ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πουλάνε θυγατρικές, ασφαλιστικές, μετοχές εταιρειών…

Εκτεταμένα προγράμματα πώλησης μη στρατηγικών στοιχείων του ενεργητικού (non core assets), ενδεχομένως και τραπεζικών δραστηριοτήτων, περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες των συστημικών τραπεζών για την επόμενη ημέρα των δρομολογούμενων αυξήσεων κεφαλαίου.

Είναι προφανές, τονίζει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, ότι αρκετές τράπεζες, ακόμη και μετά την αίσια έκβαση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, δεν θα έχουν δείκτη κύριων βασικών ιδίων

κεφαλαίων (EBA Core Tier I) μεγαλύτερο του 9% που ορίζει πρόσφατη απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος, με αποτέλεσμα να καταστρώνουν business plans που περιλαμβάνουν κινήσεις όπως η επαναγορά των προνομιούχων μετοχών που λήγουν καθώς και πωλήσεις θυγατρικών, εντός και εκτός Ελλάδος, ακινήτων και μη τραπεζικών εργασιών.

Συνολικά, πάντως, βασικός άξονας των σχεδίων που καταρτίζουν οι τράπεζες είναι η πώληση από τις συστημικές τράπεζες των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων τους καθώς και των ζημιογόνων θυγατρικών τους την επόμενη τριετία-πενταετία, προκειμένου να μειώσουν το ενεργητικό και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θωράκιση. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα σχέδια αυτά θα πρέπει να υποβληθούν στο ΤΧΣ μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ η αρχή θα γίνει από τις συμμετοχές ή τις θυγατρικές που διατηρούν οι τράπεζες εκτός του ευρύτερου χρηματοοικονομικού τομέα, όπως για παράδειγμα τα ξενοδοχεία ή οι συμμετοχές σε επιχειρήσεις.

Ήδη η Αστήρ Παλάς της Εθνικής πωλείται μαζί με τη γειτονική έκταση από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ σε αντίστοιχες κινήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες που κατέχουν ξενοδοχειακές μονάδες (π.χ. το Hilton η Alpha Bank), είτε ως θυγατρικές είτε ως αποτέλεσμα κατασχέσεων λόγω κατάπτωσης δανείων.

Θα ακολουθήσουν οι συμμετοχές και θυγατρικές στην ανάπτυξη-διαχείριση ακίνητης περιουσίας και πιθανώς οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) καθώς και οι θυγατρικές ασφαλιστικές.

Ερωτηματικό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τις θυγατρικές τράπεζες στη ΝΑ Ευρώπη, με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. να ζητάει να πουληθούν οι ζημιογόνες και τις τράπεζες να προσπαθούν να το αποφύγουν, αντιπροτείνοντας «ισοδύναμες» κινήσεις, όπως ενέργειες που θα επιτρέψουν στις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια να επανέλθουν σε κερδοφορία.

Η αρχή με Αστέρα

Σύμφωνα με το ενημερωτικό της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης ο όμιλος θα διαθέτει δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (EBA Core Tier I) 7,8%, με βάση το σταθμισμένο ενεργητικό της 31ης Δεκεμβρίου 2012. Προκειμένου να ενισχύσει το Core Tier I πάνω από το ελάχιστο όριο του 9%, η Εθνική, όπως αναφέρει το ενημερωτικό, έχει ήδη δρομολογήσει ενέργειες όπως η δημόσια προσφορά για την επαναγορά των προνομιούχων τίτλων που έληξε και η πώληση της θυγατρικής Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης Α.Ε.

Το ενημερωτικό αναφέρει, ωστόσο, ότι οι παραπάνω ενέργειες δεν επαρκούν για την επίτευξη δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων ύψους 9%. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ο όμιλος θα προβεί σε πρόσθετες ενέργειες, για τις οποίες είναι ενήμερη η Τράπεζα της Ελλάδος, με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειάς του και την ικανοποίηση του ορίου 9%».

