Τσίπρας για Πρέσπες: Πριν από την τελική συμφωνία υπήρξε μια στιγμή «που σηκώσαμε τα μολύβια»
«Ήμουν και παραμένω υπέρμαχος της άποψης ότι πρέπει να υπάρξει θετική κατάληξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, σε συνέντευξή του στο κανάλι alsat.
Πρόσθεσε ότι «η ΕΕ πρέπει να τηρεί τους κανόνες που η ίδια θέτει» και ότι «στον βαθμό που έγιναν πολύ σημαντικά και γενναία βήματα προς τα μπρος, έπρεπε να ξεκινήσει, να υπάρξει αυτό το θετικό βήμα από τον Ιούνιο».
Εξέφρασε
«Η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αν δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της γειτονιάς της δεν θα έχει σοβαρό ρόλο στη εξωτερική πολιτική, στον κόσμο δεν θα την παίρνει κανείς στα σοβαρά. Και η άμεση γειτονιά της είναι τα Δυτικά Βαλκάνια», τόνισε.
«Δεν πιστεύω ότι επιστρέφω στον “τόπο του εγκλήματος”, επιστρέφω στον τόπο όπου καταφέραμε να βρούμε κοινό τόπο και να προχωρήσουμε μπροστά αφήνοντας πίσω μας εγκληματικές πολιτικές», είπε ερωτηθείς σχετικά με αυτόν τον χαρακτηρισμό που έδωσαν ορισμένοι στην επίσκεψη του στα Σκόπια.
«Εγκλημα», είπε, «ήταν αυτό που γινόταν τα τελευταία 25 χρόνια στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» και «έγκλημα θα ήταν αν μας δινόταν η ευκαιρία μετά από 25 χρόνια, και εγώ μαζί με τον Ζόραν, αντί να αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία, να λύσουμε το πρόβλημα, την πετούσαμε στα σκουπίδια».
Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι η επίτευξη της συμφωνίας «δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση» και ανέφερε ότι μια εβδομάδα πριν από την τελική συμφωνία, πριν γίνει το τηλεφώνημα από την πλευρά του Ζόραν Ζάεφ, υπήρξε μια στιγμή «που σηκώσαμε τα μολύβια».
«Και εγώ και ο Ζόραν, και ο Νίκος Κοτζιάς και ο κ. Ντιμιτρόφ είπαν ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο. Επικράτησε η λογική», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι η συμφωνία «είναι εξαιρετικά επεξηγηματική και δίνει απαντήσεις σε όλα αυτά τα σύνθετα προβλήματα, δεν είναι μια συμφωνία, η οποία ταπεινώνει κάποιον και δικαιώνει κάποιον άλλον, αλλά είναι με εκατέρωθεν συμβιβασμούς» και ουσιαστική βούληση και των δύο πλευρών να κοιτάξουμε μπροστά και να βρούμε λύσεις, δίνοντας προοπτική για τους λαούς μας».
Ερωτηθείς για τη στάση της ΝΔ, τότε και τώρα ως κυβέρνηση, σχολίασε ότι «αυτό που έχει σημασία, ανεξάρτητα από τη θέση που είχε η αξιωματική αντιπολίτευση τότε, είναι ότι σήμερα που είναι στην κυβέρνηση, δηλώνει και διαδηλώνει ότι θα τηρήσει και θα τιμήσει τη συμφωνία αυτή. Και μάλιστα δηλώνει ότι θα φροντίσει να τηρηθεί μέχρι τελευταίας γραμμής, άρα αυτό για μένα είναι, ούτως ή άλλως, μια δικαίωση».
Είπε ότι υπάρχει ένα ρεύμα στροφής στην Ευρώπη προς τον εθνικισμό, ένα ρεύμα Ακροδεξιάς και πως «αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουμε πως οι λαοί δεν μπορούν να προχωρήσουν μπροστά σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αν δεν συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να συνεργαστούν».
Ανέφερε ότι «όλα όσα κάναμε ήταν ακριβώς οι θέσεις της χώρας τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια», ότι οι χώρες πρέπει να έχουν συνέχεια και πως πιστεύει «ότι η σημερινή κυβέρνηση ανεξάρτητα από το τί έλεγε ο σημερινός πρωθυπουργός όταν ήταν στην αντιπολίτευση , θα συνεχίσει αυτή την εθνική γραμμή». «Από εκεί και πέρα ο καθένας από εμάς κρίνεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό από τις πράξεις του», σχολίασε.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως κάνοντας αυτό που πιστεύει ότι ήταν σωστό για τη χώρα του και την περιοχή και τους δύο λαούς, γνώριζε ότι θα αναλάβει πολιτικό κόστος, γιατί γνώριζε «ότι στο εσωτερικό πολλές πολιτικές δυνάμεις και η αντιπολίτευση τότε θα κινηθούν με κριτήριο, όχι την αλήθεια, αλλά το πολιτικό κέρδος από την άλλη πλευρά».
«Δεν το μετανιώνω, διότι πιστεύω ότι σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής αυτό που έχει σημασία είναι να κάνεις αυτό που είναι ωφέλιμο για τον λαό, ωφέλιμο για την χώρα».
Σχετικά με το ενδεχόμενο να πάρουν Νόμπελ Ειρήνης με τον κ. Ζάεφ με αφορμή τη συμφωνία, είπε ότι «ως πρόσωπα δεν χρειαζόμαστε κάποιο βραβείο για να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι σωστό για τους λαούς μας» και πως αν χρειάζεται μια επιβράβευση, «πρέπει να είναι απέναντι στους λαούς μας…».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πάρτε τους δρόμους: Πώς και γιατί το τρέξιμο σας κάνει καλό!
- Συνελήφθησαν τέσσερις εφοπλιστές για υπόθεση απάτης
- Ο πρώτος μεγάλος "σκόπελος" στον ορίζοντα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη
- Κλιμακώνονται οι απεργίες των ΜΜΜ
- Σε υποχώρηση οι τιμές των ξενοδοχείων
- Η υπερθερμία ως συμπληρωματική μέθοδος στη μάχη εναντίον του καρκίνου
- Πέθανε η θρύλος της όπερας Τζέσι Νόρμαν
- Κινητοποίηση των Λουξ, ΕΨΑ και Βίκος κατά της Coca Cola
- Π. Τόμσεν: Εχουμε πολλές εξηγήσεις να δώσουμε για την Ελλάδα
- Απεργία: Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς την Τετάρτη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ : Aποφάσεις έκτακτης γενικής συνέλευσης
- Στο λιμάνι του Πειραιά 215 μετανάστες από τη Μόρια
- Τόμσεν: Λάθος του ΔΝΤ οι υπερφιλόδοξοι στόχοι για την Ελλάδα – Τι είπε για πλεονάσματα, συντάξεις, αφορολόγητο
- Τσίπρας για Πρέσπες: Πριν από την τελική συμφωνία υπήρξε μια στιγμή «που σηκώσαμε τα μολύβια»
- Τελευταία Νέα BankWars
- Τσίπρας για Πρέσπες: Πριν από την τελική συμφωνία υπήρξε μια στιγμή «που σηκώσαμε τα μολύβια»
- Τόμσεν: Λάθος του ΔΝΤ οι υπερφιλόδοξοι στόχοι για την Ελλάδα – Τι είπε για πλεονάσματα, συντάξεις, αφορολόγητο
- ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ : Aποφάσεις έκτακτης γενικής συνέλευσης
- Στο λιμάνι του Πειραιά 215 μετανάστες από τη Μόρια
- Οι εφημερίδες της Τρίτης 1 Οκτωβρίου 2019
- “Βούλιαξε” το πετρέλαιο – Έκλεισε με πτώση 3%
- Φοιτητές: Πως θα ανανεώσουν την κάρτα για τα Μέσα Μεταφοράς
- Βουτιά 2,2% για τον χρυσό σε χαμηλό δύο μηνών
- Θετικά πρόσημα στην Wall Street με το ενδιαφέρον στραμμένο στο εμπόριο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Διοικητικές αλλαγές ανακοινώνει η Eurobank
- Ποιες οικονομίες θα συρρικνώσει πιο γρήγορα η κλιματική αλλαγή
- ΔΕΗ: Νέα αυτόματη ρύθμιση για τις οφειλές-Πώς μπορείτε να υπολογίσετε τη μηνιαία δόση
- Χειροτονήθηκε ο Νίκος Χορταρέας – Δείτε φωτογραφία
- Καμία δύναμη δεν μπορεί να εμποδίσει τον κινεζικό λαό να προχωρήσει εμπρός, τόνισε ο Σι
- Eurobank: Ο κ. Αθ. Αθανασόπουλος νέος επικεφαλής του τομέα κανονιστικής συμμόρφωσης
- Ο αθλητισμός συνάντησε την επιστήμη στον Πλανήτη Τεχνόπολη Π100
- Κωστής Χατζηδάκης: "Δεν χαρίζουμε την ευαισθησία του περιβάλλοντος σε άλλο κόμμα"
- Αυτές είναι οι χώρες που "τίμησαν" τον Ελληνικό ήλιο και την θάλασσα