ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ BAIL-IN ΑΠΟ ΤΟ 2016

Τους όρους για την εξυγίανση των τραπεζών και την πολύπλοκη διαδικασία μέσω της οποίας θα λαμβάνεται μία τέτοια απόφαση από τα ευρωπαϊκά όργανα περιγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση νομισματικής πολιτικής.

Όπως αναφέρεται, από την 1η Ιανουαρίου του 2016 για να οδηγηθεί μία τράπεζα σε εξυγίανση θα περνάει

από τρία στάδια, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει τον πρώτο λόγο και το Συμβούλιο Εξυγίανσης τον… τελευταίο.

Πιο αναλυτικά, στην έκθεση σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει περάσει τον κανονισμό με τον οποίο θεσπίζεται ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης που έχει στόχο, μεταξύ άλλων, την εξάλειψη των αλληλεπιδράσεων του δημοσιονομικού και του τραπεζικού τομέα, στην ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την ενοποίηση του ευρωπαϊκού πλαισίου ανάκαμψης και εξυγίανσης τραπεζών.

“Η ενιαία εφαρμογή των όρων εξυγίανσης διασφαλίζεται με τη σύσταση ενός Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (Single Resolution Board – SRB), αρμοδιότητα του οποίου είναι η εφαρμογή του κανονισμού και η λήψη αποφάσεων σχετικά με την υπαγωγή σε καθεστώς εξυγίανσης και τη χρηματοδότηση μίας τράπεζας από το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (Single Resolution Fund – SRF)”.

Συνοπτικά, σύμφωνα με τα βασικά σημεία του κανονισμού για τη λήψη αποφάσεων σε περιπτώσεις εξυγίανσης, προβλέπεται η παρακάτω διαδικασία:

• Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπό την αρμοδιότητά της στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism – SSM) των τραπεζών, ειδοποιεί το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, για υφιστάμενα ή πιθανολογούμενα προβλήματα βιωσιμότητας τραπεζικών ιδρυμάτων. Επίσης, το Συμβούλιο Εξυγίανσης μπορεί να διενεργήσει τη σχετική αξιολόγηση με δική του πρωτοβουλία.

• Μετά τη λήψη της σχετικής ειδοποίησης από την ΕΚΤ (ή με ιδία πρωτοβουλία και αφού ενημερώσει σχετικά την ΕΚΤ) το Συμβούλιο Εξυγίανσης αξιολογεί, με βάση τα κριτήρια για την εξυγίανση, και υιοθετεί αποφάσεις εξυγίανσης ή, εναλλακτικά, εκκαθάρισης των τραπεζών.

• Η απόφαση αυτή τίθεται σε ισχύ μόνο εφόσον εντός 24 ωρών δεν διατυπωθούν αντιρρήσεις από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή εφόσον γίνει δεκτή από την Επιτροπή.

• Οι αποφάσεις εξυγίανσης θα λαμβάνονται από το Συμβούλιο Εξυγίανσης στην εκτελεστική του σύνθεση.

Σε περίπτωση που για μια εξυγίανση απαιτείται χρήση των πόρων του Ταμείου πάνω από το όριο των 5 δισ. ευρώ, κάθε μέλος της ολομέλειας μπορεί, εντός αυστηρά καθορισμένης προθεσμίας, να ζητήσει να ληφθεί απόφαση από την ολομέλεια.

• Οι αποφάσεις στην ολομέλεια του Συμβουλίου Εξυγίανσης, για τις περιπτώσεις στις οποίες πληρούνται οι όροι για λήψη σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο, θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία, υπό την προϋπόθεση ότι η πλειοψηφία θα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 30% των εισφορών στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης.

“Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (SRM) μαζί με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) αποτελούν τους δύο από τους τρεις πυλώνες της Τραπεζικής Ένωσης• το εποπτικό σκέλος της τραπεζικής ένωσης τίθεται σε λειτουργία από 4.11.2014 και το σκέλος του μηχανισμού εξυγίανσης από 1.1.2016. Επίσης, ο τρίτος πυλώνας της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης ενισχύεται με το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων. Η αποτελεσματική λειτουργία των μηχανισμών της Τραπεζικής Ένωσης αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, με ιδιαίτερα οφέλη για τα κράτη-μέλη της που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρόσφατης κρίσης”.

Original article: ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ BAIL-IN ΑΠΟ ΤΟ 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα