Τράπεζα Πειραιώς: Διεύρυνση των απωλειών στις αγορές ομολόγων παρά την αναβάθμιση της S&P

Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο κινήθηκε τον Απρίλιο η αγορά κρατικών ομολόγων παρά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης  από την S&P αλλά και την δεύτερη έξοδο – για το έτος – στις αγορές με την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου (λήξη Απρίλιο 2027) στα τέλη του μήνα.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων κατέγραψε ήπια καθοδική πορεία τις τρείς πρώτες βδομάδες του μήνα φτάνοντας τις 620 μονάδες (21 Απριλίου) με την πτωτική τάση να ενισχύεται σημαντικά την τελευταία βδομάδα του μήνα στον απόηχο των εξελίξεων στον πληθωρισμό και τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης βρέθηκε 4% χαμηλότερα στις 603 μονάδες συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα με την πτώση να συνεχίζεται και την πρώτη βδομάδα του Μαΐου και με την μεσοσταθμική απόδοση να φτάνει τις 273 μονάδες βάσης (μβ), 186 μβ υψηλότερα από τις αρχές του έτους.

Παρά το δυσχερές διεθνές περιβάλλον για τα ελληνικά ομόλογα, η S&P προχώρησε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μια βαθμίδα σε BB+, δηλαδή μια βαθμίδα χαμηλότερα από την «επενδυτική» κατηγορία, υποβιβάζοντας ωστόσο τις προοπτικές σε σταθερές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν έδωσε την αναμενόμενη ώθηση στα κρατικά ομόλογα καθώς είχε ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές. Ως αποτέλεσμα η επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου με κουπόνι 2% στα τέλη Απριλίου, τιμολογήθηκε στο 2,37% (+110 μβ από το mid swap) με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί €1,5 δισ. και τις προσφορές να κινούνται στα €4,8 δισ.

Σημαντικές πιέσεις σημειώθηκαν και στο εύρος επιτοκίων (spread) της ελληνικής 10ετίας έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων τον Απρίλιο καθώς αυξήθηκε κατά 39 μβ στις 241 μβ ενώ διευρύνθηκε επιπλέον κατά 13 μβ το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου στις 253 μβ προσεγγίζοντας τα επίπεδα του Απριλίου του 2020. Σύμφωνα με το μοντέλο αποτιμήσεων, το spread σε αυτό το επίπεδο θεωρείται σχετικά «υπερτιμημένο» κατά 55 μβ από άποψη μακροοικονομικών στοιχείων χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει σε κάποια ακραία τιμή σύμφωνα με την στατιστική ανάλυση. Τα θεμελιώδη μεγέθη με την μεγαλύτερη συμβολή σε αυτή την ανοδική μεταβολή εντοπίζονται στην επιδείνωση των πρόδρομων δεικτών για την οικονομική δραστηριότητα αλλά και στην χειροτέρευση του διεθνούς επενδυτικού κλίματος. Εξίσου σημαντικό είναι ότι σύμφωνα με τον Δείκτη Κατανομής Κινδύνων της αγοράς κρατικών ομολόγων, η πιθανότητα περαιτέρω πιέσεων προς τα πάνω στο 10ετες spread (downside risk) συνεχίζει να ενισχύεται για 2ο συνεχόμενο μήνα.

Καθοδικά κινήθηκε τον Απρίλιο ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς ακολουθώντας την πορεία του κρατικού δείκτη σημειώνοντας πτώση της τάξης του 0,54% φτάνοντας τις 139,7 μονάδες. Συγκεκριμένα, η μεσοσταθμική απόδοση του δείκτη μειώθηκε κατά 14 μβ στο 3,65% στα τέλη Απριλίου κρατώντας αυτή τη δυναμική και το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου κατά τη διάρκεια του οποίου κατέγραψε πρόσθετες απώλειες της τάξης των 57 μβ με την απόδοση να ανέρχεται άνω του 4,2%. Πιο συγκεκριμένα, η πλειονότητα των ομολόγων του δείκτη κατέγραψε πτώση με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται από τα ομόλογα της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (4,73%) με λήξη το 2026, FRIGOGLASS (3.96%) με λήξη το 2025 και COCA-COLA (3,33%) με λήξη το 2031. Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκαν τον Απρίλιο τα ομόλογα της INTRALOT (5,68%) με λήξη το 2024, της ELVAHALCOR (2,05%) με λήξη το 2028 και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,84) με λήξη το 2024.

Keywords
Τυχαία Θέματα