Τραμπ: Σύντομα η συμφωνία – Μακρόν: Η ειρήνη δεν πρέπει να σημάνει παράδοση της Ουκρανίας
Την πεποίθηση του ότι ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να κάνει μια συμφωνία για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία εξέφρασε ξανά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός.
“Είναι προς το συμφέρον της Μόσχας να κάνει τη συμφωνία. Πιστεύω ότι θέλει [ο Πούτιν] να κάνει τη συμφωνία, μπορεί να κάνω λάθος, αλλά το πιστεύω”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνοντας ότι “αυτό είναι που κάνω όλη μου τη ζωή,
“Ο πόλεμος δεν έπρεπε ποτέ να ξεκινήσει και μπορεί να οδηγήσει στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο”, πρόσθεσε. “Τώρα η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει κεντρικό ρόλο και να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ουκρανίας”, δήλωσε. “Οι ΗΠΑ έδωσαν περισσότερα από κάθε άλλη χώρα. Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να ανακτήσουν ένα μέρος των χρημάτων”.
Από την πλευρά του ο Γαλλος πρόεδρος ανέφερε ότι “πάντα είναι καλό να συζητάς, ακόμα και όταν διαφωνείς. Ωστόσο, εγώ τελείωσα τις συνομιλίες μετά τη Μπούχα και τα εγκλήματα πολέμου. Τώρα υπάρχει μια νέα ευκαιρία λόγω της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Η εμπειρία μου είναι η εξής… στον παρελθόν διαπραγματευτήκαμε την ειρήνη αλλά λόγω της έλλειψης εγγυήσεων ασφαλείας ο Πούτιν παραβίασε την ειρήνη. Ακόμα και λίγες ημέρες πριν την εισβολή αυτός το αρνιόταν. Γι’ αυτό μόνο αν είσαι ισχυρός μπορείς να έχεις σεβασμό”.
Ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τον Τραμπ, επισημαίνοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος: “Δουλέψαμε πολύ για μία πρόταση που θα είναι αποδεκτή από την Ουκρανία. Ο Τραμπ θα συναντηθεί σύντομα με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και για το θέμα των ορυκτών και σπάνιων γαιών. Παράλληλα, μπήκαμε σε λεπτομέρειες για την πρόταση που αφορα την εκεχειρία και θα δομήσουμε τις συζητήσεις μας σε αυτη τη βάση. Δουλεύουμε για να χτίσουμε διαρκή ειρήνη. Οι εγγυήσεις ασφάλειας, τα ορυκτά, το θέμα της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας και της οικονομίας όλα αυτά εξετάζονται. Θέλουμε ειρήνη, όχι μια γρήγορη συμφωνία”. “Η ειορήνη αυτή δεν θα σημαίνει παράδοση της Ουκρανίας”, τόνισε.
Επανέλαβε εξάλλου ότι τα στρατεύματα που θα στείλει η Ευρώπη στην Ουκρανία θα έχουν ειρηνευτική αποστολή. “Δεν θα πάνε στην πρώτη γραμμή ή στα κατεχόμενα, θα είναι μια ειρηνευτική δύναμη – θα δείχνει αλληλεγγύη”.
Διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι εκτός από τη Γαλλία υπάρχουν και άλλοι σύμμαχοι που έχουν δείξει ότι θέλουν να διαθέσουν προσωπικό ή/και εξοπλισμό ή να βοηθήσουν με τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η συμμετοχή των ΗΠΑ, ανέφερε.
Οι συνομιλίες των δύο ανδρών πέρασαν και σε οικονομικά θέματα. Όπως ανέφερε ο Μακρόν οι “ομάδες μας θα συνεχίσουν να επικοινωνούν για να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε, οι οικονομίες μας είναι αλληλένδετες, θέλουμε να έχουμε δίκαιο ανταγωνισμό και ομαλές σχέσεις στο εμπόριο και τις επενδύσεις”.
“Βρήκαμε κοινά σημεία και στη ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα στη Μέση Ανατολή”, πρόσθεσε. “Δεν θέλουμε να δούμε ένα Ιράν με πυρηνικά. Στη Συρία και το Ιράν δεν θέλουμε να δούμε να ανακάμπτουν ισλαμικές ομάδες. Η Γαλλία έχει γνωρίσει τρομοκρατικές επιθέσεις στο παρελθόν και είμαστε στο πλευρό σας”.
