ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μια έξυπνη λύση για να γίνουν τα κόκκινα δάνεια…ροζ – Η πρόταση της PWC

Απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων από τις τράπεζες, τα οποία είναι δεσμευμένα λόγω των μη-εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων, εισηγείται η PriceWaterhouseCoopers.. Η απελευθέρωσή τους θα προσελκύσει πρόσθετη ρευστότητα καθώς τα περιουσιακά στοιχεία θα επανενεργοποιηθούν μέσα στον παραγωγικό κύκλο. Για το σκοπό αυτό θα μπορούσαν να δοθούν επιπλέον στις τράπεζες φορολογικά κίνητρα συμβατά με τη Βασιλεία ΙΙΙ, έτσι ώστε να μην επηρεασθεί κατά το δυνατό η κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Η πρόταση: Να θεωρηθεί tax credit, φορολογική απαίτηση δηλαδή, μέρος της ζημίας που θα εγγράψουν οι τράπεζες από τις κεφαλαιοποιήσεις επιχειρηματικών δανείων.Να επιτραπεί στις τράπεζες, εφόσον κεφαλαιοποιούν εταιρικά δάνεια. να σχηματίζουν φορολογική απαίτηση για το 26% της ζημίας, όσο και το ύψος του ισχύοντος φορολογικού συντελεστή για εταιρικά κέρδη.

Αν, για παράδειγμα, οι τράπεζες διαθέτουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια συγκεκριμένης εταιρείας ύψους 100 εκατ. ευρώ, για τα οποία έχουν σχηματίσει ήδη προβλέψεις 50 εκατ. ευρώ, θα μπορούν να διαπραγματευθούν με ενδιαφερόμενους στρατηγικούς επενδυτές την κεφαλαιοποίηση δανείων 50 εκατ. ευρώ και την αναχρηματοδότηση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα των υπόλοιπων 50 εκατ. ευρώ.

Με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο στρατηγικός επενδυτής με τη σειρά του θα αποδεχθεί να βάλει φρέσκο χρήμα της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό τα μεν δάνεια της επιχείρησης θα μειωθούν κατά 50 εκατ. ευρώ, τα κεφάλαιά της θα ενισχυθούν κατά 70 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο των δανείων της (50 εκατ. ευρώ) θα καταστεί ενήμερο.

Τα οφέλη για τις πιστώτριες τράπεζες με βάση την πρόταση της PwC δεν τελειώνουν εδώ. Κεφαλαιοποιώντας δάνεια 50 εκατ. ευρώ, γίνονται μέτοχοι της εταιρείας, και εγγράφουν ζημία, το ύψος της οποίας μπορεί να ανέλθει ως και τα 50 εκατ. ευρώ.

Το 26% της ζημίας, όμως, είναι φορολογική απαίτηση και ως εκ τούτου όχι μόνο δεν επιβαρύνει τα εποπτικά τους κεφάλαια, αλλά αντίθετα τα ενισχύει. Και αυτό επειδή είχαν ήδη σχηματίσει προβλέψεις 50 εκατ. ευρώ που είχαν αφαιρεθεί από τα εποπτικά κεφάλαια.

Η πρόταση αυτή αποτελεί λύση για τις τράπεζες, οι οποίες τώρα δεν προχωρούν σε ενεργητική διαχείριση των εταιρικών προβληματικών δανείων επειδή οι ζημίες που θα εγγράψουν θα ροκανίσουν τα βασικά εποπτικά τους κεφάλαια.

Η Ιταλία προχώρησε ήδη σε αυτήν την κατεύθυνση, θεσμοθετώντας τη δυνατότητα των τραπεζών να αναγνωρίζουν ως φορολογική απαίτηση μέρος της ζημίας που εγγράφουν από την ενεργητική διαχείριση προβληματικών επιχειρηματικών δανείων. Στη δε Ισπανία συζητείται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα φορολογικής απαίτησης για όλες τις προβλέψεις έναντι δανείων που σχηματίζουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα