ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΕΚΤ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

[UPD] Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δηλώνει ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση στο διοικητικό της συμβούλιο για επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Τα σενάρια επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων που διακινήθηκαν μετά το δημοσίευμα της γερμανικής FAZ διαψεύδει ο κυβερνητικός

εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Μιλώντας στο Reuters, υπογράμμισε ότι “δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα”.

“Μια ημέρα μετά την επέκταση του ELA και σε μια στιγμή που είμαστε κοντά σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, προκαλούν ερωτηματικά αυτά τα σενάρια που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα”, δήλωσε στο πρακτορείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Η FAZ

Απόδειξη των έντονων πιέσεων που ασκούνται στην Ελλάδα την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους πιστωτές της χώρας, είναι το γεγονός ότι διέρρευσε στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, συζήτηση που έγινε στην ΕΚΤ όπου στελέχη της ζήτησαν η Αθήνα να επιβάλλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.

«Η ΕΚΤ θα αισθανόταν πιο άνετα εάν η Αθήνα επέβαλε ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων προκειμένου να ανακόψει την εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες» αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικαλούμενο πηγές από την κεντρική τράπεζα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφώνησε να αναεώσει τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω ELA, εντείνοντας ωστόσο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους. «

«Η ΕΚΤ θα αισθανόταν πολύ καλύτερα εάν επιβάλλονταν έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίων για να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία των τραπεζών» αναφέρει χαρακτηριστικά η FAZ.

Δημοσίευμα πάντως που η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES

Δημοσίευμα των FT τονίζει ότι ενόψει της αργίας της “Καθαράς Δευτέρας” επικρατεί ανησυχία σε τραπεζικούς κύκλους για την επιβολή περιοριστικών μέτρων.

Παρά την ένταση οι ελληνικές τράπεζες απέχουν πολύ απ’ τις μαύρες ημέρες του 2012, όπου κάθε μέρα οι καταθέτες τραβούσαν 3 με 4 δισ ευρώ την ημέρα, σχολιάζουν οι FT. Και προσθέτει πως οι ρυθμιστικές Αρχές που λαμβάνουν δύο φορές την ημέρα ενημέρωση για την πορεία των καταθέσεων εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Το δημοσίευμα μάλιστα φιλοξενεί δήλωση του Προέδρου του ΤΧΣ, Χρήστου Σκλαβούνη ο οποίος τονίζει πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη εάν υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους. “Φυσικά έχουμε χάσει τρεις – τέσσερις μήνες, υπάρχει πισωγύρισμα αλλά αν υπάρξει άμεσα συμφωνία, μπορούμε να ανακάμψουμε, μπορούμε να προχωρήσουμε”, δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ξένος τραπεζίτης, που επικαλείται το protothema.gr και που εργάζεται στην Ελλάδα προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι στην Ελλάδα, καθώς αποτελεί διαφορετική περίπτωση από την Κύπρο, όπου είχαν επιβληθεί αντίστοιχα μέτρα το 2013. “Εάν επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Θα είναι άσχημο, μια καταστροφή. Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος”.

Δεύτερος τραπεζίτης σχολιάζει τη στάση των πιστωτών στη διαπραγμάτευση, τονίζει “Τους πιέζουν από όλες τις πλευρές. Είναι μέρος του συστήματος να τους πνίξουν, να τους κάνουν να καταλάβουν ότι το τέλος πλησιάζει, να αντιληφθούν ότι έχει έλθει η ώρα να υποταχθούν”.

ΧΘΕΣ…

Η ΕΚΤ αύξησε το όριο από τα 65 δισ. ευρώ στα 68,3 δισ. ευρώ για διάστημα δύο εβδομάδων, αποδεχόμενη το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Η απόφαση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική εν όψει της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup της Παρασκευής, η οποία θα κρίνει το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης κατά έξι μήνες, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να δηλώνει βέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας,

Νωρίτερα το Reuters μετέδωσε πληροφορίες για την αντίδραση της Γερμανίας και του διοικητή της Bundesbank, Jens Weidmann στην αύξηση του ορίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα