ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πως ο Ντράγκι έσωσε τις θυγατρικές στα Βαλκάνια – Κρυφές πιστωτικές γραμμές από την ΕΚΤ


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εισήγαγε κρυφές πιστωτικές γραμμές στην Βουλγαρία και την Ρουμανία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να πείσει τις ξένες ρυθμιστικές αρχές να μην τραβήξουν την πρίζα στις τοπικές θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών.

Τα νέα για την στήριξη στο παρασκήνιο των θυγατρικών έρχονται την στιγμή που το Δ.Σ. της ΕΚΤ

αποφάσισε να αυξήσει το όριο της έκτακτης χρηματοδότησης για ελληνικές τράπεζες κατά 900 εκατ. ευρώ.

Η Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Alpha Bank έχουν όλες σημαντικά στοιχεία ενεργητικού στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Αν τα στοιχεία αυτά περνούσαν στον έλεγχο των τοπικών ρυθμιστικών αρχών, οι μητρικές τράπεζες θα δέχονταν άμεσο χτύπημα στα κεφάλαια τους. Ένα χτύπημα που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, το οποίο ήδη κρέμεται από μια κλωστή καθώς η χώρα παλεύει να συμφωνήσει ένα νέο πακέτο διάσωσης με τους διεθνείς πιστωτές.

«Ο φόβος είναι πως αν κάποιος φύγει πρώτος και τραβήξει την πρίζα, θα ακολουθήσουν όλοι οι άλλοι», ανέφερε πηγή με γνώση της κατάστασης.

Η πηγή σημείωσε ότι η ΕΚΤ είχε δημιουργήσει ειδικές συμφωνίες «swap» ή διμερής πιστωτικές γραμμές, με την Ρουμανία και την Βουλγαρία, για να τις διαβεβαιώσει ότι οι ελληνικές τράπεζες που λειτουργούν εκεί θα έχουν χρηματοδοτική στήριξη κατά την διάρκεια της τρέχουσας κρίσης.

Ανάλογες γραμμές «swap», oι οποίες επιτρέπουν σε ξένες κεντρικές τράπεζες να δανείζονται από την ΕΚΤ και να δανείζουν ξανά τα χρήματα αυτά τοπικά, χρησιμοποιήθηκαν κατά την κρίση της ευρωζώνης, αλλά είχαν ανακοινωθεί δημοσίως.

Η Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την νέα γραμμή χρηματοδότησης. Ανέφερε ότι οι ελληνικές θυγατρικές είναι φερέγγυες, προσθέτοντας ότι μπορούσαν να αρνηθούν στους μετόχους να αποσύρουν καταθέσεις και ότι θα μπορούσαν να αντλήσουν ρευστότητα από τις την τοπική κεντρική τράπεζα, αν η κατάσταση επιδεινωνόταν.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και η Βουλγαρική Εθνική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ παρακολουθεί την κατάσταση μέσω καθημερινών τηλεδιασκέψεων με όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες, στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης η Αλβανία, τα Σκόπια και η Σερβία.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία θεωρούνται οι πιο σημαντικές, γιατί οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν πάνω από το ένα πέμπτο του ενεργητικού του βουλγαρικού τραπεζικού συστήματος και πάνω από 12% του ρουμανικού.

Πηγή: Financial Times, euro2day.gr

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα