Ήπια και αναμενόμενη διόρθωση στο Χ.Α – Στις 979,72 μονάδες
Mπορεί η μεταβλητότητα να έχει επιστρέψει στη «Λ. Αθηνών» τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο φαίνεται πως η αγορά δεν έχει καμία διάθεση να κινηθεί σε πολύ χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
Μάλιστα το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να βρίσκει στηρίγματα επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του χώρου και την ανοδική διάθεση που διέβλεπαν εδώ και κάποιους μήνες οι διαχειριστές και οι ξένοι οίκοι, πιο μετρημένα το καλοκαίρι, με μεγαλύτερη ένταση ακολούθως. Οι επαγγελματίες της αγοράς πλέον
Ήπια διορθωτική υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση τα εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις μέρους βραχυχρονίων κερδών.
Η αγορά διόρθωσε μετά από οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει άνοδο 9,26%.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 979,72 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,52%. Ενδοσυνεδριακά κατάγραψε κατώτερη τιμή στις 968,83 μονάδες όταν σημείωνε πτώση έως και 1,63%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 1,61%%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 7,91%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 72,040 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,88%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,84%. Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+2,13%), των Προσωπικών Προϊόντων (+1,42%) και της Υγείας (+0,77%). Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τραπεζών (-3,26%), των Κατασκευών (-2,29%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-2,20%).
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΜΕΤΚΑ (+3,58%), της ΔΕΗ (+2,81%), της Eurobank (+2,29%), της Jumbo (+2,17%) και της Motor Oil (+2,06%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (-4,38%), της Πειραιώς (-4,35%), της Τιτάν (-3,54%) και της MIG (-3,49%). Ανοδικά κινήθηκαν 85 μετοχές, 83 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Unibios +29,63%, Sato (κο) +19,67%, Spider +19,44% και ΑΤΤIKAT +19,35%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Attica Bank -26,90%, Τεχνικές Εκδόσεις -20,00%, Χατζηϊωάννου(κο) -20,00% και Σέλμαν (κο) -17,39%.
Ποντάρουν σε νέα υψηλά
Σε κάθε περίπτωση, και τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα που κατά κάποιους διαχειριστές εκτείνεται ενδεχομένως έως και τα μέσα Φεβρουαρίου, ή έστω σχετίζεται με το timing των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών, επικρατεί αισιοδοξία στις τάξεις των επαγγελματιών της αγοράς, των brokers, των traders, στους κόλπους κάποιων ξένων funds, στα «άδυτα» των διεθνών κερδοσκόπων ή των hedge funds που φορούν «ελληνικό μανδύα».
Και βέβαια, δεδομένων των προκλήσεων που υπάρχουν μπροστά μας, μένει να επιβεβαιωθεί η προσδοκία της αγοράς για καταγραφή νέων υψηλών και να μην αποδειχθεί αυτή η αντίδραση «παγίδα» που θα εγκλωβίσει όσους εισήλθαν πολύ πρόσφατα στον κύκλο των συναλλαγών.
Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, τεχνικά το Χ.Α., εφόσον κατάφερε να αναρριχηθεί πάνω από τις 950 μονάδες, έχει τις προϋποθέσεις να κινηθεί προς τη ζώνη στις 1.030 μονάδων, ενώ θέτει ως βασικότερο στόχο, για τους πιο θετικούς στο ανοδικό σενάριο παίκτες, τις 1.100 μονάδες. Βέβαια, υπάρχουν και οι διαχειριστές που ποντάρουν σε ένα ακόμα πιο αισιόδοξο σενάριο, αυτό που θέλει τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει τη ζώνη των 1.150-1.200 μονάδων, ιδίως αν πλην των blue chips δώσουν ανοδική αντίδραση και οι τραπεζικές μετοχές στο πλαίσιο ενός… καλλωπισμού των τιμών τους πριν τις ΑΜΚ.
Τώρα, αν θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για συνέχιση του ράλι, είτε με τεχνικές και μόνο προϋποθέσεις είτε και για ρεαλιστικούς λόγους που σχετίζονται με τις εκτιμήσεις διαχειριστών ότι βάσει των τωρινών δεομένων το fair value της «Λ. Αθηνών» είναι για… τετραψήφιο νούμερο, θα φανεί επί της οθόνης.
Πάντως, η ουσία είναι ότι η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει, έχει απομακρυνθεί ο φόβος ενός «Grexit», μειώθηκε σημαντικά το country risk, προωθούνται αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις, ήλθε και η περίφημη δόση, σε γενικές γραμμές δηλαδή διαμορφώνονται σταδιακά οι προϋποθέσεις για να ξεφύγουμε από το… χείλος του γκρεμού, κάτι που φαίνεται ότι άρχισε εσχάτως να προεξοφλεί εντονότερα η αγορά.
Δεν λείπουν οι προκλήσεις
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των παραγόντων της Αγοράς, το 2013 θα είναι έτος μεγάλων προκλήσεων καθώς πέρα από την προσπάθεια επίτευξης των στόχων του μνημονίου η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά θα κληθεί να διεκπεραιώσει τις αυξήσεις κεφαλαίου των Τραπεζών σε μια περίοδο που θα ξεκινήσουν σημαντικές αποκρατικοποιήσεις που αφορούν το Χρηματιστήριο.
