ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στα 5 δισ. ευρώ βλέπει το όφελος από τον αναβαλλόμενο φόρο το Bloomberg

Επικαλούμενο ανώνυμη πηγή το Bloomberg αναφέρει ότι ο αντίκτυπος για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες από τον αναβαλλόμενο φόρο θα είναι μεταξύ 3 δισ. ευρώ και 5 δισ. ευρώ. Ένας δεύτερος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η ενίσχυση που θα λάβουν οι τράπεζες θα είναι μικρότερη, αναφέρει το πρακτορείο.

Η πολυαναμενόμενη τροπολογία για τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου

σε φορολογική απαίτηση κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Η ρύθμιση δίνει ένα κεφαλαιακό «μπόνους» στις τράπεζες ενόψει των stress tests, καθώς έχουν τη δυνατότητα να προσμετρήσουν στα κεφάλαιά τους τον αναβαλλόμενο φόρο, συμψηφίζοντας μέρος των απωλειών του «κουρέματος» με το φόρο που θα έπρεπε να καταβάλλουν σε περιπτώσεις μελλοντικής κερδοφορίας.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τι κερδίζουν από τον αναβαλλόμενο φόρο – Έκθεση της Bank of AmericaΘετική επίδραση στις ελληνικές τράπεζες από την επικείμενη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογικές πιστώσεις (DTC) έναντι του Δημοσίου βλέπει η Bank of America Merrill Lynch σε νέα της έκθεση της. Ωστόσο τονίζει ότι αυτό δεν ακυρώνει το ρίσκο που υπάρχει από την ποιοτική αναθεώρηση του χαρτοφυλακίου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (AQR).Η πιθανή μετατροπή, σύμφωνα με την επενδυτική, θα έχει θετικό αντίκτυπο στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και πιθανόν να συμπεριληφθούν στα stress tests. Μάλιστα προσδιορίζει το θετικό αντίκυτπο που μπορεί να έχουν κατά τη διαδικασία των stress tests στα 300 με 500 εκατ. ευρώ για κάθε τράπεζα, ανά περίπτωση. Επίσης θεωρεί ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με βάση τη “Βασιλεία ΙΙΙ”, που θα ενισχυθούν κατά 1,6 δισ ευρώ με 2,7 δισ ευρώ για κάθε τράπεζα ή 2,7 με 7,3 μονάδες βάσης.Ωστόσο η BofA υπογραμμίζει ότι αυτή η ωφέλεια δεν σβήνει τον κίνδυνο σε σχέση με το AQR και τα stress tests. Κάτι που διατηρεί την αβεβαιότητα, σύμφωνα με την επενδυτική, και αντικατοπτρίζεται στην επίδοση των τραπεζικών μετοχών.ΣΥΣΤΑΣΕΙΣΗ BofA εκτιμά ότι η μεταβλητότητα στις τραπεζικές μετοχές θα συνεχιστεί και γι αυτό δηλώνει ότι διατηρεί τη σύσταση “Neutral” που έχει για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες παρά την πρόσφατη αδυναμία που επέδειξαν.Όπως υπολογίζουν οι αναλυτές της επενδυτικής οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται σήμερα 0,9 φορές την εκτιμώμενη λογιστική τους αξία για το 2014 που αποτελεί 5% discount έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους και 51% discount έναντι του μ.ο. των τραπεζών σε Ανατ. Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική (EΕMEA).Η BofA διατηρεί τιμή στόχο 1,72 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 0,70 ευρώ για την Alpha Bank, 2,80 ευρώ για την Εθνική και 0,39 ευρώ για την Eurobank.Σύμφωνα με την έκθεση η Eurobank θα έχει το μεγαλύτερο όφελος απ’ την μετατροπή και η Εθνική το μικρότερο.

Τι είναι ο αναβαλλόμενος φόρος

Ο αναβαλλόμενος φόρος είναι φορολογική κεφαλαιακή βοήθεια που δόθηκε παλαιότερα στις τράπεζες ως αντιστάθμισμα στις μεγάλες απώλειες που προκάλεσε το «κούρεμα» των ομολόγων, το PSI. Υπενθυμίζεται ότι το PSI προκάλεσε ζημιές ύψους 37,7 δισ. ευρώ στις εγχώριες τράπεζες που αργότερα αυξήθηκα, καθώς τα ομόλογα που δόθηκαν ως αντάλλαγμα στις τράπεζες επαναγοράστηκαν από το Δημόσιο σε τιμή πολύ χαμηλότερη της αρχικής (ονομαστικής) τους αξίας. Ως αντιστάθμισμα στις απώλειες αυτές, το ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου, δηλαδή, έδωσε στις τράπεζες τη δυνατότητα να συμψηφίσουν μέρος των απωλειών του PSI με φόρο που θα έπρεπε να καταβάλουν από μελλοντικά κέρδη και το ποσό αυτό να προσμετρείται στα κεφάλαιά τους. Ωστόσο για να το λάβει υπόψη η ΕΚΤ για το stress test έπρεπε να υπάρξει δέσμευση ότι το ποσό που έχει αναγνωριστεί θα καταβληθεί στις τράπεζες ακόμα και αν αυτές δεν εμφανίσουν κέρδη τα επόμενα χρόνια. Ετσι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, το Δημόσιο θα δεσμευτεί ότι στην περίπτωση που οι τράπεζες τα επόμενα 20 – 30 χρόνια δεν εμφανίσουν κέρδη, τότε το Δημόσιο θα καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στον αναβαλλόμενο φόρο. Πρόκειται για καθαρά θεωρητικό ενδεχόμενο καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κέρδη. Σημειώνεται ότι η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν εμφανίσουν κέρδη και τελικά απαιτηθεί το Δημόσιο να καταβάλει το ποσό που έχει αναγνωριστεί ως φορολογική υποχρέωση.

Με την κίνηση αυτή το Δημόσιο αυξάνει τις πιθανότητες να διατηρήσει ανέπαφο το απόθεμα των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και να το ανακτήσει ταχύτερα. Η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου θα περιορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες -εκτός απροόπτου- σε χαμηλά επίπεδα και θα επιτρέψει στις εγχώριες τράπεζες να αναζητήσουν τα αναγκαία κεφάλαια (αν χρειαστεί) από τον ιδιωτικό τομέα. Αντίθετα, χωρίς τον αναβαλλόμενο φόρο, οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι μεγάλες, κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντική ζημιά το Δημόσιο. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κεφαλαιακές ανάγκες θα καλυφθούν από το ΤΧΣ και το Δημόσιο θα χάσει το κεφαλαιακό απόθεμα του Ταμείου. Αλλά ακόμα και αν οι τράπεζες προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου με τη συμμετοχή ιδιωτών, αυτές θα γίνουν σε αισθητά χαμηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα