Τσίπρας: Αναγκαία η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις
Στις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων “που οδήγησαν τη χώρα στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό” χρέωσε ο Αλέξης Τσίπρας την υψηλή φορολογία που έχει γονατίσει τις επιχειρήσεις, μιλώντας παράλληλα για «φωστήρες της ανάπτυξης» που «υπόσχονται τη μείωσή της, ενώ οι ίδιοι φέρουν ευθύνη για τη διόγκωση του χρέους». Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά υψηλή και έκρινε αναγκαία τη μείωσή της.
«Η μείωση της είναι αναγκαία,
Υπάρχει πλέον ο οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης
Μιλώντας για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός από το βήμα της εκδήλωσης της ΓΣΕΒΕΕ ξεκαθάρισε ότι «αποτελεί ωμή και συνειδητή παραπλάνηση να ισχυρίζεται κανείς σήμερα ιδιαίτερα απέναντι σε σας ότι σε μια μέρα μπορεί να εξαλείψει μεμιάς όλα τα φορολογικά βάρη, ότι είναι θέμα βούλησης, πέρα και έξω από τους αντικειμενικούς περιορισμούς, τους οποίους η χώρα κουβαλάει».
Επίσης, «η σταδιακή μείωση της φορολογίας, είναι αναμφίβολα αναγκαία προϋπόθεση για την επόμενη μέρα, απαιτεί όμως συγκεκριμένα βήματα. Αυτό λοιπόν που σήμερα εγώ θέλω να δεσμευτώ ενώπιόν σας, δεν είναι μαγικές λύσεις αλλά ότι υπάρχει πλέον ο οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Θα επιτευχθεί και θα είναι εξολοκλήρου αποτέλεσμα, όχι μαγικών, αλλά της δικής μας στοχευμένης και καλά σχεδιασμένης δουλειάς. Αποτέλεσμα των κόπων του ελληνικού λαού που επιτέλους αρχίζουν να πιάνουν τόπο», τόνισε ακόμη.
Τον ρόλο των μικρών επιχειρήσεων στην οικονομία επισήμανε ο κ. Τσίπρας: «Πολλές φορές στον δημόσιο διάλογο υπερτονίζουμε τη σημασία των μεγάλων επενδύσεων, είτε ξένων είτε εγχώριων. Σε ένα βαθμό αυτό είναι θεμιτό, αφού κατά τη διάρκεια της κρίσης σημειώθηκε μια αποεπένδυση της τάξης του 70%. Αυτό πρέπει να αναστραφεί άμεσα. Ωστόσο αν οι μεγάλες επιχειρήσεις δείχνουν το παραγωγικό βάθος της οικονομίας, οι μικρές επιχειρήσεις δίνουν ζωτικότητα στο οικονομικό σύστημα. Δεν υπάρχει ανεπτυγμένη οικονομία που να μην έχει μια ακμάζουσα μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».
«Τα χρόνια που δημιουργήθηκαν οι αιτίες της κρίσης, είχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», τόνισε και εξαπέλυσε πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας: «Τα πάντα είναι ζήτημα φορολογίας, αναπαράγει συνέχεια η αντιπολίτευση. Μακάρι να ήταν έτσι. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Χωρίς περιστροφές να αναγνωρίσω ενώπιόν σας, πως πράγματι η φορολογία είναι εξαιρετικά υψηλή για τις επιχειρήσεις και ειδικά για τις μικρομεσαίες. Η μείωση πρέπει να γίνει με τρόπο δίκαιο και στοχευμένο» και πρόσθεσε:
«Ωστόσο, η μείωση της υπακούει σε μια ιστορική πραγματικότητα και δεν αποτελεί μόνο πολιτική βούληση. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, για τον οποίο κάποιοι έχουν την ευθύνη και τώρα εμφανίζονται ως φωστήρες της ανάπτυξης, υποχρέωσε τη χώρα στην εξυπηρέτηση ενός πρωτοφανούς δημόσιου χρέους και αφορά και τις επόμενες δεκαετίας. Υποχρεώνει αυτή η αμέλεια – αστοχία την κυβέρνηση να έχει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση αυτού του διογκωμένου χρέους».
«Αισθάνομαι ευτυχής γιατί καταφέραμε να πείσουμε τους εταίρους μας, που υπήρξαν καχύποπτοι απέναντι σε όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις στη χώρα, ότι δικαιούται ο ελληνικός λαός να προχωρήσουμε σε μέτρα για το δημόσιο χρέος, κάτι που σημαίνει ότι η φορολογία πρέπει να κατέβει σε βιώσιμα επίπεδα», υπογράμμισε.
Είναι η κατάλληλη στιγμή για τη δυναμική επιστροφή της χώρας στο προσκήνιο
«Εμείς σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι και προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, για το “μετά” την “καταιγίδα” της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της εκδήλωσης της ΓΣΕΒΕΕ.
«Το 2018 είναι το κρίσιμο έτος όπου τελειώνουμε με τα προγράμματα στήριξης και την ασφυκτική επιτροπεία και μεταβαίνουμε στην επόμενη μέρα για τη χώρα. Μια μέρα παραγωγής, δημιουργίας, βιώσιμης δίκαιης ανάπτυξης και οικονομικής δημοκρατίας», ξεκίνησε την ομιλία του σε εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ ο πρωθυπουργός. «Οι συνθήκες έχουν διαμορφωθεί χάρη στη συστηματική προσπάθεια που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα. Τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν μπει πλέον σε τάξη. Οι δείκτες επιχειρηματικού κλίματος και οικονομικής εμπιστοσύνης ανακάμπτουν, μέρα με τη μέρα βλέπουμε να βελτιώνονται. Ενώ είναι ενθαρρυντικό ότι το 2017 το ισοζύγιο ανοίγματος – διαγραφών επιχειρήσεων είναι θετικό με 6.000 περισσότερες συστάσεις από διαγραφές. Σύμφωνα μάλιστα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώσαμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για τέταρτο συνεχόμενο εξάμηνο κι αυτό σημαίνει, κατά τους συμβατικούς ορισμούς όπως είναι διεθνώς αποδεκτοί, ότι η ύφεση τερματίστηκε αισίως, μετά από δέκα συνεχόμενα έτη -και αυτό έχει να συμβεί από το 2008», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπέρανε:
«Δεν πρόκειται δηλαδή για μια εύθραυστη, συγκυριακή ανάκαμψη αλλά για μια σταδιακά ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όλοι προβλέπουν, από τους εταίρους μας μέχρι και τους έγκριτους διεθνείς αναλυτές, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης, από το 2018 και για τα επόμενα έτη, αναμένεται ότι θα υπερβαίνουν το 2%».
«Σε όλες τις πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις μου απευθύνω ειλικρινές κάλεσμα προς όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου σε μια κοινή συστρατευση, ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Γιατί τώρα -σημείωσε με έμφαση- είναι η κατάλληλη στιγμή για τη δυναμική επιστροφή της χώρας στο προσκήνιο».
Για αυτό το σκοπό -και με τη συνδρομή των περιφερειακών συνεδρίων, όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός- «εκπονούμε ένα συνεκτικό, μακρόπνοο αναπτυξιακό σχεδιασμό, κατάλληλο να επαναφέρει τη χώρα μας με αξιώσεις στο παγκοσμιοποιημένο ανταγωνιστικό περιβάλλον».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Survivor: Το πρώτο μήνυμα της Σαμαρίνου – Γιατί αποχώρησε από το παιχνίδι (pic)
- ΕΒΖ: Η μεσολάβηση Τσίπρα για αναζήτηση ρευστότητας έσχατη λύση για να σωθεί η βιομηχανία
- Ποιες γυναίκες είναι «πρωταθλήτριες» στην απιστία και γιατί
- ΥΠΕΝ: «Ενεργοποιείται η πλατφόρμα για το ''Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ''»
- Αντιφατικές κινήσεις στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις
- Καμπανάκι Παγκόσμιας Τράπεζας για τις εισοδηματικές ανισότητες- τι λέει για την Ελλάδα
- Θεσσαλονίκη: 80χρονος οδηγούσε 40 χλμ στο αντίθετο ρεύμα της εθνικής
- H Ελλάδα δεύτερος καλύτερος παγκόσμιος προορισμός κρουαζιέρας
- Οι μαμάδες του Αιγαίου ξέρουν καλύτερα!
- Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Στημένη η σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών - «Μπλέξαμε»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ σε 1.592 ανέργους
- Συρία: Δεκάδες κρούσματα ασφυξίας στην Ανατολική Γούτα
- Τσίπρας: Αναγκαία η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις
- Ηλικιωμένος οδηγούσε στο αντίθετο ρεύμα της Εθνικής
- Μικρή άνοδος στο Χρηματιστήριο
- Εμπορικός πόλεμος προ των πυλών – Ο Τράμπ εξαιρεί Καναδά – Μεξικό – Αγωνία στις Αγορές
- Τελευταία Νέα BankWars
- Τσίπρας: Αναγκαία η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις
- Συρία: Δεκάδες κρούσματα ασφυξίας στην Ανατολική Γούτα
- Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ σε 1.592 ανέργους
- Ηλικιωμένος οδηγούσε στο αντίθετο ρεύμα της Εθνικής
- Μικρή άνοδος στο Χρηματιστήριο
- Εμπορικός πόλεμος προ των πυλών – Ο Τράμπ εξαιρεί Καναδά – Μεξικό – Αγωνία στις Αγορές
- Ήπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Πορεία των συνταξιούχων στο υπουργείο Εργασίας -Απαιτούν την επιστροφή των περικοπών (Βίντεο)
- Ωρες αγωνίας για τους Έλληνες στρατιωτικούς – Παιχνίδια παίζει η Άγκυρα – Να διεθνοποιήσει το πρόβλημα θέλει η κυβέρνηση
- Στέιτ Ντιπάρτμεντ για απειλές Γιλντιρίμ -Eχει δικαίωμα η Κύπρος να ερευνά στην ΑΟΖ της
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΕΛΣΤΑΤ: Στο 20,8% η ανεργία τον Δεκέμβριο
- Τσίπρας: Τελειώνουμε με προγράμματα στήριξης και ασφυκτική επιτροπεία
- Grant Thornton: Σημαντική αύξηση του ποσοστού των γυναικών σε διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα
- ΣΦΕΕ & PhRMA: Αυτή είναι η πραγματικότητα στο χώρο του φαρμάκου – Ακούγονται ανακρίβειες και υπερβολές
- Σέλμαν: Στα 26 εκατ. ευρώ το τίμημα πώλησης της πτωχευμένης εταιρίας
- Στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ για σύσταση Προανακριτικής
- Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά των tankers
- Καμπανάκι Παγκόσμιας Τράπεζας για τις εισοδηματικές ανισότητες- τι λέει για την Ελλάδα
- «Σεμίραμις»: Η όπερα του Rossini σε ζωντανή μετάδοση από τη Νέα Υόρκη
- Τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης της Google χρησιμοποιείται από το Πεντάγωνο