Νωρίτερα, υποδεχόμενος τον Μακρόν ο κ. Τραμπ είχε μια μακρά «συζήτηση» μαζί του ενώπιον των δημοσιογράφων. Κορυφαίο ίσως στιγμιότυπο αυτής, το σημείο που ο Γάλλος πρόεδρος διακόπτει τον Αμερικανό ομόλογό του και του εξηγεί πόσα πραγματικά έχει πληρώσει η Ευρώπη στη στήριξή της προς την Ουκρανία.
Πάντως ο Τραμπ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «εάν φερθούμε έξυπνα, ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει σύντομα», ενώ εκτίμησε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μπορεί να βρίσκεται στις ΗΠΑ αυτή ή την επόμενη εβδομάδα για να υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις σπάνιες γαίες.
Μακρόν: Στόχος της Γαλλίας μια «σταθερή, μακροχρόνια ειρήνη» στην Ουκρανία – “Έτοιμη” η Ευρώπη να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Μπαμπάς σου είναι αυτή η κυρία!
- Μην κλέβετε... θα σας τα χαρίσουμε
- Οι 10 πόλεις που είναι πιο φιλικές προς το περπάτημα
- Οι καλύτερες χώρες για να ταξιδέψεις μόνος το 2025
- Σεισμός τώρα 4,4 Ρίχτερ στη Ρόδο
- Ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI υποδέχεται τον γιο του: «Δεν έχω νιώσει ποτέ τόση αγάπη»
- «Six Senses Megalonisos», το πολυτελές, οικολογικό έργο που θα χτιστεί στις «ελληνικές Μαλδίβες»
- Φινάλε με νίκη για την Εθνική σε βράδυ γεμάτο παρελθόν
- Τράπεζα Πειραιώς: Στο 15% μείωσε το ποσοστό του ο Τζον Πόλσον
- Τραμπ σε Μακρόν: Σοβαρές συζητήσεις με Πούτιν-Θέμα χρόνου η εκεχειρία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Τραμπ: Σύντομα η συμφωνία – Μακρόν: Η ειρήνη δεν πρέπει να σημάνει παράδοση της Ουκρανίας
- Wall Street: Πτώση Nasdaq και S&P 500
- Ενίσχυση χρυσού και πετρελαίου την Δευτέρα
- Ο ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα Ουκρανίας – Ευρώπης για τη ρωσική εισβολή
- Σε δίκη Μαρινάκης, Μώραλης, Καραπαπάς, Κουντούρης, Αγραφιώτης για τη δολοφονία Λυγγερίδη
- Μακρόν: Στόχος της Γαλλίας μια «σταθερή, μακροχρόνια ειρήνη» στην Ουκρανία – “Έτοιμη” η Ευρώπη να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας
- ΗΠΑ: Διαψεύδεται η αποχώρηση από την Αλεξανδρούπολη από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας
- Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές-Άνοδος στη Γερμανία
- Στην πώληση του 2,8% της Πειραιώς προχώρησε ο John Paulson
- Χ.Μεγάλου: Δάνεια 12 δισ και μερίσματα 2 δισ μέχρι το 2028 – Στόχος μας να είμαστε η νούμερο ένα τράπεζα για τους πελάτες μας και για τους μετόχους μας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Οικογένεια Βασίλη Καλογήρου: Κάνει λόγο για αρπαγή και δολοφονία του
- Φινάλε με νίκη για την Εθνική σε βράδυ γεμάτο παρελθόν
- «Six Senses Megalonisos», το πολυτελές, οικολογικό έργο που θα χτιστεί στις «ελληνικές Μαλδίβες»
- Σεισμός 4,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Ρόδου
- Οι 10 πόλεις που είναι πιο φιλικές προς το περπάτημα
- Πούτιν: Θετικός στην πρόταση Τραμπ για μείωση κατά 50% των στρατιωτικών δαπανών ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας
- Anthropic: Επιπλέον $3,5 δισ. χρηματοδότησης επιζητά η εταιρεία AI με το «πιο έξυπνο» chatbot
- Σταδιακή ύφεση παρουσιάζει η σεισμικότητα στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού
- Βρετανία: Πόσα δισεκατομμύρια θα δαπανήσει για το εξοπλιστικό πρόγραμμά της
- Κλιματική κρίση: Πώς Λος Αντζελες και Σαν Φρανσίσκο βυθίζονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα