Τράπεζα Πειραιώς: Νέα άνοδος στις τιμές των αγροτικών προϊόντων

Άνοδο σημείωσαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων συνολικά, με το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τον χυμό πορτοκαλιού και τη σόγια να πρωταγωνιστούν, με τη ζήτηση να ενισχύεται, παρά την ενίσχυση του δολαρίου και των ανησυχιών για επιβράδυνση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης, όπως επισημαίνει η Τράπεζα Πειραιώς στο 8ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων για το 2022.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την τράπεζα, η συνέχιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών που

επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο, ενδέχεται να συνεχίσουν να λειτουργούν υποστηρικτικά των τιμών τους, καθώς οι εκτιμήσεις του ΝΟΑΑ κάνουν λόγο για πιθανή συνέχιση του φαινομένου La-Ninia, το προσεχές διάστημα, ωστόσο με μειωμένες σχετικά πιθανότητες (60% από 86%).

Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω, καθώς και τη συνέχιση του πολέμου, ο κλάδος των σιτηρών (σιτάρι, σόγια, καλαμπόκι) προβλέπεται να ευνοηθεί μεσοπρόθεσμα, ωστόσο μια κλιμάκωση στο εμπορικό ζήτημα ΗΠΑ-Κίνας πιθανά να πιέσει πτωτικά την τιμή της σόγιας. Για τη ζάχαρη, οι ανησυχίες για χαμηλές προμήθειες στη Βραζιλία, καθώς και ο περιορισμός των εισαγωγών-εξαγωγών δύναται να υποστηρίξουν θετικά την τιμή της. Η περιορισμένη παραγωγή και τα χαμηλά αποθέματα χυμού πορτοκαλιού πιθανά να ευνοήσουν την τιμή του, παρά την μειωμένη ζήτηση, κάτι το οποίο αναμένεται και για το βαμβάκι, με τους επενδυτές να προσπαθούν να σταθμίσουν τις προοπτικές ζήτησης σε μια πιθανή παγκόσμια επιβράδυνση. Για το ρύζι, η χαμηλή παραγωγή και τα αποθέματα προβλέπεται να συνδράμουν θετικά στην τιμή του ταυτόχρονα με την ενισχυμένη κατανάλωση, ενώ για τα βοοειδή οι ενισχυμένες προμήθειες πιθανά να θέσουν σε πτωτική πίεση τις τιμές τους.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε σε μηνιαίο επίπεδο ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (+8,60%) σε σχέση με τον δείκτη των εμπορευμάτων (+1,34%). Καταλύτης της παραπάνω κίνησης πιθανά να αποτέλεσε η ενίσχυση της ζήτησης, προεξάρχοντος της Κίνας, καθώς τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία (εισαγωγές, εξαγωγές) έδειξαν μια συγκρατημένη βελτίωση, ταυτόχρονα με τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας απέναντι στον κορονοιό. Αν και συνολικά τα εμπορεύματα παραμένουν ακριβά εξαιτίας της Fed και του ενισχυμένου δολαρίου, επιπλέον παράγοντες όπως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και μια νέα ένταση στις Ρωσοουκρανικές σχέσεις, δύναται να εντείνουν τις θετικές τους αποδόσεις. Ανασταλτικοί παράγοντες πιθανά να αποτελέσουν οι προοπτικές για πιθανή μείωση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης, καθώς και μια κλιμάκωση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Η εικόνα των αγορών

Κέρδη κατέγραψαν οι μετοχικές αγορές σε μηνιαίο επίπεδο (S&P500 +4,45%, MSCIEM +0,15%), καθώς η υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, απομάκρυνε το ενδεχόμενο για επιθετικότερη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, με τα επιμέρους οικονομικά στοιχεία να παραμένουν αρκετά θετικά, ιδίως στην αγορά εργασίας.

Στην Ευρωζώνη, ο ιστορικά υψηλός πληθωρισμός που υποχρέωσε την ΕΚΤ να μπει σε τροχιά αύξησης επιτοκίων, οι ιδιαίτερα υψηλές ενεργειακές τιμές και η αβεβαιότητα για επαρκή διαθεσιμότητα φυσικού αερίου, άσκησαν επιπρόσθετη πίεση στην οικονομική δραστηριότητα η οποία αποτυπώθηκε στην εξέλιξη των πρόδρομων επιχειρηματικών δεικτών. Το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,01% και του 2ετούς στο 3,31%, με τους επενδυτές να παραμένουν στην πιθανότητα ύφεσης.

Παράλληλα, το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε στις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ταιβάν, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου και στις εξελίξεις στην Μ. Βρετανία και στην Ιταλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα