ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Νέους κανόνες εκκαθάρισης θεσπίζει η ΕΕ – Σύγκρουση Κομισιόν – Γερμανίας

[upd] Οι ιδιοκτήτες τραπεζών και οι πιστωτές χαμηλής διαβάθμισης πρέπει να συμβάλλουν για να καλυφθεί το κεφαλαιακό έλλειμμα πριν ο οργανισμός μπορέσει να λάβει λεφτά των φορολογούμενων, σύμφωνα με τους νέους κανόνες της ΕΕ για τις τράπεζες που παρουσιάστηκαν σήμερα και θα ισχύουν από 1ης Αυγούστου.

Οι νέοι κανόνες υποστηρίζουν ακόμη ότι η τράπεζα πρέπει

υπό κανονικές συνθήκες να προετοιμάσει ένα πλήρες σχέδιο αναδιοργάνωσης «συμπεριλαμβανομένου και ενός σχεδίου αύξησης μετοχικού κεφαλαίου» για να δείξει πώς θα γίνει κερδοφόρα μακροπρόθεσμα, προτού λάβει κρατική βοήθεια.

Οι κανόνες μπορούν να παρακαμφθούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου «η χρηματοπιστωτική σταθερότητα» βρίσκεται σε κίνδυνο, αναφέρει η ΕΕ στην ανακοίνωση.

«Οι σημερινές αλλαγές των κανόνων για την κρίση βασίζονται στην καλή εξάσκηση των προηγουμένων ετών σε ό,τι αφορά τις διασώσεις τραπεζών και την αναδιάρθρωση αυτών», δήλωσε ο Επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια.

Ο Αλμούνια δήλωσε ότι με το σύστημα της ΕΕ «θα ισορροπήσει το αγωνιστικό πεδίο μεταξύ παρόμοιων τραπεζών που βρίσκονται σε διαφορετικά κράτη-μέλη και θα μειώσει τον κατακερματισμό της αγοράς».

Νωρίτερα το Bank Wars μετέδιδε:

Σύγκρουση Κομισιόν – Γερμανίας για τον μηχανισμό εκκαθάρισης

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο αρμόδιος επίτροπος για την εποπτεία του χρηματοοικονομικού κλάδου, καταθέτει σήμερα Τετάρτη την πρόταση του για τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθαρίσεων που θα έχει την αρμοδιότητα να αναδιαρθρώνει ή να κλείνει οιαδήποτε από τις 6.000 τράπεζες στην ευρωζώνη.

Βάσει του σχεδίου της Κομισιόν, θα υπάρξει ένα «ενιαίο συμβούλιο εκκαθαρίσεων» που θα προετοιμάζει και θα εκτελεί τις αναδιαρθρώσεις τραπεζών, με την στήριξη ενός κοινού ταμείου που θα χρηματοδοτηθεί από συνεισφορές τραπεζών. Το συμβούλιο θα απαρτίζεται από αντιπροσώπους των αντίστοιχων εθνικών αρχών, της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Ο επικεφαλής και ο αναπληρωτής του θα επιλέγονται από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει ότι οι τράπεζες θα χτίσουν με δικά τους κεφάλαια ένα δίχτυ ασφαλείας ύψους 70 δισ. ευρώ. «Θα χρειαστεί όμως, μία δεκαετία για να δημιουργηθεί αυτό το ταμείο, εξέλιξη που αφήνει την επιτροπή της Κομισιόν εξαρτημένη από τα εθνικά σχήματα» σχολιάζει το Reuters.

Ο μηχανισμός θέτει σε τροχιά σύγκρουσης Βρυξέλλες και Βερολίνο καθώς η γερμανική πλευρά ανησυχεί πως θα πληρώσει τα …σπασμένα των τραπεζών όταν τεθεί σε λειτουργία ο εποπτικός ρόλος της ΕΚΤ για τον τραπεζικό κλάδο τον επόμενο χρόνο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε χθες σχετικά: «Ενόσω δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση των συνθηκών, πρέπει να μείνουμε στη νομική βάση που έχουμε» και συμπλήρωσε: «Σε αντίθετη περίπτωση θα αποτύχουμε και θα δημιουργήσουμε νέες αβεβαιότητες στις αγορές».

Keywords
Τυχαία Θέματα