ΤτΕ: Αύξηση 44% στις αφίξεις από το εξωτερικό και 28,1% στις εισπράξεις τον Αύγουστο
Κατακόρυφη αύξηση στις αφίξεις από το εξωτερικό και τις σχετικές εισπράξεις δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το ισοζύγιο πληρωμών, επιβεβαιώνοντας ότι οι ισχυρές επιδόσεις της χώρας στον τουρισμό δίνουν ισχυρή ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Ειδικότερα, για τον Αύγουστο, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν αύξηση 44% στις αφίξεις μη κατοίκων
Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019 οι αφίξεις ανήλθαν στο 86,8% και οι εισπράξεις έφθασαν οριακά το αντίστοιχο επίπεδο (98,5%).
Αναλυτικά, τον Αύγουστο του 2022, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 952,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 449,1 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών σε απόλυτους όρους. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 70,3% σε τρέχουσες τιμές (21,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 48,8% σε τρέχουσες τιμές (19,3% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 36,2% σε τρέχουσες τιμές (15,6% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 23,8% σε τρέχουσες τιμές (15,2% σε σταθερές τιμές). Σημειώνεται ότι η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών και των εισαγωγών καυσίμων οφείλεται κυρίως στην άνοδο των αντίστοιχων τιμών.
Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως των ισοζυγίων μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 44,0% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 28,1% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021. Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019 οι αφίξεις ανήλθαν στο 86,8% και οι εισπράξεις έφθασαν οριακά το αντίστοιχο επίπεδο (98,5%). Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών αυξήθηκε λόγω της βελτίωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου θαλάσσιων μεταφορών.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε έλλειμμα έναντι πλεονάσματος σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021, λόγω της μείωσης των εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 4,2 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 10,0 δισεκ. ευρώ.
Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών με ρυθμό ταχύτερο του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 43,3% σε τρέχουσες τιμές (7,0% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 48,1% σε τρέχουσες τιμές (21,6% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 27,5% και 30,5% αντίστοιχα (10,4% και 21,5% σε σταθερές τιμές).
Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, καθώς και των ισοζυγίων μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 121,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 92,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 87,6% και το 96,4% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν αύξηση κατά 29,3%.
Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε μικρό έλλειμμα έναντι πλεονάσματος την ίδια περίοδο του 2021, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων μειώθηκε, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων που κατέγραψε ο τομέας της γενικής κυβέρνησης.
Ισοζύγιο ΚεφαλαίωνΤον Αύγουστο του 2022, το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε μείωση του πλεονάσματος σε σχέση με το Αύγουστο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 258,6 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.1 Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων μειώθηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 2,2 δισεκ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης.
Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και ΚεφαλαίωνΤον Αύγουστο του 2022, το πλεόνασμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) μειώθηκε και διαμορφώθηκε σε 707,8 εκατ. ευρώ. Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 5,0 δισεκ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 7,8 δισεκ. ευρώ.
Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών ΣυναλλαγώνΤον Αύγουστο του 2022, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν μείωση κατά 198,0 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού παρουσίασαν αύξηση κατά 306,3 εκατ. ευρώ, χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 199,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη μείωση κατά 1,4 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων καταγράφηκε αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, η οποία προέρχεται από την αύξηση κατά 114,0 εκατ. ευρώ της χορήγησης δανείων σε μη κατοίκους και τη στατιστική προσαρμογή που σχετίζεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 153,0 εκατ. ευρώ), που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση κατά 111,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων των κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η μείωση των υποχρεώσεών τους αντανακλά τη μείωση κατά 169,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET) και τη μείωση κατά 144,2 εκατ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, οι οποίες αντισταθμίστηκαν μερικώς από τη στατιστική προσαρμογή που σχετίζεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 153,0 εκατ. ευρώ).
Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 983 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 4,7 δισεκ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 9,4 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην άνοδο κατά 851,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στη μείωση κατά 5,3 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 3,3 δισεκ. ευρώ). Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την άνοδο κατά 8,4 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET) και τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 3,3 δισεκ. ευρώ), η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 4,1 δισεκ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους.
Στο τέλος Αυγούστου 2022, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 11,1 δισεκ. ευρώ, έναντι 12,1 δισεκ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου 2021.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- UPS to release third-quarter 2022 results on October 25, 2022
- Υποχρεωτική η δήλωση αποθεμάτων σε καυσόξυλα και πέλλετ
- Société Générale: Δεν αποκλείεται μία θετική κίνηση από τον οίκο S&P για την Ελλάδα σήμερα
- Το Παναθηναϊκός-Άρης στο ΟΠΑΠ GAME TIME με τον Αποστόλη Πάνο
- Υποχώρηση άνω του 20% για τη μετοχή της Snap μετά τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου
- Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους
- Η Alfa Romeo δεν σκοτώνει τα άλογα όταν γεράσουν
- Τα βήματα για πιο υγιή μαλλιά αυτή την εποχή
- Ελάτε να πουλήσετε τα ρούχα που δεν φοράτε, λέει τώρα η Zara
- Καιρός: Επιστρέφει το... καλοκαίρι την Κυριακή - Πόσο θα διαρκέσει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- ΤτΕ: Αύξηση 44% στις αφίξεις από το εξωτερικό και 28,1% στις εισπράξεις τον Αύγουστο
- Καλάθι του νοικοκυριού: Κατά προτεραιότητα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού – Ετοιμάζει «οδηγό»
- Ο κόσμος των οπτικών ινών στο Athens Science Festival 2022 με την υποστήριξη της COSMOTE
- Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στην Βρετανία
- Τελευταία Νέα BankWars
- ΤτΕ: Αύξηση 44% στις αφίξεις από το εξωτερικό και 28,1% στις εισπράξεις τον Αύγουστο
- Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στην Βρετανία
- Ο κόσμος των οπτικών ινών στο Athens Science Festival 2022 με την υποστήριξη της COSMOTE
- Καλάθι του νοικοκυριού: Κατά προτεραιότητα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού – Ετοιμάζει «οδηγό»
- Νέες απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια
- Συμφωνία ΥΠΟΙΚ με τράπεζες και servicers: Μειώνονται τα περιθώρια των επιτοκίων για την ρύθμιση οφειλών
- Κωστής Χατζηδάκης: Η ανεργία μειώθηκε κατά 5,1% την τελευταία τριετία
- Ευ.Μυτιληναίος: Η ενεργειακή κρίση θα είναι για καιρό εδώ – Τι πρέπει να κάνουμε για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις
- Ρωσία: Διατάχθηκε η σύλληψη της δημοσιογράφου Μαρίνα Οφσιάνικοβα
- Λούλα ντα Σίλβα: Ανεβαίνει ο Μπολσονάρου αλλά εμείς θα κερδίσουμε στις 30 Οκτωβρίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Φυσική δραστηριότητα: Μοναδικά τα οφέλη για την υγεία – Οι προϋποθέσεις
- Λιακούλη: Κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας δεν υπήρχε για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη
- Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους
- Την 114 ΠΜ στην Τανάγρα επισκέφθηκε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας
- Πιέσεις για μείωση των ορίων ταχύτητας - H θέση της Ελλάδας και των άλλων χωρών
- Ολυμπία Τελιγιορίδου: " Κρείτον το σιγάν κ. Γεωργαντά"
- Παράγοντας αστάθειας για τις τιμές σιτηρών οι αβεβαιότητες για το μέλλον της συμφωνίας Κων/πολης λέει ο ΟΗΕ
- Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Μείωση περιθωρίων επιτοκίων στις ρυθμίσεις οφειλών
- Süddeutsche Zeitung: Είναι καλό που παραιτήθηκε η Τρας
- Süddeutsche Zeitung: Γιατί είναι καλό που παραιτήθηκε η Τρας