Τράπεζες, Όμιλοι, υπουργοί, «εμβολιάζουν» με υπερ-αισιοδοξία όταν οι ίδιοι παίρνουν… «χάπια» λιτότητας – Κρατάτε μικρό καλάθι για το 2023

Διαβάζοντας εφημερίδες και sites οικονομικού – τραπεζικού περιεχομένου, (με ελάχιστες εξαιρέσεις) η αισιοδοξία για τα μελλούμενα να συμβούν το 2023 είναι διάχυτη, στα περισσότερα πρώτης κατηγορίας θέματά τους.

Κέρδη, deals, εξαγορές, ανάπτυξη, νέες τιμές στόχοι για τις μετοχές και από κοντά, στις παραπολιτικές δημοφιλείς στήλες, μεγάλοι επιχειρηματίες και τραπεζίτες σιγοντάρουν με διαρροές, για τις επικείμενες επιτυχίες τους, Το ίδιο ισχύει φυσικά και για πολλούς

υπουργούς που ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, εμβολιάζοντας την κοινωνία με ενέσεις υπερ-αισιοδοξίας.

Που ζούμε; Σε ραγδαία…αναπτυσσόμενο Παράδεισο επί γης;

Το ερώτημα είναι ειρωνικό. Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι σε τράπεζες και μεγάλους Ομίλους, οι εντολές στα στελέχη για δραστικό περιορισμό κόστους σε όλα τα επίπεδα έχουν γίνει …ευαγγέλιο. Όλη η αγορά γνωρίζει ότι οι πληρωμές στους προμηθευτές, με διάφορα προσχήματα των λογιστηρίων, όλο και πάνε πιο πίσω: Όχι σε ημέρες ή εβδομάδες, αλλά σε μήνες!

Μπορεί η ανεξήγητη αυτή “προπαγάνδα”, σε ένα βαθμό, να είναι απαραίτητη για την τόνωση του ηθικού, αλλά τα όρια έχουν ξεπεραστεί….

Ιδού μερικά θέματα και περιπτώσεις που η «προπαγάνδα» μπορεί να γυρίσει μπούμερανκ σε όσους την ασκούν και κυρίως στους πολλούς που την «τρώνε αμάσητη»:

Άνοιξη ή αρχές καλοκαιριού έχουμε βουλευτικές εκλογές. Δεν γνωρίζει κανείς αν θα είναι ή όχι…περίπατος για την κυβέρνηση, όπως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν. Το βέβαιο είναι ότι θα χρειαστούν και δεύτερες εκλογές μέσα στο καλοκαίρι για να έχουμε κυβερνητική πλειοψηφία. Στο πιο καλό για την αγορά σενάριο, ουσιαστικά, η νέα κυβέρνηση θα πιάσει δουλειά από τον Σεπτέμβριο.

-Είναι η Ελλάδα χώρα που όλα κυλούν ομαλά και γρήγορα χωρίς να υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση; Όχι. Να λοιπόν ένας βασικός λόγος που πολλά από τα «διαφημιζόμενα» τώρα, δεν θα τρέξουν χρονικά όπως προβάλλονται από τα περισσότερα  ΜΜΕ.

-Αν δεν προλάβει μέχρι την άνοιξη το ΤΧΣ, με βάση τα όσα ο νόμος και οι διαδικασίες ορίζουν, να πουλήσει τις μεγάλες συμμετοχές του στην Εθνική και την Πειραιώς αλλά και τις πολύ μικρότερες στην Alpha και τη Eurobank, μπορεί να προχωρήσει κάτι ως προς τη νέα φυσιογνωμία του τραπεζικού συστήματος πριν το φθινόπωρο του 2023; Όχι είναι η απάντηση.

-Αν δεν προκηρυχθεί άμεσα ο διαγωνισμός για την Αττική Οδό, τη χρυσοτόκο όρνιθα των παραχωρήσεων, δεδομένων των διαδικασιών του διαγωνισμού (θα γίνει της κακομοίρας από ενστάσεις) και του χρόνου που απαιτείται (πάνω από 18 μήνες), πότε με το καλό θα την αναλάβει ο νέος  παραχωρησιούχος; Θα τελειώσουν  όλα μέχρι την επίσημη λήξη της παραχώρησης, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2024 ή θα έχουμε…ντράβαλα με την καθυστέρηση που μπορεί να φέρει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον στα ταμεία του νυν παραχωρησιούχου (Ελλάκτωρ, Άβαξ);

-Η πρόοδος στο project του Ελληνικού, δεδομένης της αύξησης του κόστους δανεισμού μπορεί και θα είναι η αναμενόμενη; Είναι ένα ερώτημα. Το σφίξιμο στα ζωνάρια όσων έχουν αναλάβει δουλειές εκεί, με την προτροπή «μειώστε τα κόστη» δεν σημαίνει τίποτα;

-Στο Χρηματιστήριο, που υποτίθεται ότι εδώ και μήνες ετοιμάζει θετικές εκπλήξεις με είσοδο νέων εταιρειών ή επάνοδο «ξενητεμένων», όλα καλά; Και ό,τι δεν έγινε μέχρι τώρα, θα γίνει σε προεκλογική περίοδο και καλοκαιριάτικα; Ο τζίρος είναι για… κλάματα και όσοι ασχολούνται με το spor, σε ένα μεγάλο βαθμό ασχολούνται με τους κωδικούς τους στις μεγάλες ξένες αγορές.

Στα παραπάνω, οφείλουμε να προσθέσουμε:

Το κόστος του χρήματος που σίγουρα δεν πρόκειται να πέσει, τουλάχιστον πριν το τέλος του 2023. Και θα είναι δυσβάστακτο για όλους, εκτός και αν κάποιοι πιστεύουν πως η Ελλάδα, μέσα σε αυτό τον γενικό «χαμό», κερδίσει από τους ξένους Οίκους την επενδυτική βαθμίδα, που σίγουρα μπορεί να απαλύνει τα κόστη δανεισμού του Δημοσίου, των τραπεζών, των Ομίλων και γενικά όλων όσοι έχουν ακόμα το «προνόμιο» να μπορούν να υποβάλλουν αίτηση δανειοδότησης. (Ως γνωστόν, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων, είναι στη μαύρη λίστα τραπεζών, servicers, Τειρεσία.)Το γνωστό θέμα με την απόφαση του Αρείου Πάγου για το «μπλοκάρισμα» των πλειστηριασμών (αφορά στο 20-40% των εισπράξεων που παγώνουν προσωρινά) με ό,τι αυτό σημαίνει για τις τράπεζες, τους servicers αλλά και για το δημόσιο χρέος. (Η Eurostat θέλει να προσθέσει στο χρέος και πριν την απόφαση του ΑΠ τις εγγυήσεις του Δημοσίου ύψους 18,5 δισ. Ευρώ για τις τιτλοποιήσεις ή έστω μέρος τους)Τον τουρισμό. Θα είναι πιο αποδοτικός ή λιγότερο αποδοτικός το 2023; Ως γνωστόν, τα εισοδήματα των Ευρωπαίων, δεδομένου του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους θα υποστούν μεγάλο στραπάτσο τον χειμώνα.Και φυσικά, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, είτε αυτές αφορούν στον πόλεμο στην Ουκρανία, είτε στον ακήρυχτο «πόλεμο» για την Ταιβάν, είτε στα τερτίπια της Τουρκίας, στην οποία, σημειωτέον, είναι προγραμματισμένες εκλογές για τις 18 Ιουνίου 2023, αν ο… πολυχρονεμένος θελήσει και τον βολεύει. Αν δεν θελήσει, γιατί θα δει πως δεν επανεκλέγεται, μην έχετε αμφιβολίες: Θα επιχειρήσει ένα μίνι θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, που του εξασφαλίζει (βάσει Συντάγματος 2017) παράταση παραμονής στην εξουσία τουλάχιστον για ένα έτος χωρίς εκλογές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Αισιοδοξία ναι, αλλά προέχει η άποψη έμπειρων ανθρώπων της αγοράς που λένε “κρατάτε μικρό καλάθι” για το 2023. Πολλές αβεβαιότητες, μεγάλα τα ρίσκα.

Βασίλης Βαλαμβάνος, vasval9@gmail.com

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα