Τσερνόμπιλ: Το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιστορία πριν 35 χρόνια και το “προσκύνημα” στην ΕΣΣΔ

26 Απριλίου: Ο αντιδραστήρας Νο4 του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ εξερράγη λίγο πριν ξημερώσει. Η έκρηξη προκάλεσε «τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας», όπως τη χαρακτήρισε ο ΟΗΕ.Ήταν ξημέρωμα στις 26 Απριλίου του 1986, όταν ο πυρηνικός αντιδραστήρας

Νο4 του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία εξερράγη, απελευθερώνοντας ραδιενεργά ισότοπα στην ατμόσφαιρα που ακόμα υπάρχουν και δείχνουν ότι 35 χρόνια μετά η καταστροφή συνεχίζεται!

Από το δυστύχημα πέθαναν αμέσως 2 από τους εργαζόμενους στο σταθμό. Τους επόμενους τέσσερις μήνες πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος, ενώ διαπιστώθηκαν 19 ακόμη θάνατοι ως το 2004 από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα που προκλήθηκαν από τη θερμότητα. Επίσης υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τη ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το δυστύχημα.

Η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα που ενημέρωσε τον κόσμο για την καταστροφή, αφού αρχικά η Σοβιετική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να κρατήσει μυστική την έκρηξη στο Τσερνόμπιλ .

Η ποσότητα ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα είναι σχεδόν 200 φορές μεγαλύτερη από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε από τις δύο ατομικές βόμβες του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα μαζί!

Το Πριπιάτ, η κοντινότερη πόλη, εκκενώθηκε δύο μέρες μετά την καταστροφή, όταν πολλοί άνθρωποι είχαν ήδη εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Η ραδιενεργή βροχή έφτασε μέχρι την Ιρλανδία. Η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Ρωσία ήταν οι χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο, αφού απορρόφησαν το 63% της ρύπανσης από το ατύχημα.

Τα ζώα που ζουν μέσα στην αποκλεισμένη ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από το Τσερνόμπιλ έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, αυξημένες γενετικές μεταλλάξεις και χαμηλό ποσοστό γεννήσεων.

Περίπου 5 εκατ. άνθρωποι ζουν ακόμα σε περιοχές εκτεθειμένες σε ραδιενέργεια, ενώ κάποιος μπορεί να ταξιδέψει στην αποκλεισμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ! Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές στην εγκαταλελειμμένη πόλη του Πριπιάτ!

Να σημειώσουμε, τέλος, πως οι υπόλοιποι τρεις αντιδραστήρες του εργοστασίου λειτούργησαν για τα επόμενα 13 χρόνια!

Το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη εκείνη την ημέρα αναδεικνύει το γεγονός πως το ΚΚΕ και η Σοβιετική Ένωση υποβάθμιζαν τον κίνδυνο. Ο Ριζοσπάστης, υπό την αρχισυνταξία του Θανάση Καρτερού, νυν συμβούλου του κ.Τσίπρα και αρθρογράφου της Αυγής, προσπαθούσε να υποβαθμίσει τους κινδύνους αλλά και το ίδιο το συμβάν. Ο κ. Καρτερός υποστήριζε πως δεν υπήρχε κίνδυνοςκαι πως όλα ήταν κινδυνολογίες των ΗΠΑ για να πλήξουν τον κομουνισμό.

Η σχετική ειδησεογραφία του “Ριζοσπάστη” (αλλά και της “Πρώτης” του Χ.Καλογρίτσα) στηρίχθηκε αποκλειστικά σε σοβιετικές πηγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα