Τουρκίας το δεύτερο εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα, εν μέσω της εκστρατείας νομισματικής σύσφιξης που τρέχει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η οικονομία προβλεπόταν να έχει αναπτυχθεί κατά 3,2% σε ετήσια βάση, ενώ για το σύνολο του 2024 αναμενόταν ανάπτυξη 3,35%.

Σε

μηνιαία βάση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στο β’ τρίμηνο αυξήθηκε κατά 0,1% από το προηγούμενο τρίμηνο, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TUIK), αποφεύγοντας την συρρίκνωση που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Σημειώνεται πως τον Ιούνιο του 2023, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 50% από 8,5% προκειμένου να κατευνάσει τη ζήτηση και να μειώσει τον πληθωρισμό. Τον Μάιο, το βασικό επιτόκιο άγγιξε το 75%, υποχωρώντας κάτω από το 62% τον Ιούλιο, ενώ αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται.

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι η ανάπτυξη συνεχίζει να σταθεροποιείται το τρίτο τρίμηνο και ότι φέτος αναμένεται «μια ισορροπημένη σύνθεση της ανάπτυξης».

Σύμφωνα με την TUIK, στο β’ τρίμηνο καταγράφηκε ανάπτυξη 6,5% στις οικοδομικές δραστηριότητες, 3,7% στις δραστηριότητες ακινήτων και στη γεωργία, δασοκομία και αλιεία, 3,4% στην πληροφόρηση και επικοινωνία, ενώ η προστιθέμενη αξία αυξήθηκε κατά 7,4% στις άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών.

Η ανάπτυξη αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε 5,3% από 5,7% το πρώτο τρίμηνο, όταν η ισχυρή εγχώρια ζήτηση ενισχύθηκε λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού και των νοικοκυριών που αύξησαν τις αγορές τους εν αναμονή υψηλότερου πληθωρισμού.

Η ετήσια ανάπτυξη του περασμένου έτους αναθεωρήθηκε σε 5,1% από το προκαταρκτικό 4,5%, παρά την επιβράδυνση στους κύριους εμπορικούς εταίρους και τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου.

Keywords
Αναζητήσεις
tourkia-ta-ypsila-epitokia-frenaran-tin-anaptyxi--sto-25-i-anaptyxi-tou-aep-sto-v-trimino.htm
Τυχαία Θέματα