Τσίπρας: Οι Πρέσπες σημάδεψαν την εξωτερική πολιτική του τόπου

Στην «κοινή προσπάθεια να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά, να σηκώσουμε τη χώρα μια θέση πιο ψηλά στην αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας», αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά το σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην κοπή της πίτας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μια από τις σημαντικότερες και ιστορικότερες συμφωνίες που θα σημαδέψουν την εξωτερική πολιτική του τόπου και ήδη έχουν αναβαθμίσει τον ρόλο

της εξωτερικής μας πολιτικής».

Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα μας διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε το διπλωματικό προσωπικό και διαβεβαίωσε ότι «με την αναβάθμιση του αναπληρωτή υπουργού και την προσθήκη της νέας αναπληρώτριας κ. Αναγνωστοπούλου, θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε μπροστά στη συνέχιση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, με την παρουσία εδώ του πρώην ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά, και τη διαρκή δική μου έγνοια ως πρωθυπουργού στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής».

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η σημερινή πατροπαράδοτη κοπή της πίτας έγινε φέτος λίγο καθυστερημένα καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η Συμφωνία των Πρεσπών. Τόνισε ότι «ωστόσο δεν θα είναι κανείς παραπονεμένος γιατί η δουλειά που έβγαλε το τελευταίο διάστημα το ΥΠΕΞ και η πολύ σημαντική συνεισφορά του στην αναβάθμιση του ρόλου της πατρίδας στο διεθνές στερέωμα δικαιολογεί αυτή τη μικρή καθυστέρηση, καθώς δεν θα μπορούσαμε να κόβουμε πίτες τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη μια από τις σημαντικότερες και ιστορικότερες συμφωνίες που θα σημαδέψουν την εξωτερική πολιτική του τόπου και ήδη έχουν αναβαθμίσει τον ρόλο της εξωτερικής μας πολιτικής».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος τόνισε το αναβαθμισμένο διεθνές κύρος της χώρας μας λόγω και της εμπλοκής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Εξωτερικών και όχι μόνο εξ αιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Θα συνεχίσει να καθορίζει τη ρότα της εξωτερικής μας πολιτικής, όπως έκανε όλο αυτό το διάστημα και δεν είναι φυσικά άσχετο με το γεγονός αυτό ότι εξ αιτίας αυτής της εμπλοκής του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ποτέ άλλοτε η χώρα μας δεν είχε τόσο αναβαθμισμένο διεθνές κύρος και όχι μόνο από τη Συμφωνία των Πρεσπών», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα