Τσακαλώτος: Χρειάζεται νέο παραγωγικό μοντέλο στην Ελλάδα

Την ανάγκη να προχωρήσουμε σε νέο παραγωγικό μοντέλο στην Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ομιλία του στο Βέλγιο σε συνέδριο με τίτλο «Επινοώντας εκ νέου την Ευρώπη» που πραγματοποιείται στο πανεπιστημιακό ίδρυμα ευρωπαϊκών σπουδών College of Europe, στη βελγική πόλη Μπριζ.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην καινοτομία και projects που θα δημιουργήσουν μόνιμες και καλές θέσεις απασχόλησης.

Η Ευρώπη είναι σε δύσκολη κατάσταση και η κλασσική αντίδραση της ΕΕ να καθυστερεί τις αποφάσεις δεν βοηθά, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Εκτίμησε ότι τις προηγούμενες δεκαετίες δεν υπήρχε πρόταση για παραγωγικό μοντέλο από την αριστερά. Ετσι, υπήρξε στροφή πολιτικής προς τα δεξιά, ενώ άλλαξε και η ίδια η έννοια της μεταρρύθμισης. Ενώ τη δεκαετία του 1980 είχε το νόημα της προστασίας, τώρα λειτουργεί ως έννοια που σημαίνει μεταφορά βάρους στην νέα γενιά.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ανισότητας που μεγάλωσε στη Δύση και τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης στη μεσαία τάξη.

Όπως είπε μετά την κρίση έσπασαν «συμβόλαια»: Αυτά για το χρέος, αυτά για την νοσοκομειακή περίθαλψη, αυτά για τις συντάξεις και όσα αφορούν τη νέα γενιά και τη στήριξή της.

Για να καταλάβεις την κρίση πρέπει να καταλάβεις ότι δεν υπάρχουν προοπτικές για τη μεσαία τάξη. Εχουμε μια κατάσταση που οι νέοι νοιώθουν ότι θα έχουν χειρότερους μισθούς, χειρότερες συντάξεις και μικρότερα δικαιώματα από αυτά των γονιών τους.

Πρέπει να δούμε τις ρίζες που παράγουν τον λαϊκισμό. Στην Ευρώπη δεν αλλάζουμε αρκετά γρήγορα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Η Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά εξακολουθεί να τρέχει υψηλό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αφήνοντας αιχμές για το ότι δεν τηρούνται οι κανόνες της ΕΕ.

Όπως είπε αντί για δημοσιονομικές μεταφορές από το Βορρά στο Νότο επιλέγεται η λογική ότι αυτό θα γίνει από τις αγορές. Όμως οι τελευταίες δεν μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο.

Παράλληλα, η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό, καθώς από τις μειώσεις επιτοκίων κατά κύριο λόγο επωφελούνται οι εταιρείες του Βορρά, αντί για αυτές του Νότου, δεδομένου ότι οι αγορές τιμολογούν τους κινδύνους στις επιχειρήσεις.

Όπως είπε ο Μάριο Ντράγκι κάνει πολλά για την Ευρώπη, αλλά όπως και ο ίδιος παραδέχεται ότι υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορεί να κάνει.

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αποφασίσουμε ποια «συμβόλαια» θα σπάσουμε.

Το παραγωγικό μοντέλο

Χρειάζεται καινοτομία και R&D. Στην Ελλάδα επιστρέφουμε σε ανάπτυξη αλλά αν δεν αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο αυτή δεν θα έχει διάρκεια. Πρέπει να ξεφύγουμε από την λογική των μεγάλων επενδύσεων σε υποδομές. Δεν χρειαζόμαστε δυο τρεις μεγάλες επενδύσεις σε αυτό τον τομέα αλλά πολλές μικρές επενδύσεις που θα παράξουν θέσεις εργασίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε:

* Αν επενδύσεις σε αύξηση της παραγωγικότητας όλοι κερδίζουν, αν επενδύσεις σε μείωση μισθών το παιχνίδι είναι μηδενικού αποτελέσματος: αυτό που κερδίζεις το κάνει κάποιος άλλος.

* Σε ότι αφορά τον μηχανισμό λειτουργίας της Ευρώπης εκτίμησε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που σχετίζεται με το ότι οι πολίτες δεν νοιώθουν ότι συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων.

* Σε ότι αφορά τα εργασιακά και το δίκτυο κοινωνικής προστασίας σημείωσε ότι υπάρχει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων απόφαση που ορίζει ότι δεν μπορεί σε χώρες που χρηματοδοτούνται από τον ESM να λαμβάνονται αποφάσεις που ξεφεύγουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Keywords
Τυχαία Θέματα