Η διοίκηση της Εθνικής δίνει στο ενημερωτικό δελτίο δείγματα των προθέσεών της για το πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών της στοιχείων, σημειώνοντας ότι στο επιχειρησιακό σχέδιο περιλαμβάνονται πωλήσεις μη στρατηγικών στοιχείων ενεργητικού. Ταυτόχρονα, προαναγγέλλει νέες πρωτοβουλίες στον τομέα διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού-παθητικού, πέραν της επαναγοράς υβριδικών τίτλων.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, η περίπτωση της Αστήρ Παλάς δείχνει να αποτελεί σηματωρό για τη στρατηγική της Εθνικής σχετικά με τα non core business assets. Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία επιτυχώς, αναμένεται ότι η Αστήρ Παλάς θα πάψει να είναι θυγατρική επιχείρηση της ΕΤΕ. Η πώληση του Αστέρα εντάσσεται στο πλαίσιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της ΕΤΕ, και όπως γράφει το ενημερωτικό, «απηχεί την ευρύτερη στρατηγική προσέγγιση της ΕΤΕ σε σχέση με τη διάθεση μη κύριων συμμετοχών του ομίλου».

Ο όμιλος της Εθνικής διαθέτει σειρά χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν non core business assets, όπως για παράδειγμα η Εθνική Ασφαλιστική, η Πανγαία ΑΕΕΑΠ, με ένα αξιοσημείωτο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, καθώς και κάποιες άλλες.

Το μέλλον της Finansbank

Την ίδια στιγμή, και παρά το γεγονός ότι στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης δεν υπάρχει καμία άμεση αναφορά σε πρόθεση της Εθνικής να πωλήσει μέρος ή το σύνολο του ποσοστού που κατέχει στη Finansbank, το ενδιαφέρον της αγοράς ήταν και παραμένει εστιασμένο στις αποφάσεις της διοίκησης του ομίλου για το μέλλον της τουρκικής θυγατρικής του. Η Εθνική κατέχει το 94% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank, ενώ διαθέτει option για την απόκτηση και επιπλέον 5%, και αποτιμά την παραπάνω συμμετοχή στα βιβλία της ελαφρώς υψηλότερα των 3,5 δισ. ευρώ. Ενδεχόμενη πώληση μέρους ή του συνόλου των μετοχών της Finansbank σε τιμή υψηλότερη της αξίας που είναι γραμμένη στα βιβλία θα ενίσχυε κατά το ποσό της διαφοράς τα κεφάλαια του ομίλου.

Παρότι η διοίκηση της Εθνικής αναφέρει στο ενημερωτικό ότι στις προτεραιότητες του ομίλου περιλαμβάνεται η συνέχιση της στήριξης των διεθνών δραστηριοτήτων σε χώρες όπου το οικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται ή έχει ήδη βελτιωθεί σημαντικά, όπως στην Τουρκία, η αγορά εκτιμά ότι εντός του καλοκαιριού θα δρομολογηθούν κινήσεις στη Finansbank που θα επιτρέψουν στην Εθνική να βελτιώσει την κεφαλαιακή της θέση.

Έλεγχοι

Να σημειωθεί ότι το σφιχτό χρονοδιάγραμμα ως προς την κατάρτιση και την υποβολή των πλάνων αναδιάρθρωσης και η ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για τις συγκεκριμένες στρατηγικές κινήσεις, σε συνδυασμό με τις εν εξελίξει αυξήσεις κεφαλαίου, βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος των Ελλήνων τραπεζιτών είναι να μπουν οι προτεραιότητες και οι βασικοί άξονες των πλάνων αναδιάρθρωσης, τα οποία θα υποβληθούν στην DG Comp έως τα τέλος Ιουλίου.

Η μείωση του ενεργητικού των συστημικών τραπεζών κρίνεται αναγκαία προκειμένου να υπάρξουν επιπλέον κεφάλαια που θα τις θωρακίσουν έναντι κινδύνων από την πορεία της οικονομίας (π.χ. επισφαλή δάνεια) και θα επιτρέψουν την ομαλή ιδιωτικοποίησή τους με αποεπένδυση του Ταμείου.

Πηγή: AxiaPlus – Του Κωστή Παπαγρηγόρη

Keywords
Τυχαία Θέματα