Ωστόσο, είναι μείζον και κρίσιμο να γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να ανασάνει η οικονομία και να αλλάξει η δομή του κράτους ειδάλλως δεν θα έχουν αντίκρισμα οι «θυσίες» ούτε και συνέχεια το ράλι στο Χ.Α.. Πόσω μάλλον εάν προκύψει νέα αναταραχή στην Ευρώπη ή κάποια πολιτική κρίση στην Ελλάδα.
Εγχώριοι και ξένοι παίκτες
Πάντως, οι επενδυτικοί πόλοι για την ώρα προσδοκούν ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση όσο περνούν οι μήνες, η αγορά τεχνικά δείχνει απελευθερωμένη μετά τη διάσπαση σημαντικών αντιστάσεων στο ταμπλό κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, ενώ η θετική ψυχολογία οδηγεί σε αυτοτροφοδοτούμενη άνοδο. Που κατά βάση πάντως είναι αποτέλεσμα δράσης εγχώριων κωδικών, δίχως όμως να λείπουν οι τοποθετήσεις διεθνών διαχειριστών αλλά και ξένων hedge funds και traders.
Σημειώνεται ότι πέραν των χαρτοφυλακίων που σχετίζονται με τις Τράπεζες, τα Α/Κ, τους μεγάλους ιδιώτες, τα «φιλικά» προς τις τράπεζες funds, εσχάτως καταγράφεται κινητικότητα και στο retail, έστω και αν πρόκειται για τα πρώτα μόλις πονταρίσματα που ξεκίνησαν προς τα τέλη του 2012.
Παράλληλα, πέραν των traders, εγχώριων ή ξένων, ή όσων ξένων παικτών συμμετείχαν το προηγούμενο διάστημα στο «παιχνίδι» και συνεχίζουν να διατηρούν αλλά και να ενισχύουν θέσεις εκτιμώντας ότι το τοπίο στην Ελλάδα σταδιακά αλλάζει προς το καλύτερο, παράγοντες της «Λ. Αθηνών» εκτιμούν ότι η βελτίωση της θέσης της χώρας αλλά και της ψυχολογίας, όπως τα περιθώρια που ανοίγονται για περαιτέρω βελτίωση των τιμών, ενδέχεται να προσελκύσουν νέα ή παλιά χαρτοφυλάκια από την αρχή.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ταχ. Ταμιευτήριο: Σπάει σε "καλή" και "κακή" τράπεζα
- Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους οι ιδιοκτήτες ταξί
- Στουρνάρας: "Δεν ζητάνε επίδομα πετρελαίου γιατί έχουν κρατήσει απόθεμα"
- Αίθουσα Φίλιππος Νάκας: Συναυλία με έργα για βιολί και πιάνο
- Με πιστωτικές κάρτες οι συναλλαγές άνω των €500
- Πώς επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μιας «δεύτερης Γης»;
- Τι γράφουν σήμερα οι εφημερίδες
- ΕΤΕ: Από σήμερα η ΔΠ για τη Eurobank
- Οι γκάφες με τα “εμβάσματα”
- Ιατροί ΕΟΠΥΥ: Μείον 1.500 γιατροί στο Ταμείο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Ήπια και αναμενόμενη διόρθωση στο Χ.Α – Στις 979,72 μονάδες
- Ρεν: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο «κουρέματος» του κυπριακού χρέους
- ΕΠΗΕΑ: Πρόεδρος ο Μ.Γκανάς
- Μετρητά τέλος από το 2014: Με πιστωτικές κάρτες όλες οι αγορές άνω των 500 ευρώ
- Αποχή σήμερα των δικηγόρων – “Μας αφανίζει το φορολογικό που ψηφίζεται σήμερα”
- Τι είπε για ΣΥΡΙΖΑ και Λίστα Λαγκάρντ η Αλέκα Παπαρήγα
- Φορολογικό έκτακτης ανάγκης ψηφίζει σήμερα η Βουλή – Όχι Στουρνάρα σε τροπολογίες “ανακούφισης” ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
- ΓΚΑΖΑΚΙΑ-ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Γ.ΟΙΚΟΝΟΜΕΑ, Α.ΛΙΑΡΟ, Α.ΣΚΥΛΛΑΚΟ, Π.ΚΑΡΤΣΙΩΤΗ, ΧΡ.ΚΩΝΣΤΑ
- Εθνική Τράπεζα: Ξεκινά σήμερα η περίοδος αποδοχής της δημόσιας προσφοράς για Eurobank-Επιμένουμε στο ερώτημα: Πόσα καταστήματα θα κλείσετε; Και πόσοι θα απολυθούν;
- “Βρε καλώς το παιδί… το δικό μας! Ελα αγοράκι μου να… σου σπρεχάρω (από το γερμανικό sprechen) δύο φωνήεντα”…
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση ιδιοκτητών ταξί
- «Εύκαπτες» οθόνες για φορητές ηλεκτρονικές συσκευές
- Η Φώφη Γεννηματά για τις επιθέσεις στα σπίτια δημοσιογράφων
- Ρεν: «Όχι» στην αναδιάρθρωση του χρέους της Κύπρου
- Μπάνιο με θέα...
- DW: Προεκλογική στήριξη του Ν. Αναστασιάδη η μετάβαση Merkel στη Λευκωσία;
- Ιρλανδία: Σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για το χρέος
- Τεχνική Ανάλυση GBP/USD – 11.01
- Τεχνική Ανάλυση USD/JPY – 11.01